De Lama's (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Lama's
Livevoorstelling van De Lama's in Bloemendaal
Livevoorstelling van De Lama's in Bloemendaal
Genre komisch televisieprogramma
Speelduur 30 tot 45 min
Presentatie Patrick Lodiers
Vaste gasten Tijl Beckand
Ruben Nicolai
Ruben van der Meer
Jeroen van Koningsbrugge
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Budget TV
De Badgasten
De Grote Improvisatieshow
Alpacas
Uitzendingen
Start 28 juni 2004
Einde 7 november 2008
Afleveringen 73 (normaal)
85 (inclusief specials en compilaties)
Seizoenen 9
Netwerk of omroep BNN
Zender Nederland 2 (S1-S4)
Nederland 3 (S5-S9)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2006
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Lama's was een Nederlands televisieprogramma van BNN dat liep van 28 juni 2004 en tot 7 november 2008.

Format[bewerken]

Het programma De Lama's was gebaseerd op het Channel 4-programma Whose Line Is It Anyway?. Het programma, dat werd gepresenteerd door Patrick Lodiers, was een combinatie van bekende en minder bekende theatersportonderdelen. Het belangrijkste element was improvisatie.

Het programma bestond uit een groep van vier uitvoerders (de "Lama's"), die personages, scènes en soms liedjes ter plaatse improviseerden. De onderwerpen waren gebaseerd op voorstellen van de gast of uit het publiek. Het programma kreeg de vorm van een fake spelprogramma, waarin de presentator in sommige onderdelen min of meer willekeurig een winnaar koos. Bij de laatste onderdelen mocht de gast ook mee improviseren.

De opnames vonden plaats in het Posttheater in Arnhem.

Prijzen[bewerken]

In oktober 2006 werd het programma onderscheiden met de Gouden Televizier-Ring. BNN heeft naar aanleiding van deze Televizier-Ring een echte lama geadopteerd, Nico, wonende te Artis. Zowel in 2006 als 2007 won het programma in BNN's Hoofdprijs voor beste amusementsprogramma.

Op 28 september 2007 werd de 50e aflevering van de Lama's uitgezonden. Guus Meeuwis was als enige voor de tweede keer te gast bij deze aflevering. Samen met zijn band zorgde hij voor de muziek en deed bij bijna alle onderdelen mee.

De Lama's[bewerken]

Voor het eerste seizoen van De Lama's werden diverse jonge cabaretiers en improvisatieacteurs benaderd. In het eerste seizoen speelden Ruben Nicolai, Arie Koomen en Tijl Beckand samen met Martijn Oosterhuis en Kristel Zweers. Na het eerste seizoen stopten Oosterhuis en Zweers, die enkel voornemens waren een seizoen deel te nemen. Tijdens de kerstaflevering, die volgde op het eerste seizoen, stapten Ruben van der Meer en Sara Kroos in.

In 2006 maakten zowel Kroos als Koomen bekend dat zij zouden stoppen met het programma. Door middel van de talentenjacht Lama Gezocht ging BNN op zoek naar een nieuwe Lama. Op 23 februari 2007 werd de show gewonnen door Ad-Just Bouwman. Een week eerder maakte BNN al bekend dat het team sowieso versterkt zou worden door acteur Jeroen van Koningsbrugge en cabaretier Jandino Asporaat. Het bleek echter snel dat vooral Van Koningsbrugge het team goed aanvulde. Op 8 augustus 2007 maakte BNN bekend dat Bouwman en Asporaat het team verlieten, nadat beiden slechts in één aflevering hun opwachting hadden gemaakt. Vanaf dat moment tot het einde van het programma bestond het team uit het viertal Nicolai, Beckand, Van der Meer en Van Koningsbrugge. Op 12 oktober 2007 keerde Arie Koomen voor één keer weer terug, omdat Ruben Nicolai verhinderd was. In 2014 kwam er een tweedelige special met een reünie van de Lama's op TV, deze afleveringen werden gepresenteerd door Filemon Wesselink. Midden op het podium stond een bar waar de oude spelers, inclusief Patrick Lodiers, vragen kregen gesteld door Wesselink en het publiek.

Naam S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Reünie
Uitzendingen** 7 afl. 4 afl. 6 afl. 6 afl. 13 afl. 9 afl. 8 afl. 10 afl. 10 afl. 2 afl.
Uitzendingen*** 9 afl. 5 afl. 7 afl. 7 afl. 14 afl. 11 afl. 8 afl. 11 afl. 13 afl. 2 afl.
Patrick Lodiers
Tijl Beckand 70 afl.
Ruben Nicolai 68 afl.
Arie Koomen 24 afl. 1 afl.
Martijn Oosterhuis 5 afl.
Kristel Zweers 5 afl.
Ruben van der Meer 63 afl.
Sara Kroos 20 afl.
Jeroen van Koningsbrugge 35 afl.*
Jandino Asporaat 1 afl.
Ad-Just Bouwman 1 afl.*
Filemon Wesselink

* aflevering waarin te gast niet opgenomen
** compilaties en speciale afleveringen niet opgenomen.
*** compilaties en speciale afleveringen wel opgenomen.
In het aantal deelgenomen uitgezonden afleveringen van de lama's zelf zijn de specials en compilaties niet opgenomen.

Gasten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van de Lama's voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In (bijna) elke aflevering was er een bekende Nederlander aanwezig, deze nam deel aan een of twee onderdelen van afleveringen. In de latere seizoenen was dit bijna altijd het moordspel. Op Guus Meeuwis na kwam elke gast maar één keer langs, Meeuwis kwam een tweede keer. Ad-Just Bouwman en Jeroen van Koningsbrugge kwamen voordat zij lama's werden ook een keer langs als gast.

Spellen[bewerken]

Alfabet (in 90 seconden)
De Lama's spelen een scène. Om de beurt zeggen ze een zin. De eerste zin begint met een letter, door het publiek gekozen. De volgende zin moet beginnen met de volgende letter van het alfabet. En zo verder tot je het alfabet hebt gehad.
Alleen vragen
De Lama's spelen een scène waarbij elke zin een vraag moet zijn. Er zijn twee duo's, wanneer iemand af is neemt de ander het over.
Allerslechtste Allertijden
De Lama's verzinnen bijvoorbeeld de allerslechtste titel voor een boek of beelden de allerslechtste turner uit
De bedscène
Twee Lama's liggen in bed en beelden ieder een bepaald persoon uit die een relatie met elkaar hebben
Beter niet
In deze ronde worden er een aantal dingen door het publiek en door Patrick genoemd die je dan beter niet kan doen of zeggen.
Datingshow
Drie Lama's plus de gast van die aflevering zijn de "datekandidaten". Zij krijgen vragen van de "vrijgezel", die aan de hand van hun antwoorden moet zien te achterhalen wie of wat zij zijn. Soms horen de date-kandidaten bij elkaar of hebben ze iets te maken met de gast van die aflevering.
Diashow
Eén van de Lama's is de verteller die een diashow laat zien. De andere Lama's moeten de dia's uitbeelden. Het licht gaat kortdurend uit en in het donker zoeken de Lama's die op de dia gaan hun positie op. Als het licht weer aan gaat, vertelt de verteller wat de Lama's 'op de dia' uitbeelden.
De dierenwinkel
Iemand moet in een dierenwinkel raden welk dier hij heeft gekocht en wat daar mis mee is door een gesprek te voeren met de eigenaar van de winkel. De eigenaar en het publiek weten wel welk dier het betreft en wat ermee aan de hand is. Vaak zijn het dieren die in verband staan met de "koper" of een rare gewoonte, zoals "een dressuurpaard dat net zo danst als Tijl", of "een aap die z'n baas na doet".
De doventolk
Een Lama interviewt de gast over een onbestaande hobby. Een andere Lama vertaalt dit naar een mimeachtige parodie op "gebarentaal".
De draaideur
De Lama's staan in een vierkant en krijgen per twee een situatie of personage. Op de zoemer wordt het vierkant 90, 180 of 270 graden gedraaid en spelen de voorste twee Lama's verder.
Dvd-release
Eén Lama vertelt over een nieuwe (of oude) film en de andere drie Lama's en af en toe de gast-Lama ook. En de andere Lama's beelden dit uit.
Eerste zin, laatste zin
Twee duo's spelen twee scènes. Duo één zegt een zin, Patrick stopt ze met de zoemer en die zin wordt de eerste zin voor duo twee, enzovoort.
Gebruik me 
De lama's spelen in duo's met elkaar. Één van het duo is het gebruiksvoorwerp, de ander doet daar van alles mee.
De gedachtescène 
Twee Lama's spelen een scène, de twee anderen zeggen wat de twee spelers eigenlijk denken.
De gehandicaptenscène
Twee Lamaduo's spelen een scène waarin één medeklinker niet voor mag komen of moet worden vervangen door een andere medeklinker. Wordt de letter toch gezegd of wachten ze te lang, dan is de andere helft van het team aan de beurt.
Het hoorspel
Alle Lama's doen mee. Een Lama is de verteller, die vertelt het verhaal. De andere Lama's spelen dit verhaal. De gast van die aflevering maakt daar geluiden bij.
Ik wil graag zien
Alle vier de Lama's komen op een rij te staan. Er worden dan onderwerpen gegeven uit het Lamapubliek, van de Lamagast of van de presentator. Als een Lama een leuke associatie denkt te hebben stapt hij naar voren en laat hij die zien. Als er geen inspiratie meer is wordt het onderwerp van Ik wil graag zien veranderd.
Interview achteruit
Twee of drie Lama's houden een interview, maar ze beginnen aan het eind. Ze moeten proberen naar het (gegeven) begin te werken.
Jabberen
Twee Lama's moeten een gegeven scène spelen, maar ze moeten onverstaanbaar praten. Twee andere Lama's die niet weten waarover het gaat, kijken toe. Daarna spelen deze twee Lama's de scène opnieuw en zij vullen de tekst in.
De laatste minuut van
De Lama's spelen de laatste minuut van iets na. Van een persoon of van een gebeurtenis. Als er geen inspiratie meer is volgt de laatste minuut van iets anders.
Letter veranderen
De Lama's spelen een scène, maar ze moeten één letter constant vervangen door een andere. Als de letter toch genoemd wordt, is de ander aan de beurt.
Het moordspel
De Lama's geven zonder te praten een moordenaar, een locatie en een moordwapen door. De laatste Lama moet vertellen wie de moordenaar was, waar de moord gepleegd werd en waarmee.
Nasynchronisatie
Twee Lama's spelen een scène uit een film (na). Twee Lama's spelen de scène en de andere twee Lama's voorzien die scène van geluid en tekst.
Op en af met een woord
Iedere Lama krijgt een woord. Er wordt een scène gespeeld en wanneer zijn aangewezen woord genoemd wordt komt hij op of gaat hij af. De Lama's mogen hun eigen woord niet gebruiken.
Papier hier (ook wel de songtekstenronde)
Twee Lama's spelen een scène, waarbij ze zinnen voorlezen van papieren vliegtuigjes of propjes. De zinnen komen uit Nederlandse liedjes en ze moeten direct in de scène verwerkt worden.
De persconferentie
Een Lama is in het nieuws gekomen, door vragen van de journalisten probeert hij er achter te komen wat er aan de hand was.
Relatietherapeut
Een lama en de gast hebben een denkbeeldige relatie. Ze gaan naar de relatietherapeut om hun probleem op te lossen.
Roetsjbaan
Twee Lama's spelen een scène, en bij het geluid van de zoemer moeten ze hun emotie veranderen in één van de emoties die vooraf door het publiek zijn genoemd.
Scène in 1 minuut
De Lama's moeten een historisch moment naspelen in 1 minuut. Daarna herhalen ze dat één of twee keer in een bepaalde stijl of emotie.
De scène met de zoemer
Twee Lama's spelen een scène en bij het geluid van de zoemer moeten ze hun laatste zin of woord vervangen door iets anders.
Slechte slogans/campagnes
De Lama's verzinnen slechte slogans of campagnes voor bepaalde zaken (bedrijven, politieke partijen of vreemde dingen). Ze doen de scène met z'n vieren.
De specialist
Drie Lama's spelen een interview met een specialist. Een Lama is de buitenlandse specialist, een andere Lama is de journalist en de laatste Lama is de tolk van de specialist.
Superdubbing
Eén Lama doet de stemmen van de drie andere. Zij moeten alleen uitbeelden.
Superhelden
Een van de Lama's zit met een huiselijke crisis en moet die proberen op te lossen. Telkens komt er een nieuwe Lamasuperheld bij. Deze krijgt pas op dat moment te horen welk soort superheld hij is van de vorige Lama, bijvoorbeeld Elastiekman, of Man-met-een-enorm-ego-man. En zo gaat het door tot alle Lama's op het speelpodium zijn.
Verboden te lachen
Er mag niet gelachen worden. Wanneer een Lama dat wel doet of te lang wacht, is de ander aan de beurt.
De verjaardag
Eén Lama is jarig en krijgt bezoek van de andere Lama's. Een is een bekend wereldburger, de tweede een voorwerp en de andere twee vormen een bekend duo. De jarige moet raden wie of wat de bezoekende Lama's voorstellen.
Voorwerpenronde
Er worden twee groepen van twee Lama's gemaakt. Elke groep krijgt een voorwerp waaraan een nieuwe betekenis moet worden gegeven.
De vragenronde
Om de beurt moeten twee Lama's een gesprek voeren maar zij mogen alleen vragen aan elkaar stellen. Antwoordt iemand niet met een vraag of als hij te lang wacht, dan is hij af.
Wereldkampioenschap in slow motion
Twee Lama's zitten in de finale van het wereldkampioenschap van een willekeurige (meestal niet-bestaande) sport in slow-motion. Een derde Lama geeft commentaar. De Lama's kunnen elkaar ook beïnvloeden.
Wereldvisiesongfestival
Drie Lama's nemen deel aan het wereldvisiesongfestival. Ze vertegenwoordigen elk een land, en krijgen een onderwerp om over te zingen. De vierde Lama presenteert en maakt het door zijn introductie nog iets moeilijker.
Zo veel mogelijk manieren om...
De Lama's verzinnen zo veel mogelijk manieren om iets te doen. Wat het is, maakt niet uit. Ze worden van onderwerpen voorzien door Patrick.

Media[bewerken]

Dvd's[bewerken]

Er zijn tot op heden zeven dvd's van De Lama's verschenen: "Het beste van De Lama's", "De Lama's spugen er op los", "Verboden te lachen", "De allerslechtste aller tijden" en "Hoor ik daar een Lama zingen". Die laatste is alleen via BNN te koop. Op 14 november 2008 verscheen Superhelden, een 2-disc special edition met de hoogtepunten van seizoen 2008. Nog later in 2008 verscheen de dvd van de allerlaatste voorstelling van de afscheidstour in Breda: "So Long, Farewell, Auf Wiedersehen, Goodbye".

Jaar uitkomst Naam dvd Seizoen Status
2004 Het beste van de lama's seizoen 1 Platina dvd (80.000 verkocht)
2005 De lama's spugen er op los seizoen 2 & 3 (helft van 4) Platina dvd (80.000 verkocht)
2006 Verboden te lachen seizoen 5 (helft van 4) Status: Gouden dvd (40.000 verkocht)
2007 De allerslechtste aller tijden seizoen 6 & 7 Status: Gouden dvd (40.000 verkocht)
2008 Hoor ik daar een lama zingen hoogtepunten van 4 jaar -
2008 Superhelden seizoen 8 & 9 -
2008 So long, farewell, Auf Wiedersehen, Goodbye Registratie van het laatste optreden van hun afscheidstournee -
2014 De Lama's reünie Ongecensureerde extra lange TV special en 180 minuten ongezien beeldmateriaal -

Single[bewerken]

Lekker gewoon - making of

De Lama's hebben samen met The Partysquad een single gemaakt, die 'Lekker Gewoon' heet. De première was op 17 oktober 2008 op BNN, na de aflevering van De Lama's.

Einde[bewerken]

Op 4 april 2008 werd op een fandag bekendgemaakt dat de Lama's gingen stoppen met hun tv-programma. Vanaf september 2008 werden de laatste 10 afleveringen via BNN uitgezonden. De laatste uitzending was op 7 november 2008, waarin de Lama's de set grotendeels afbraken. Onderdelen van de set zoals de kippen en bloemen werden meegegeven aan het publiek en verloot onder mensen die lid waren geworden van BNN tijdens de “Koop dit, word lid”-actie.

Vervolgprogramma's[bewerken]

In het voorjaar van 2009 kwamen 3 van de 4 Lama's (Tijl, Ruben en Ruben) terug met een nieuw programma. Dit programma heette Budget TV en werd voor het eerst uitgezonden op 20 maart 2009, maar stopte op 22 mei 2009 weer omdat het het succes van De Lama's niet wist te evenaren.

In september 2009 begon BNN met een nieuw improvisatieprogramma, De Badgasten, dat door sommigen gezien werd als opvolger van de Lama's. Vanwege lage kijkcijfers werd de serie na het eerste seizoen niet voortgezet.

Op 8 maart 2013 startte op RTL 4 De Grote Improvisatieshow, waarin ook Tijl Beckand en Ruben van der Meer meedoen. Dit programma heeft ook onderdelen van de lama's, zoals het onderdeel de allerslechtste allertijden, maar heeft ook zijn eigen kenmerken.

Op 2 november 2015 startte BNN met een 3e opvolger voor de lama's. dit programma heet Alpacas De presentatie van de improvisatieshow is in handen van Sophie Hilbrand. Zes vaste improvisatoren (Alpacas genoemd) moeten sketches per thema uitvoeren. Het publiek zelf bepaalt bij de verschillende onderdelen welke locaties, stemmingen en voorwerpen aan bod dienen te komen tijdens de opdrachten. ondanks slechte kijkcijfers heeft BNN besloten om Alpacas toch een 2e seizoen te geven.

De Lama’s on Tour[bewerken]

Sinds 2005 stonden De Lama's in het theater met De Lama's on Tour. In augustus 2007 begonnen zij aan hun derde theatertournee door Nederland en België. In de maanden oktober en november van 2008 gingen De Lama's theaters langs voor hun afscheidstournee. In de eerdere tours vervingen soms andere personen (waaronder Horace Cohen) de vaste Lama's. Op 25 december 2008 zond BNN een registratie uit van de allerlaatste live voorstelling van De Lama's On Tour. Dit extra lang durende en emotionele afscheid van De Lama's was direct ook de allerlaatste uitzending van het programma.

De finale[bewerken]

Op 30 november 2008 werd de allerlaatste voorstelling gespeeld in Breda. Tijl kondigde het programma af door zijn vriendschap te tonen tegenover de andere Lama's middels het lied 'Bridge over troubled water', dat hij samen zong met Berget Lewis. Na dit lied was het echt voorbij en sprak Tijl de emotionele laatste woorden:

Lieve, lieve mensen... alles is gezegd, alles is gedaan. Het sprookje is uit. Ontzettend bedankt!

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Gewoon Jan Smit (TROS)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2006
Opvolger:
De Wereld Draait Door (VARA)