De Hoven (Zutphen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hoven
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Hoven (Zutphen) (Gelderland (hoofdbetekenis))
De Hoven (Zutphen)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Zutphen
Coördinaten 52° 9′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,07 km²
Inwoners (2017) 2.585
Detailkaart
De Hoven binnen Zutphen
De Hoven binnen Zutphen
Foto's
De Hoven, gemeente Zutphen.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Hoven (ook wel Hoven) is een dorp[2] in de Nederlandse gemeente Zutphen in de provincie Gelderland. De Hoven ligt ten westen van de rivier de IJssel, tegenover de stad Zutphen.

Tot 8 juni 2015 was het officieel een woonwijk van de stad Zutphen en werd het ook wel een buurtschap genoemd. Desondanks duidt de gemeente het vaak nog aan als een wijk met een dorpskarakter.[3] Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster beschouwen De Hoven ook nog steeds als onderdeel van Zutphen. De Hoven heeft ook niet een eigen postcode en de adressen zijn in Zutphen gelegen. Eerder was het dorp ingedeeld bij de wijk Centrum/De Hoven van Zutphen.

Door De Hoven loopt de spoorlijn Arnhem - Leeuwarden en de spoorlijn Zutphen - Apeldoorn. Van 1882 tot 1917 en van 1940 tot 1941 had De Hoven een eigen stopplaats. Ook de provinciale weg N345 doorkruist De Hoven. Anno 2014 waren er plannen om deze te verleggen naar de zuidwestkant van De Hoven.

Museum[bewerken]

Een bezienswaardigheid in De Hoven is de voormalige stadsboerderij van Herman Kip (beter bekend als 'boer Kip'), die in originele staat als museum is opengesteld.

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis annex buurthuis, met de naam van de plaats. Op Hemelvaart is er in De Hoven het Heufs Volksfeest. Dit is een driedaagse kermis met muziek, spellen en attracties.

Sport[bewerken]

De Hoven heeft een eigen voetbalvereniging genaamd ZVV De Hoven. Verder kent onder meer de tennisvereniging TV De Hoven, Schietvereniging De Hoven en een biljart- en dartvereniging.

Onderwijs[bewerken]

De Hoven kent een eigen basisschool, de OBS Theo Thijssen.

Woonachtig (geweest)[bewerken]

centraal pleintje in De Hoven