De Leidse Schans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leidse Schans zomer 2015

De Leidse Schans is een studentencampus voor de huisvesting van circa 1900 studenten in het Lammenschanspark in de Nederlandse stad Leiden. De eerste studentenwoningen zijn in februari 2015 betrokken.

Terrein[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lammenschanspark is het terrein dat wordt begrensd door de Kanaalweg, het kantorenpark Kanaalpark, de nieuwbouw van het ROC Lammenschans, de bedrijven langs de Lammenschansweg, de wateropslag van Dunea (voormalig Duinwatermaatschappij Zuid-Holland) en een aantal daaraan grenzende woningen. Het terrein is ongeveer 4,5 hectare groot.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Structuurvisie Leiden 2025[1] zijn door de gemeente locaties aangewezen waar grootschalige ontwikkeling van studentenhuisvesting mogelijk is. Eén van de aangewezen locaties is het Lammenschanspark, waar (inmiddels) ruimte is ontstaan doordat het daar gevestigde ROC en Da Vinci college met ingang van het schooljaar 2011-2012 zijn verhuisd naar het nieuwe Lammenschansgebouw tegenover het station NS Leiden Lammenschans.

De aanbestedingsprocedure is gestart in juni 2010. Er waren vier inschrijvers. Uiteindelijk heeft de gemeente VORM Ontwikkeling B.V., Ballast Nedam en Syntrus Achmea Vastgoed geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van de studentencampus. Het stedenbouwkundig plan van de winnende combinatie is in samenwerking met DUWO ontwikkeld en ontworpen door Mecanoo Architecten. Op 24 mei 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders met ingestemd met het voornemen tot gunning, waarna op 27 september 2011 ook de gemeenteraad unaniem akkoord is gegaan. De opdracht is op 4 oktober 2011 definitief gegund door B&W. Hierna hebben de gemeente en VORM/BNO op 10 oktober 2011 het contract voor de bouw van de studentencampus ondertekend.

Het plan[bewerken | brontekst bewerken]

De Leidse Schans omvat de gefaseerde ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa 1900 studentenwoningen. Ook worden er andere voorzieningen gerealiseerd, zoals circa 1100 m² aan commerciële ruimten en circa 200 starterwoningen.

Het plan is ontwikkeld door een samenwerking van vier partijen: Vorm, Ballast Nedam, Syntrus Achmea en DUWO. Het plan kent meerdere fasen. Fase 1 bestaat uit een woongebouw voor 600 studenten en een woongebouw met 117 starterwoningen. De bouw start begin 2013 en oplevering van de eerste studentenwoningen is medio 2014 voorzien.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de straatnamen is er gebruik gemaakt van letters uit het Griekse alfabet. De straatnamencommissie heeft gekozen voor Delta, Epsilon, Jota, Omega, Omikron, Pi, Psi, Rho, Sigma, Thèta en Zèta. Achter deze termen komen uitgangen zoals -straat, -plein en -weg. Het Bètaplein bestond al: dat ligt voor het aangrenzende ROC Leiden.