De Kat (Zaanse Schans)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Kat
Zaanse Schans molen De Kat.jpg
Basisgegevens
Plaats Zaanse Schans / Zaandam
Bouwjaar 1696/1783/1960
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 21,80 m
Functie verfmolen
Bestemming  Het malen van verfstoffen op ambachtelijke wijze
Monumentnummer  40092
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Kat gezien vanaf de overkant van de Zaan
De Kat gezien vanaf de overkant van de Zaan
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kat is de enige werkende overgebleven windverfmolen ter wereld. De molen staat aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. In totaal hebben ca. 50 verfmolens het Zaanse land gesierd.

De oorspronkelijke molen 'De Kat' werd in 1645 gebouwd als oliemolen en verbrandde op 27 november 1782, de molen werd herbouwd. Deze molen was tot 1904 in gebruik en werd toen gedeeltelijk afgebroken. In 1960 is op de onderbouw, die samen met de schuur was blijven staan, het bovenachtkant en het binnenwerk van de verfmolen 'De Duinjager' geplaatst. Sindsdien gaat de molen door het leven als verfmolen 'De Kat'. De Duinjager stond in het Oostzijderveld en dateerde uit 1696. Deze Duinjager verbrandde op 19 juni 1781, waarna herbouw volgde. De molen is 's zomers dagelijks in bedrijf en is door zijn markante ligging als derde molen aan de Kalverringdijk een van de drukst bezochte molens van Nederland. Op de molen worden door enkele beroepsmolenaars nog steeds op ambachtelijke wijze pigmenten voor verf vervaardigd.

In de molen bevinden zich een kapperij en twee stellen kantstenen, waarmee het krijt en de pigmenten worden fijngemalen. Het koppel stenen waarmee de pigmenten worden gemalen bevindt zich in een afgetimmerde ruimte.

De molen is eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen.

Externe link[bewerken]