De Hoop (Overschie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hoop
De molenromp tijdens de verbouwing
Basisgegevens
Plaats Rotterdam Overschie
Bouwjaar 1712
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie voorheen korenmolen, later kantoorruimte
Bestemming  kantoorruimte
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
De molenromp voor de verbouwing
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een voormalige stellingmolen, oorspronkelijk in 1712 gebouwd, in de Rotterdamse deelgemeente Overschie. Van de molen resteert de romp, die als kantoorruimte is ingericht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoop in 1968

De molen De Hoop werd in 1712 als een grondzeiler gebouwd als vervanger voor een standerdmolen die al in de 16e eeuw op die plek stond. In 1860 (of 1872) werd de molen verhoogd en tot stellingmolen omgebouwd. In 1900 werd een nieuwe maalderij gebouwd, aangedreven door een stoommachine en in 1925 werd de molen niet meer gebruikt.

In 1940, tijdens de invasie door Duitsland verschansten Duitse parachutisten zich in Overschie. De molen werd als uitkijkpost gebruikt door Nederlandse soldaten, waarop de Nederlandse artillerie in de veronderstelling dat er Duitse parachutisten in de molen verschanst zaten de molen onder vuur nam. Vervolgens heeft dienstplichtig sergeant A.J.F. de Bruijn (drager Bronzen Leeuw) met gevaar voor eigen leven door eigen vuur heen weten te komen om vervolgens zijn manschappen te laten ontkomen aan deze vuurzee. Hoewel de molen zwaar getroffen werd, is deze in 1941 hersteld

. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maalde De Hoop tarwe.

Een nieuwe molen[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 60 van de 20e eeuw was de molen nauwelijks meer in bedrijf. Omdat de molen in de aanvliegroute van Vliegveld Zestienhoven lag, moest De Hoop verdwijnen. Een actiecomité heeft ervoor gezorgd dat de molen in 1971 herbouwd werd op een andere plek in Overschie. De naam werd veranderd in De Speelman, naar de familie Speelman die jarenlang de molen heeft beheerd en deze actie heeft gesteund.

Herbestemming van de oude molenromp[bewerken | brontekst bewerken]

De restanten van de oude molen aan de Delftweg zijn nog lange tijd als kantoor gebruikt. Na de bouw van De Speelman lijken de dagen van de romp van De Hoop geteld. Eind jaren negentig komt de molen met de bijbehorende grond in eigendom van een zakenman uit Syrië, Mohammad Naman Ali-Dib. Samen met zijn in Nederland wonende zoon Azzam Ali-Dib en architect Victor Veldhuijzen Van Zanten komen zij tot een ontwerp om de molen in ere te herstellen en een nieuwe functie te geven. In 2006 wordt de molen in eigendom overgedragen aan Azzam en Ingrid Ali-Dib. Begin 2008 wordt architect Minke Oosterlaan bij het Project Delftweg 110 betrokken en wordt samen met Victor Veldhuijzen Van Zanten verder invulling gegeven aan het project. De molenromp heeft in 2009 een rieten dak gekregen en vormt nu onderdeel van een bedrijfscomplex. Hij is door middel van een doorgang verbonden met het naastliggende pand.

Zie de categorie De Hoop, Overschie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.