De Hoop (Norg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hoop
Juni 2008
Basisgegevens
Plaats Norg
Bouwjaar 1857
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 21,35 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  30781
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Hoop, 4 april 2009
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een korenmolen in het Drentse Norg. Het is een met dakleer beklede achtkantige bovenkruier met doorlopende achtkantstijlen, waarvan de voet ook met dakleer is bekleed.

Thans wordt deze bijzondere molen door vrijwillige molenaars regelmatig in bedrijf gesteld.

De molen werd in 1857 gebouwd als pelmolen. Tegenwoordig is de molen ingericht als korenmolen en heeft een maalkoppel met 16der (140 cm doorsnede) blauwe maalstenen. Voor de bediening is er tevens een regulateur aanwezig. Ook heeft de molen een pelsteen. Daarnaast is er een hamermolen aanwezig. Verder bestaat de inrichting uit een waaierij, mengketel, jakobsladder en elektrische lier.

Het gevlucht van de molen was vroeger voorzien van zelfzwichting, maar is sinds 1935 voorzien van het wieksysteem volgens de Duitse luchtmachtingenieur Kurt Bilau, Bilauwieken. In 1937 werd het systeem op beide roeden aangebracht. De gelaste roeden zijn gemaakt door de firma Buurma en in 1982 gestoken. De Hoop en De Blazekop zijn de enige overgebleven molens in Nederland die met deze bilauwieken zijn uitgerust.

De bovenas is in 1844 gegoten door de firma NSBM Fyenoord en later doorboord voor de bediening van de zelfzwichting van de Bilauwieken.

Het gevlucht wordt op de wind gezet met een kruilier. De met dakleer beklede kap draait op een voeghouten kruiwerk.

De molen wordt gevangen (geremd) met een vlaamse vang die bediend wordt met een wipstok. De vangbalk rust tijdens het draaien op een duim.

Voor het luien (ophijsen) is een kammenluiwerk aanwezig.

Overbrengingen[bewerken | bron bewerken]

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 6,64.
  • Het bovenwiel heeft 63 kammen en de bonkelaar heeft 32 kammen. De koningsspil draait hierdoor 1,97 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de kammen, is ... cm.
  • Het spoorwiel heeft 81 kammen en het steenrondsel 24 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 3,375 keer sneller dan de koningsspil en 6,64 keer sneller dan de bovenas. De steek is .. cm.

Eigenaren[bewerken | bron bewerken]

De molen is lang eigendom geweest van de familie Snijders, maar is thans in eigendom bij de Molenstichting Drenthe. In 1981 en '82 werd de molen gerestaureerd en in 1999/2000 werd de molen wederom gerestaureerd.

Fotogalerij[bewerken | bron bewerken]

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie De Hoop, Norg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.