Naar inhoud springen

De Hoeve (havezate)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Hoeve
De Hoeve in 1810
Locatie Borculo
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in late middeleeuwen
Gesloopt in 1860

De Hoeve was een havezate ten zuiden van de Nederlandse stad Borculo, provincie Gelderland.

Het kasteel is in de late middeleeuwen gebouwd. Begin 17e eeuw was het in bezit van Steven van Rhemen. Eind 17e of begin 18e eeuw zal het middeleeuwse huis zijn verbouwd of vervangen, aangezien een tekening uit 1730 een classicistisch gebouw toont. Met de bouw van het nieuwe huis is er tevens een park aangelegd in classicistische stijl.

Een bijgebouw dat er nog in 1730 stond, is afwezig op de kadastrale kaart van 1830 en zal dus in de tussentijd zijn afgebroken.

Eind 18e eeuw kwam De Hoeve in eigendom van de familie Van Bylandt.[1] Toen gravin Louisa Maria van Bylandt-Halt in 1831 overleed werd De Hoeve openbaar geveild.[2]

In 1860 werd de havezate opnieuw publiekelijk geveild.[3] Hierna is het inmiddels bouwvallig geworden huis afgebroken.

Het kasteel De Hoeve omvatte een voorburcht en een hoofdburcht. Het rechthoekige eiland van de hoofdburcht had een afmeting van 30 bij 70 meter en was omgeven door een slotgracht van 7 tot 10 meter breed.

Op de voormalige voorburcht staat anno 2023 een boerderij. De voormalige kasteellocatie is nog zichtbaar in het landschap. Ook is de parkaanleg nog herkenbaar, waaronder de vijver van Park de Waterster, dat is geclassificeerd als gemeentelijk monument.[4]

Zie de categorie Havezate De Hoeve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.