De Ideale Wereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Ideale Wereld
Genre Actualiteitenprogramma
Speelduur 40 à 50 min.
Bedenker Jan Eelen e.a.
Presentatie Otto-Jan Ham
Vaste gasten Jelle De Beule
Sven De Leijer (S3-heden)
Jonas Geirnaert
Jean Paul Van Bendegem (S8-heden)
Faisal Chatar (S8-heden)
Jan Jaap van der Wal (S8-heden)
Liesa Naert (S8-heden)
Regie Jan Eelen (S1-2)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Woestijnvis
Uitzendingen
Start 31 augustus 2013
Afleveringen 300 (per 10 november 2016)
Seizoenen 10
Zender VIER (2013-2015)
Canvas (2016-heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

'De Ideale Wereld' is een satirisch actualiteitsmagazine. Het wordt gepresenteerd door Otto-Jan Ham die wordt bijgestaan door Jelle De Beule en Sven De Leijer. De eerste vijf seizoenen werden uitgezonden op VIER van 31 augustus 2013 tot 8 oktober 2015. Seizoen zes is sinds 5 januari 2016 te zien op Canvas.

Concept[bewerken]

Het programma is een alternatief televisiejournaal. Bijgestaan door een wisselende studiogast en door zijn vaste sidekicks (anno 2017 zijn dit afwisselend Jelle De Beule, Sven De Leijer, Jonas Geirnaert, Jan Jaap van der Wal, Jean Paul Van Bendegem, Liesa Naert en Faisal Chatar), praat presentator Otto-Jan Ham diverse satirische filmpjes aan elkaar, die telkens gebaseerd zijn op de actualiteit van de dag. Aan de hand van gesprekken met de studiogast, wordt op bepaalde onderwerpen dieper ingegaan.

De humor in het programma is sterk vergelijkbaar met deze uit de vroegere televisieprogramma's rond Neveneffecten, een cabaretviertal waar (ex-)medewerkers Jelle De Beule, Jonas Geirnaert en Koen De Poorter deel van uitmaken.

Geschiedenis[bewerken]

Kort nadat De Ideale Wereld er in oktober 2015 even tussenuit ging - om net zoals het jaar voordien een tiental weken plaats te maken voor de quiz De Slimste Mens ter Wereld - werd aangekondigd dat het programma ten vroegste in het najaar van 2016 of mogelijk zelfs helemaal niet meer zou terugkeren op VIER. Die twijfelachtige toekomst was het gevolg van tegenvallende kijkcijfers. Het programma heeft een devote aanhang, maar geen grote. Online hebben we wél een aanzienlijke fanbase, maar voor die nieuwe manier van tv-kijken zijn de adverteerders nog niet klaar. Dan is de rekening snel gemaakt, zei presentator Otto-Jan Ham over de beslissing.[1]

Op 24 november 2015 werd aangekondigd dat het programma is overgenomen door de openbare omroep VRT en er vanaf 5 januari 2016 op de zender Canvas zal worden uitgezonden, eveneens in de late avond. De frequentie wordt evenwel teruggeschroefd van vier naar drie uitzendingen per week, waarbij de uitzending op maandag verdwijnt (vanwege het programma Extra Time). Het programma zal nog steeds door productiehuis Woestijnvis worden gemaakt en ook de vaste gezichten blijven op post.[2]

Voornaamste medewerkers[bewerken]

Medewerker Rol Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5 Seizoen 6 Seizoen 7 Seizoen 8
Otto-Jan Ham Presentator De Ideale Wereld
Jelle De Beule Sidekick/acteur
Luc Haekens Journalist
Jan Matthys Journalist
Jonas Geirnaert Sidekick/acteur
Julie Mahieu Weervrouw/actrice
Bart Van Peer Acteur
Jan Eelen Regisseur
Wesley Sonck Verteller sportrubriek
Sven De Leijer Sidekick
Liesa Naert Actrice/Sidekick
Kevin Bellemans Acteur
Koen De Poorter Acteur
Tom Borremans Tekenaar Sociaal Incapabele Michiel
Lukas Lelie Acteur
Charlotte Timmers Interviewer
Faisal Chatar Sidekick
Jean Paul Van Bendegem Sidekick
Jan Jaap van der Wal Sidekick
Sarah Vandeursen Actrice
Thomas Huyghe Sportverslaggever/acteur

Rubrieken[bewerken]

Naast losse items is er ook een aantal rubrieken dat geregeld terugkeert:

Rubriek Omschrijving Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5 Seizoen 6 Seizoen 7 Seizoen 8 Seizoen 9
Kort Journaal Iedere uitzending start met een overzicht van de actualiteit van de dag, waarbij ieder item in enkele woorden en een foto wordt omschreven. Van seizoen 1 tot 4 was dit onder de noemer het 10-seconden journaal (soms ook wel het 11-seconden journaal). In de eerste twee seizoenen nam Jonas Geirnaert deze taak voor zijn rekening, bijgestaan door zijn vriendin Julie Mahieu als onkundig weermeisje. Vanaf het derde seizoen wordt het journaal gepresenteerd door de studiogast. Vanaf seizoen 5 presenteert Sven de Leijer het journaal in 5 hoofdpunten binnen de tijd van een sport (voorbeeld: 200 meter sprint bij de mannen, 50 meter zwemslag...).
Luc Haekens Journalist Luc Haekens wordt de straat op gestuurd om reportages te maken waarbij hij de geïnterviewde weleens belachelijk durft te maken.
De Twittertegel Iedere uitzending wordt afgesloten met een eerbetoon aan het 'beste' Twitterbericht van de dag, meestal eentje van een Bekende Vlaming. Het bericht wordt op een tegel gebakken en mag desgewenst door de eigenaar worden opgehaald.
De powerpoint-presentatie Tijdens de uitzending stellen ze een powerpoint-presentatie voor waarbij er steeds een mysterie wordt verzonnen rond een normaal actueel onderwerp. De eerste 2 seizoenen werd dit gedaan door Jonas Geirnaert. Vanaf seizoen 3 door Jelle De Beule.
Homo Turisticus Jan Matthys trekt als zijn gekende typetje 'Homo Turisticus' wekelijks naar een plaats in België.
Debat Otto-Jan Ham modereert een hevig actuadebat waarbij Jelle De Beule en Jonas Geirnaert in de huid kruipen van de twee opponenten.
Geert Hoste verklaard Otto-Jan Ham bezoekt wekelijks een aantal rusthuisbewoners om de nieuwste moppen van Geert Hoste uit het tijdschrift Dag Allemaal van de nodige duiding te voorzien.
Jacky Lafon verklaard Otto-Jan Ham is de moppen van Geert Hoste beu en trekt voortaan met die van Jacky Lafon uit Story naar het rusthuis.
Jan Matthys Jan Matthys geeft in 'Homo Turisticus'-stijl snelle en tegelijk uitgebreide duiding bij een ingewikkelde actuele kwestie.
Wauters vs. Waes vs. Wham Otto-Jan Ham voelt zich zich buitengesloten door Wauters vs. Waes, een programma waarvoor concurrerende zenders Eén en VTM samenwerken. Hij gaat daarom iedere week de uitdaging aan om de opponenten uit het programma, Koen Wauters en Tom Waes, te overtreffen.
Wesley Sonck Ex-profvoetballer Wesley Sonck blikt aan het begin van de werkweek terug op het voorbije sportweekend.
De Ideale Gazet De aflevering wordt afgesloten met De Ideale Gazet. Deze bevat de belangrijkste nieuwspunten en een primeur van de gast.
De groote oorlog De redactie van De Ideale Wereld kreeg het dagboek in handen van een persoon die leefde ten tijde van Eerste Wereldoorlog. Jelle De Beule leest iedere dag een fragment voor.
Otto-Jan leest voor Otto-Jan Ham trekt wekelijks naar een rusthuis en leest de bewoners een aantal fragmenten uit een boek voor.
Bericht uit de regio's Jan Matthys trekt wekelijks door Vlaanderen om de meest opmerkelijke regionale nieuwsitems te duiden.
Sociaal Incapabele Michiel De huiscartoonist tekent elke dag een cartoon en daarin volgen we de avonturen van Sociaal Incapabele Michiel die iets meemaakt dat met de actualiteit te maken heeft. Dit was eerst onder de noemer Power to the potlood.
Otto-Jan verklaart Otto-Jan Ham trekt wekelijks naar een rusthuis en bespreekt een actueel onderwerp in de vorm van een artikel of cartoon met de bewoners.
De bio van de gast Jelle De Beule maakt elke dag een biografie van de gast waarbij hij een aangepaste Wikipedia-pagina voorleest.
De mening van minimoefti Dit is steeds hetzelfde filmpje van een jonge dictator met steeds andere ondertiteling die (min of meer) over de actualiteit gaat
Coffee Corner Kit Op het einde van de aflevering gegeven met tips hoe een gesprek te starten op het werk aan de hand van actuele onderwerpen.
Sla De Sloeber De gast mag kiezen tussen 3 personen die iets ergs hebben misdaan in de actualiteit. Daarna wordt het gezicht van die persoon op een boksbal geplaatst waarna de gast erop mag slaan voor zo een hoog mogelijke score.
De Ideale Wereld Hobbyhoek Koen De Poorter als 'Didier' geeft uitleg hoe je een bepaald klusje, dat meestal te maken heeft met een actueel onderwerp, kunt afwerken.
Het Kort Samengevat Journaal Sven De Leijer of Jelle De Beule maakt elke uitzending een bewerkte versie van Het Journaal, waarin verschillende delen ervan achter elkaar worden gezet om zo een nieuwe (humoristische) boodschap te verkrijgen.
Weet-ie het of weet-ie het niet? Elke uitzending wordt een quiz gehouden met iemand uit het publiek over de actualiteit. De kandidaat moet raden welke van beide getoonde krantenkoppen de originele is. Het antwoord is echter altijd A, aangezien B door Jelle & Sven geabsurdiseerd is. Daarmee kan de kandidaat een (meestal waardeloze) prijs winnen die de gast meeneemt.
De Gulden Hashtag De vervanger van De Twittertegel. Elke uitzending wordt een bericht uit de sociale media gekozen voor de Gulden Hashtag. De winnaars krijgen een tegel op de Walk of Fame in Geetbets.
Nu Terzake met Charlotte Charlotte Timmers interviewt een Bekende Vlaming, maar de antwoorden worden op een grappige manier gemonteerd.
Weekendtips In een ludiek filmpje worden door Yevgueni en Valère op donderdag twee evenementen van het komende weekend in de kijker gezet
De Kleine Man Een 9-jarige (gespeeld door Tuur De Baere) geeft zijn kijk op een actueel onderwerp
DIW sports Thomas Huyghe neemt interviews af op bepaalde sportevenementen of naar aanleiding van gebeurtenissen in de sportwereld.
De Ideale Wereld Kookhoek Koen De Poorter als hobbykok 'Rogier' geeft uitleg hoe je een bepaald moment, persoon, scène uit een tv-reeks,... kan namaken in koude schotel.
De Auditeurs Luc Haecke en Thomas Huyghe lichten de VRT door.
rama Rubriek waarin nog dieper wordt gegraven dan in het duidingsprogramma Pano.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van De Ideale Wereld voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kijkcijfers[bewerken]

Kijkcijfers bij VIER[bewerken]

Hoewel het programma overwegend positief werd onthaald, haalde De Ideale Wereld in de beginperiode, toen het werd uitgezonden omstreeks 19.40 uur, vaak amper 100.000 kijkers. Na een aantal weken steeg dit tot een gemiddelde van 120.000 à 140.000 kijkers, met daarbij een hoogtepunt van 188.000 kijkers op maandag 17 maart 2014.

Sinds eind maart 2014 wordt het programma uitgezonden rond de klok van 22 uur. Die verplaatsing zorgde ervoor dat het gemiddelde kijkcijfer gunstig werd beïnvloed en rond de 200.000 kwam te liggen. De relatief sterke scores die sindsdien werden opgetekend, zijn onder meer 217.472 kijkers op maandag 31 maart 2014, 229.982 kijkers op maandag 21 april 2014.

De best bekeken uitzending bij VIER was de uitzending van maandag 2 februari 2015, die 301.000 kijkers bereikte.

Kijkcijfers bij Canvas[bewerken]

Bij de eerste uitzending op dinsdag 5 januari 2016 haalde het programma 426.946 kijkers en 19,6% marktaandeel.

Prijzen en eerbewijzen[bewerken]

  • In een door Knack Focus samengestelde eindejaarslijst van beste tv-programma's uit 2013 eindigde De Ideale Wereld op de zevende plaats. Daarnaast werd het programma genomineerd voor de De HA! van Humo, maar het won deze niet. Wel won het de Humo's Pop Poll voor beste televisieprogramma nationaal. In 2014 werd De HA! van Humo wél door De Ideale Wereld gewonnen.
  • Op 15 maart 2014 won De Ideale Wereld de Vlaamse Televisiester voor Beste informatieprogramma van 2013. Presentator Otto-Jan Ham mocht daarnaast ook de prijs voor Rijzende ster van 2013 in ontvangst nemen.[3] Het jaar daarop, op 18 april 2015, won het programma de Vlaamse Televisiester voor Beste humor- en comedyprogramma van 2014.

Games[bewerken]

De Ideale Wereld heeft ook enkele zelfgemaakte internetspelletjes op haar site gepost. Het gaat vaak om varianten van bestaande spelletjes, toegepast op de actualiteit. Zo is er Brackman, waarbij de speler Bart De Wever is, die ongelukkige uitspraken van partijgenoot Siegfried Bracke moet wegklikken, ook Liesbeth Homans komt in dit spel voor voor. Daarnaast is er ook Letermes tweetschiet. Hierbij moet de speler als pers- en communicatieverantwoordelijke van Yves Leterme zijn gênante tweets neerschieten. Naar aanleiding van de verwijdering van de populaire game Flappy Bird, ontwikkelde De Ideale Wereld een aantal parodieën zoals Boring Bird, de originele game met echter nauwelijks hindernissen, Maggie Bird met de corpulente Maggie De Block als zware vogel en tot slot Vladi Bird met Vladimir Poetin die 'homokonten' moet ontwijken. Vooral deze laatste game werd een internethit, mede omdat de bekende site Reddit dit heeft opgepikt. Het werd in één week tijd meer dan 1 miljoen keer gespeeld.

Externe links[bewerken]