De Hongerspelentrilogie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Hongerspelentrilogie
Originele titel The Hunger Games Trilogy
Land van oorsprong Verenigde Staten
Originele taal Engels
Genre Jeugdboek
Aantal delen in reeks 3
Creatieteam
Auteur(s) Suzanne Collins
Publicatie
Uitgever Unieboek
Medium Hardcover en Paperback
Huidige status Beëindigd
Jaren actief 2008 - 2010
Lijst
1: De Hongerspelen
2: Vlammen
3: Spotgaai
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Hongerspelentrilogie is een uit het Engels vertaalde serie boeken van de Amerikaanse schrijfster Suzanne Collins. De serie bestaat uit drie boeken: De Hongerspelen, in het Nederlands uitgegeven in 2008, Vlammen, uitgegeven in 2009, en het derde en laatste boek, Spotgaai, verschenen in 2010.

Situering[bewerken]

De Hongerspelentrilogie speelt zich af in de toekomst. Wat ooit Noord-Amerika was, is nu gedeeltelijk onder water gelopen, en het andere deel is één land geworden, Panem geheten. Het is verdeeld in een hoofdstad, het Capitool, dat in de Rocky Mountains ligt, en 12 districten eromheen. Deze zijn gewoon genummerd: District 1 tot en met District 12. Deze reeks speelt zich voornamelijk af in het Capitool en District 12, waar de steenkoolmijnen liggen. District 12 ligt in de Appalachen. Elk district heeft zijn eigen "specialiteit": District 12 zijn bijvoorbeeld mijnen en District 11 boomgaarden. Sinds District 13 vernietigd is, worden er elk jaar spelen gehouden in het Capitool, in een grote arena: de Hongerspelen. Elk jaar moet elk district één meisje en jongen leveren van tussen de 12 en 18 jaar. Op het einde mag er maar één winnaar zijn. Dat betekent dat de 23 anderen allemaal moeten sterven, vermoord worden door elkaar. Zo laat het Capitool zijn overmacht zien. Ook is er om de 25 jaar een zogenaamde Kwartskwelling: speciale Hongerspelen waarbij er een aparte regel bijkomt.

De boeken[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Hongerspelen (Deel 1)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Hongerspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het land Panem worden sinds 73 jaar verschrikkelijke spelen gehouden: de Hongerspelen. Alle 12 districten moeten één jongen en één meisje loten, die in een reusachtige arena worden gegooid en elkaar moeten vermoorden, zodat er nog maar een winnaar overblijft. Als het 12-jarige zusje van Katniss Everdeen, Primrose Everdeen, getrokken wordt, vervangt Katniss vrijwillig haar plaats. Samen met de jongenstribuut uit district 12, Peeta Mellark, gaat ze naar het Capitool. Peeta bekent zijn liefde aan Katniss, die echter niet die sterke gevoelens heeft. Als ze iedereen verslagen hebben, besluiten ze om zelfmoord te plegen, wat mislukt door het Capitool, en ze allebei tot winnaars gekroond worden.

Vlammen (Deel 2)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vlammen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Katniss en Peeta hebben de Hongerspelen gewonnen. Maar het Capitool is woedend op hen. Door de opstanden die onder de districten zijn uitgebroken is hun motief dus zeer makkelijk. De enige manier om de opstanden de kop in te drukken, is de mensen ervan overtuigen dat zij en Peeta op het einde van de Spelen een wanhoopsdaad hebben gedaan, vanwege hun – toen bijna onmogelijke – liefde voor elkaar. Het Capitool organiseert de Hongerspelen voor de 75e keer met de Kwartskwelling. Deze keer worden kandidaten gekozen uit oude winnaars, waardoor Katniss en Peeta opnieuw de arena in moeten. Omdat ze vorige hongerspelen Katniss in leven hielden, probeert Katniss nu Peeta in leven te houden. Als ze achter de bedoeling van de arena komen, verzinnen ze een plan waardoor de arena explodeert. Peeta en Katniss overleven, maar district 12 is verwoest.

Spotgaai (Deel 3)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Spotgaai voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Katniss heeft de Hongerspelen voor de tweede keer overleefd. Maar nu ze uit de bloederige arena gekomen is, is ze nog niet veilig. District 12 is verwoest en de mensen leven nu in District 13, onder de grond. Er zijn opstanden uitgebroken in de districten en ze zien Katniss met haar spotgaai als leider. President Snow is woedend en neemt wraak. Katniss neemt haar leiderstaak op zich en start aan de missie. Primrose komt om bij een bomaanslag en Katniss is verscheurd van pijn. Als ze President Snow vermoord heeft, kiest ze om bij Peeta te blijven in plaats van bij Gale. De hongerspelen worden afgelast en het land keert in vrede.

Personages[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Katniss Everdeen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Katniss Everdeen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Katniss is de verteller. Ze is zestien jaar in deel een van de hongerspelentrilogie, en ze heeft zwart haar en grijze ogen. Haar vriend Gale noemt haar altijd Catnip, omdat hij haar naam de eerste keer zo verstaan heeft - 'catnip' is het Engelse woord voor kattenkruid, een medicinale plant die katten gek kan maken. Haar vader is omgekomen bij een ontploffing in de kolenmijnen. Sindsdien gaat ze jagen buiten de grens van het district. Haar moeder is depressief. Katniss zusje heet Primrose, of meestal gewoon Prim. Zij was het eigenlijk die werd uitgekozen voor de 74e Hongerspelen. Daarna is Katniss voor haar ingevallen. Doordat Katniss op het einde van Boek 1 het Capitool voor gek heeft gezet, zijn de districten in opstand gekomen. Katniss en haar spotgaai, 'Mockingjay', zijn het symbool van de opstanden geworden. Op het einde van Boek 2 wordt ze door Haymitch gered met een hovercraft uit de 75e hongerspelen en gebracht naar district 13, waar een geheime ondergrondse beschaving is opgebouwd. Ze kan nog net zien dat Peeta niet kon ontsnappen. Katniss is er zich van bewust dat zowel Gale als Peeta van haar houden, maar ze weet niet wat ze met hun gevoelens aan moet. In het derde boek wordt Katniss de Spotgaai.

Peeta Mellark[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Peeta Mellark voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Peeta is de mannelijke tribuut die samen met Katniss de 74e en 75e Spelen mee moest doen. Hij is heimelijk al sinds zijn vijfde op haar verliefd, toen hij haar de eerste keer zag. Katniss weet niet goed wat ze daar van moet denken. Zijn ouders hebben een bakkerij. Hij heeft Katniss een keer het leven gered: toen ze bijna stierf van de honger heeft hij haar een brood gegeven. Ze hebben elkaar nochtans nooit gesproken voor ze tributen werden. Hij is een van de zogenaamde welgestelden van district 12, en hij woont net buiten De Laag, de wijk waarin Katniss en haar familie leven. Peeta is net als Katniss 16 jaar in deel èèn van de hongerspelentrilogie, en heeft een gemiddelde lengte, en heeft asblond haar dat in golven over zijn voorhoofd valt. Op het einde van Boek 2 wordt hij gevangengenomen door het Capitool. Uiteindelijk wordt hij in Spotgaai gered door de rebellen van District 13, en proberen ze hem ervan te overtuigen dat Katniss geen mutilant is, zoals het Capitool hem liet geloven (ze hadden hem "gekaapt").

Haymitch Abernathy[bewerken]

Haymitch is Katniss' en Peeta's mentor. Hij is altijd dronken. Hij heeft de 50e Hongerspelen gewonnen - de 2e Kwartskwelling. Hoewel hij dikwijls door het drinken zeer irritant kan zijn, kan hij ook heel goed helpen. Hij helpt Katniss om de mensen te proberen ervan te overtuigen dat zij en Peeta wel degelijk een relatie hebben.

Gale Hawthorne[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gale Hawthorne voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gale is Katniss' beste vriend. Hij heeft haar de eerste keer ontmoet buiten de terreinen van District 12 in het bos, en noemt haar sindsdien 'Catnip'. Hij maakt in het eerste boek een opmerking dat ze samen kunnen wegvluchten en kinderen krijgen, wat Katniss aan het denken zet. In het tweede boek vertelt hij haar dat hij van haar houdt. Gale werkt in een kolenmijn in district 12. Als Katniss weg gaat voor de Hongerspelen vraagt ze aan Gale om voor haar familie te zorgen. Aan het eind van boek 3 keert hij naar District 2 om te vechten.

Effie Prul[bewerken]

Effie is de vrolijke noot van de boekenreeks. Ze is de zogenoemde begeleidster van district twaalf, het district van hoofdpersonage Katniss Everdeen. Als begeleidster komt Effie een keer per jaar vanuit het Capitool waar zij woont naar district 12, waar ze de namentrekking van de tributen begeleidt. Effie wordt voor het eerst in het boek vermeld als Katniss en Gale haar tijdens het jagen na-apen; ze bespotten de manier waarop Effie, en dus alle mensen uit het Capitool die zij kennen, praten. Even later komt ze pas echt in beeld tijdens de namentrekking waar Prim wordt getrokken, en Katniss zich als vrijwilligster aanbiedt. Effie is hierdoor zeer enthousiast; het is de eerste keer dat er iets interessants in district 12 gebeurt. Effie begeleidt Peeta en Katniss tijdens hun verblijf in het trainingscentrum en het is mede door haar dat de twee zo populair worden onder de Capitoolbevolking. Tijdens de strijd in de arena zelf kan Effie weinig voor ze betekenen, maar zodra Peeta en Katniss tot winnaars gekroond worden, staat ze weer compleet aan hun zijde. In het tweede boek is Effie gepromoveerd tot vaste begeleidster van Peeta en Katniss. Het is aan haar om er voor te zorgen dat de twee winnaars tijdens de zegetoer die door het hele land gaat niets overkomt. De band tussen Katniss en Effie lijkt lichtelijk versterkt te zijn maar dit is in hun nadeel als blijkt dat Peeta en Katniss de arena terug in moeten. Wanneer de winnaars met hulp van de rebellen ontsnappen uit de arena is Effie een van de eerste mensen die als gevolg hiervan gearresteerd wordt. Gedurende het hele derde boek wordt er weinig over Effie gesproken. Een heel lange tijd wordt gedacht dat ze dood is, tot de ochtend waarop Katniss president Snow zal executeren. Op die ochtend treft ze Effie in haar slaapkamer in het paleis aan waar blijkt dat Effie met moeite van de doodstraf, zowel van de Capitoolkant als die van de rebellen, gered is. Nadat Katniss en Peeta terugkeren naar wat vroeger district 12 was, wordt er niet meer over Effie gesproken.

President Coriolanus Snow[bewerken]

President Snow is de leider van het Capitool en de antagonist van de serie. Wordt in het derde boek gedood.

Verfilming[bewerken]

Van de films gebaseerd op de trilogie, The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay (part 1) en Mockingjay (part 2) ging de eerste in première op 21 maart 2012, en de tweede in november 2013. De films worden gedistribueerd door Lionsgate Entertainment. Onder de cast bevinden zich Jennifer Lawrence als Katniss, Josh Hutcherson als Peeta en Liam Hemsworth als Gale.

Externe links[bewerken]