De Kievit (Grijpskerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kievit
De Kievit
Basisgegevens
Plaats Grijpskerk
Bouwjaar 1899
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
Functie korenmolen en voorheen pelmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis/ VVV-kantoor
Monumentnummer  18791
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kievit is een korenmolen in Grijpskerk in de provincie Groningen.

Met behulp van een afgebroken oliemolen uit Niezijl werd deze molen in 1899 gebouwd als opvolger van een kleinere molen (in latere jaren 'de Leeuw' genoemd, in 1876 sloeg de bliksem in, maar een beginnende brand kon worden geblust, in 1899 verkocht aan Vergoosen te Echt, waar deze afbrandde). De molen behield de vierkante onderbouw bij de herbouw in Grijpskerk waardoor de molen een zeer grote bedrijfsruimte heeft onder de stelling. De molen was vroeger ook als pelmolen ingericht, maar bezit thans alleen nog een koppel maalstenen. De molen is enkele malen gerestaureerd en onderin huisde tot 2007 jarenlang de plaatselijke VVV. De molen is eigendom van de gemeente Westerkwartier.

De naam De Kievit werd in 1989 gegeven op aangeven van vrijwillig molenaar Oege Lesman en was al in 1975 bedacht door de vroegere burgemeester van Grijpskerk, A.H.M. Mulder. In 1989 was eerst de naam 'De Leeuw' voorgedragen, maar een molen in Oldehove droeg deze naam ook al.

In het dorp bevindt zich verder de poldermolen Westerhornermolen in de richting van het gehucht Gaarkeuken en aan het Van Starkenborghkanaal bevindt zich de poldermolen de Zwakkenburgermolen, die in 2003 opnieuw werd opgebouwd.

De Kievit is in de regel op zaterdag van 1 april tot 1 oktober te bezoeken van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 15:30 uur.