De Krook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Krook
Het bouwterrein in april 2014
Het bouwterrein in augustus 2014

De Krook is de naam van de nieuwe stadsbibliotheek in de Belgische stad Gent. De bibliotheek opende haar deuren op 10 maart 2017. Haar naam verwijst naar de Waalse Krook, eertijds een straat waar nu het gebouw werd ingeplant.

Project De Krook[bewerken]

De ontwerpwedstrijd voor het nieuwe gebouw lokte 99 inschrijvingen. Aan het einde van de selectieprocedure koos men voor een ontwerp van het Catalaanse architectenbureau RCR Arquitectes in samenwerking met Gents architectenbureau Coussée & Goris. Het nieuwe gebouw is een deel van een stadsvernieuwingsproject dat onder meer ook het voormalige Wintercircus zal renoveren. De site wordt heraangelegd met aandacht voor groen en comfort voor de fietser. De kaaien worden verlaagd en er komen aanlegplaatsen voor pleziervaartuigen en taxiboten aan de kant van de bibliotheek. Einde 2017-begin 2018 zal een brug de Brabantdam met de Krook verbinden. Enkele straten in de omgeving worden dan heraangelegd.

Bestemming van De Krook[bewerken]

Naast haar functie als bibliotheek wil het gebouw een ontmoetingsplaats zijn en de mogelijkheid bieden om nieuwe technologieën te ontdekken (3D-printen en virtuele werkelijkheid), workshops bij te wonen en installaties te bezoeken. De samenwerking met UGent en imec zorgt ervoor dat de bezoeker op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen van de informatietechnologie. Ook Urgent.fm heeft zijn locatie in het gebouw. Aan de achterkant van het gelijkvloers is er een leescafé.

De bibliotheek is toegankelijk via een open plein, het Miriam Makebaplein, genoemd naar de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba, en via een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Muinkschelde, de Albertina Sisulubrug, genoemd naar de eveneens Zuid-Afrikaanse Albertina Sisulu. Aan de verhuizing van de nabijgelegen voormalige bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein naar de nieuwe locatie hielpen vrijwilligers mee die een ketting vormden.[1] In totaal moest men ongeveer 200 000 werken verhuizen.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]