De Leeuw wordt wakker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Leeuw wordt wakker was een ochtend radioprogramma dat van 5 september 1989 tot en met 29 september 1992 op dinsdagmorgen van 6.00 tot 9.00 uur werd uitgezonden door de VARA op Radio 3 en werd gepresenteerd door Paul de Leeuw en geregisseerd door Roel Koeners.

Concept[bewerken]

Een vast onderdeel in het programma was het poppenhoorspel Paulus de Heidekabouter om 8.10 uur waarin Paulus de boskabouter maar ook de Fabeltjeskrant werden gepersifleerd met verzonnen typetjes zoals Ruud de Lubberrups als persiflage op de toenmalige premier en Tineke de Takkentrol als persiflage op Tineke de Nooij.Daarnaast kwamen ook bestaande typetjes zoals Lowieke de Vos of Truus de Mier voor. In het hoorspel kwamen dieren en zaken van beide programma's door elkaar voor, zoals bijvoorbeeld het praathuis. In de Schreeuw van de Leeuw werd dit poppenspel al op de televisie uitgezonden. De stemmen werden door Paul de Leeuw zelf ingesproken. Het grove en seksistische taalgebruik van met name de heks Eucalypta maakte het programma ongeschikt voor kinderen.

Net als in het programma Gesodemeurders werd iemand uit bed gebeld. Andere vaste onderdelen waren het overzicht van de ochtendkranten door een krantenbezorger en het weerbericht, verzorgd door een weeramateur. Daarnaast kon iemand de vergulde veiligheidsspeld winnen door iets goeds voor iemand anders te doen. Ook imiteerde de Leeuw bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld dokter Bernard.

Bij de invoering van de horizontale programmering en vernieuwing op Radio 3 per maandag 5 oktober 1992, waarbij de VARA de vaste uitzenddag dinsdag kwijtraakte, verdween het programma en stopte Paul de Leeuw met zijn radiowerk. De laatste uitzending op tevens de allerlaatste VARA dinsdag was op 29 september 1992.