De Laurierboom (café)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Café De Laurierboom
café
Foto van Schaakcafé de Laurierboom in 2009
Locatie Jordaan (Amsterdam)
Adres Laurierstraat 76
Postcode 1016 PN
Thema Spelletjescafé
Doelgroep schakers
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam
Schaken

De Laurierboom is een café in Amsterdam, gevestigd in de wijk Jordaan aan de Laurierstraat 76, op de hoek met de Eerste Laurierdwarsstraat. Het café geniet vooral bekendheid als schaakcafé, maar er worden ook andere spellen gespeeld zoals poker en backgammon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Foto van De Laurierboom in 1954

Het gebouw met bovenwoning waarin het café gevestigd was werd opgeleverd in 1878 en stond toen bekend als “Tapperij en Slijterij De Laurierboom”.[1] De gevelsteen boven de ingang herinnert nog aan die naam. Sinds de opening heeft het café altijd een horecafunctie gehad.

In de nacht van 25 op 26 februari 1978 vond een schietpartij plaats in het café. Een dronken cafébezoeker vuurde een paar schoten af en raakte de kelner in zijn rug en wenkbrauw.[2]

Schaken[bewerken | brontekst bewerken]

Schakers in De Laurierboom

Tot het einde van de 20e eeuw had De Laurierboom een relatief onbeduidende reputatie. Dat veranderde vanaf de 21e eeuw toen het het café zich ging richten op schakers. Een ontwikkeling die daaraan had bijgedragen was het sluiten van Schaakcafé Gambit in 2005,[3] dat gevestigd was aan de Bloemgracht 20, eveneens in de Jordaan. De schakers vonden in De Laurierboom een nieuw onderkomen.

In het café worden regelmatig schaaktoernooien gehouden. Zo zijn er tweewekelijkse blitz-toernooien. Vroeger organiseerde De Laurierboom de Nico Speijer-Lentecup, een knock-out competitie met een rapid speeltempo.

Laurierboom-invitatietoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 en 30 juli 2017 werd een internationaal rapid- en blitz-toernooi gehouden in het café. Het betrof een invitatietoernooi waar onder andere de internationale grootmeesters Sebastian Bogner en Stuart Conquest en de meesters Albert Blees, Manuel Bosboom, Arno Bezemer, Yochanan Afek aan deelnamen.[4][5] Ook in 2019[6], 2020, 2022 en 2023 werd het toernooi georganiseerd.[7] Ondanks de ietwat provisorische organisatie is het Laurierboom-invitatietoernooi uitgegroeid tot één van de sterkst bezette schaaktoernooien van Nederland.

Winnaars[7][bewerken | brontekst bewerken]

# Jaar Rapid Blitz
1 2017 Sebastian Bogner Hing Ting Lai
2 2019 Lucas van Foreest Tom Weber
3 2020 Liam Vrolijk & Lucas Van Foreest Liam Vrolijk
4 2022 Liam Vrolijk Liam Vrolijk
5 2023 Erik van den Doel & Casper Schoppen Dimitri Reinderman

Schaakvereniging Laurierboom-Gambiet[bewerken | brontekst bewerken]

In De Laurierboom huist ook een schaakvereniging, genaamd Laurierboom-Gambiet (opgericht 10 mei 1996).[8] De toevoeging Gambiet verwijst naar het niet meer bestaande schaakcafé Gambit. Toen Gambit sloot na het overlijden van de eigenaar, vond het schaakteam onderdak bij de Laurierboom.

Laurierboom-Gambiet is een kleine schaakvereniging, maar de spelers zijn van bovengemiddelde sterkte. In het seizoen 2011/12 werd het eerste team kampioen van de SGA-competitie.[9]

In het seizoen 2023/24 speelt de vereniging met twee teams mee in de SGA-competitie en met één team in de KNSB-competitie.

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vroeger waren er meer schaakcafés in Amsterdam. Naast het hiervoor genoemde Gambit, bestonden ook Koffiehuis De Oude Schouwburg aan het Leidseplein (tot 1972), Schaakcafé het Hok (Lange Leidsedwarsstraat), Bridge- en schaakcafé 2 Klaveren (De Clercqstraat), en Nadia’s Esoterica (Overtoom). Uitsluitend Het Hok en 2 Klaveren bestaan nog als horecagelegenheid, maar deze hebben zich grotendeels ontdaan van hun schaakkarakter.[10]
Zie de categorie Laurierstraat 76, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.