De Luizenmoeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Luizenmoeder
Genre Komedie
Speelduur 23-25 minuten
Bedenker Jan Albert de Weerd
Ilse Warringa
Ontwikkelaar Ingmar Menning
Hoofdrollen Diederik Ebbinge
Ilse Warringa
Jennifer Hoffman
Bianca Krijgsman
Regie Jan Albert de Weerd[1]
Scenario Ilse Warringa
Diederik Ebbinge
Eva Aben[1]
Montage Jef Hertoghs
Muziek Fons Merkies
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Ingmar Menning
Uitzendingen
Start 14 januari 2018
Afleveringen 9 + 1 special (per 18 maart 2018)
Seizoenen 1[2]
Netwerk of omroep AVROTROS
Zender NPO 3
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Luizenmoeder is een Nederlandse comedyserie, gemaakt door productiehuis Bing Film & Televisie en uitgezonden door AVROTROS, waarin Jennifer Hoffman de titelrol speelt. De tv-serie speelt zich af op een basisschool en is een satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. Het idee is afkomstig van Jan Albert de Weerd en Ilse Warringa. Aanvang 2018 werd het eerste seizoen uitgezonden. De serie ontving lovende recensies en behaalde hoge kijkcijfers. Al snel werd besloten tot een tweede seizoen.[3][4] Het succes van de serie bleef over de grens niet onopgemerkt. De Belgische productiemaatschappij Lecter Media kocht in 2018 de rechten voor België en ging met de commerciële zender VTM in zee voor het maken van een Vlaamse versie.[5] In Vlaanderen werd de serie voor het eerst in 2019 uitgezonden door VTM. De serie werd ook aan Duitsland en Hongarije verkocht.[6] In juni 2018 werd De Luizenmoeder bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.[7]

Inhoud[bewerken]

Het verhaal speelt zich af op de basisschool De Klimop. De school heeft een zwaar jaar achter de rug, waarin enkele leraren en de conciërge ontslagen zijn. Het is nu aan de schoolleiding om in het nieuwe schooljaar een frisse start te maken. Centraal staat Hannah, de moeder van Floor. Als moeder van een nieuwe leerling moet ze zich staande houden in een wereld van hangouders, moedermaffia, schoolpleinregels, rigide verjaardagsprotocollen, verantwoorde traktaties, parkeerbeleid, appgroepjes, ouderparticipatie en ander leed. Ook worden de belevenissen van de andere ouders en de schoolleiding gevolgd.

De serie karakteriseert zich onder andere door kwinkslagen en ongemakkelijke humor, die speelt met stereotypen en vooroordelen. Zo wordt de zwarte vader Kenneth door juf Ank aangezien voor de schoonmaker en neemt zij bij het zien van een meisje met een Aziatisch uiterlijk meteen aan dat zij geen Nederlands spreekt. Verder wordt de draak gestoken met vreemd aandoende voornamen van kinderen.

Titel[bewerken]

Bij de start van het schooljaar is er maar één 'luizenmoeder' over, vader Karel. Een luizenmoeder staat helemaal onderaan in de hiërarchie van de ouderparticipatie. Karel geeft als luizenvader perfect een dubbele bodem aan, waar de serie doorspekt mee is.

Productie[bewerken]

De opnames van het eerste seizoen werden gemaakt in een leegstaand schoolgebouw aan de Kwikstaart in Mijdrecht, het voormalig onderkomen van de Twistvliedschool. Scholieren van wat nu op een andere locatie de school De Windroos heet, zijn te zien als figurant. De gemeente De Ronde Venen gaf ook voor het tweede seizoen toestemming voor tv-opnamen in dit schoolpand.[8][9]

Muziek[bewerken]

Warringa schreef de tekst voor het lied Hallo allemaal, dat door het personage juf Ank vaak gezongen wordt. De melodie had ze haar dochter horen spelen op de harp.[10] Hallo allemaal werd gecoverd en geremixt door verschillende artiesten. Bij De Wereld Draait Door werd het op 26 januari 2018 door André van Duin en Roxeanne Hazes als carnavalsversie uitgevoerd.[11] Het optreden inspireerde tot het uitbrengen van een carnavalskraker, onder meer door de Gebroeders Rossig uit Wijchen. In Limburg werd de Limburgse versie Hallo Allemaol door Ken en Bob uitgebracht.[12]

De intromuziek is van het nummer Schooldays van het album Schoolboys in Disgrace uit 1975 van The Kinks.

Ontvangst en prijzen[bewerken]

De eerste uitzending op 14 januari 2018 werd bekeken door 545.000 kijkers. Dezelfde dag keken nog eens 205.000 kijkers uitgesteld. In de eerste zes dagen, gerekend vanaf de eerste uitzenddag, keken nog eens 844.000 personen de aflevering uitgesteld via de televisie. Dit was een 'terugkijkrecord' voor de Nederlandse televisie.[13] Daarnaast werd de aflevering nog eens 168.000 keer online bekeken. Het 'terugkijkrecord' werd bij de volgende afleveringen verbroken. De tweede aflevering werd in totaal door 2.895.000 miljoen mensen bekeken, waarvan ongeveer 1,2 miljoen 'terugkijkkijkers'.[14] Bij de derde aflevering steeg het aantal kijkers naar bijna 3,9 miljoen, waarvan 1,5 miljoen de uitzending later zagen. Deze aflevering behaalde een Nederlands online record met 420.000 hits. De vierde aflevering werd bij de eerste vertoning via de televisie door 2.385.000 mensen bekeken en 1.104.000 mensen keken dezelfde dag op een ander tijdstip, eveneens via de tv.

Op het Nederlands Film Festival 2018 won Ilse Warringa voor haar rol als juf Ank het Gouden Kalf voor de Beste actrice in televisiedrama.[15] Tevens won Warringa op het Gouden Televizier-Ring Gala 2018 de Zilveren Televizierster beste acteur/actrice voor haar rol als juf Ank.[16] De serie zelf behoorde bij de laatste drie genomineerde voor de Televizier-Ring, maar won uiteindelijk niet.[17]

Vlaanderen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Luizenmoeder (Vlaanderen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De eerste aflevering van De Luizenmoeder was op 10 januari 2019 op de Belgische televisie, uitgezonden door VTM. Juf Ank werd in de Vlaamse versie vervangen door juf Els. Zij zong wel net als juf Ank in het Nederlands het liedje Hallo Allemaal aan het begin van elk dagdeel. De Vlaamse versie speelt zich af op basisschool De Akker. De titelrol wordt in deze versie gespeeld door Lynn van Royen.

Kijkcijfers[bewerken]

Nr. Aflevering[18] Kijkcijfers NL
(lineair)[19][20]
Kijkcijfers NL
(incl. uitgesteld)[19][20]
1 Het zijn altijd de nieuwkomers 744.000 1.594.000[21]
2 Afspraak is afspraak 1.400.000 2.607.000[22]
3 Er zijn er twee jarig, hoera hoera 2.389.000 3.845.000[23]
4 Laat ze maar glanzen 3.489.000[24] 4.745.000[25]
5 Winterklaas 3.357.000 4.444.000[26]
6 Lentekriebels 3.225.000 4.123.000
7 Een helder licht 3.133.000 4.100.000
8 Kanjer-training 3.307.000 4.124.000
9 Send in the clowns 3.171.000 3.933.000
10 De Luizenmoeder Special 2.577.000 3.056.000

Personages[bewerken]

Schoolleiding en personeel[bewerken]

 • Anton Flier (Diederik Ebbinge), directeur van De Klimop. Hij is bevoegd docent, maar in die rol totaal onbekwaam. Anton wil graag laten zien dat hij rekening houdt met iedereen en niemand buitensluit. Uit de manier waarop hij dit vormgeeft, blijkt echter dat hij inwendig bol staat van de vooroordelen. Anton verzint regelmatig nieuwe ideetjes (participizza-avond, de "glansmethode", Winterklaas) die bij het personeel geen enkele steun vinden, maar neemt niet de verantwoordelijkheid als er door zijn toedoen dingen mislopen. Met name hulpmoeder Nancy moet het hierbij ontgelden. Deze onbetaalde kracht wordt door hem voortdurend met allerlei karweitjes opgescheept en respectloos behandeld.
 • Ank van Pijkeren (Ilse Warringa), in de Vlaamse versie Els, enigszins gestreste onderwijzeres met dyscalculie; eigenlijk kleuterjuf, maar gepromoveerd naar groep 3. Ze houdt van zingen en begint elke schooldag met het lied Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Het lied Dag dag dag dag, ouders van groep 3 (op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek) is haar teken dat de ouders het klaslokaal dienen te verlaten en de kinderen plaats moeten nemen. Ze laat haar eigen opvattingen duidelijk merken, maar als iemand anders er een heeft, wijst ze diegene erop dat dit geen goede manier van werken is.
 • Helma (Leny Breederveld), juf van groep 7. Helma moet niets hebben van de 'vernieuwende' ideeën van de directeur. Ze gaat graag haar eigen gang, en loopt demonstratief weg wanneer ze iets moet doen waar ze geen zin in heeft. Hoewel ze meestal cynisch en koud is, laat ze soms ook haar gevoelige kant zien.
 • Volkert (Henry van Loon), de nieuwe conciërge. Hij heeft PTSS en is aangenomen omdat de school voor hem subsidiegeld opstrijkt. Volkert heeft de laagstbetaalde baan, maar doorziet alles en is een baken van rust. Doordat hij mensen makkelijk naar zijn hand kan zetten, lost hij veel problemen op.

De ouders[bewerken]

 • Hannah Roelink (Jennifer Hoffman), pas gescheiden kinderpsycholoog en de moeder van Floor (Sharai Troostwijk).[27] Hannah is nieuw op school, en laat makkelijk over zich heen lopen door de reeds aanwezige moedermaffia. Als bij Floor hoofdluis wordt geconstateerd, accepteert Hannah de vrijwilligersfunctie van luizenmoeder voor het verwijderen van luizen bij de schoolkinderen. Al snel beheert ze ook de 'lief-en-leedpot' (bedoeld voor scholieren die een extra cadeautje verdiend hebben), en werkt ze mee als groene-vinger-moeder.
 • Walter (Rop Verheijen) en Kenneth (André Dongelmans), de vaders van adoptiekind Rianne (Louisa Arsil). Kenneth is zwart en wordt daardoor meer dan eens geconfronteerd met raciale stereotyperingen of juist overtrokken politieke correctheid. De heren hebben elkaar leren kennen toen ze bij de intocht van Sinterklaas Zwarte Piet speelden.
 • Mel, afkorting van Melanie (Meral Polat), fulltime moeder van Shenaya (Aleyna Sari).[28] Ze heeft een opleiding mode en kleding gedaan, is getrouwd met Mehmet, en heeft een Turkse achtergrond. Kim is haar beste vriendin.
 • Kim (Rian Gerritsen), moeder van Youandi (Rosanne Huijsman)[29] en beste vriendin van Mel.
 • Ursula Conjetti (Maaike Martens), moeder van Isa (Anouk Godthelp).[30] Rijk, grofgebekt, asociaal en doet er alles aan om haar kind teleurstellingen te besparen.
 • Karel (Arnoud Bos), de luizenvader van groep drie, en vader van Maledieve (Jasmijn Kien) en Filippien. Dochter Maledieve is verwekt op de Malediven. Zoon Filippien is vernoemd naar de vader (Filip) en de vrouw (Pien) van Karel. In de opvoeding zijn Karel en zijn vrouw open over seks en wordt er sterk gelet op het milieu.

Ouderraad[bewerken]

 • Nancy Loenen (Bianca Krijgsman), voorzitter van de ouderraad, hoewel haar kinderen de school al hebben verlaten. Nancy vindt zichzelf onmisbaar op De Klimop en mogelijk heeft een stoeipartij met directeur Anton in het fietsenhok meegespeeld dat ze er nog steeds is. Ze heeft als vrijwilligster op school het hele hiërarchische traject reeds doorlopen, van luizenmoeder, daarna lief-en-leed-moeder, dan groene-vinger-moeder etc. en als hoogst haalbare vrijwilligerspositie: de ouderraad. Ook regelt ze de closetrolletjes voor het knutselen, decoraties, de klasse-indeling en wordt telkens door de directeur voor zijn karretje gespannen. Dit ondergaat ze meestal lijdzaam.

Schoolbestuur[bewerken]

 • Pjotr-Jan Verhoek (ook Pjotr) (Vincent Rietveld), de directeur van De Koepel, de scholenkoepel waar De Klimop onder valt. Krijgt een affaire met Nancy van de ouderraad. Roept Anton regelmatig tot de orde.

Gastrollen[bewerken]

 • Wilma (Marloes van den Heuvel), introduceert Volkert bij De Klimop.
 • Bobbi (Sarah Bannier), een eerstejaars studente aan de Pabo, die een dag mee komt lopen op De Klimop.
 • Bert van Laan (Bas Keijzer), de partner van juf Ank. Hij is onzeker over zijn relatie met juf Ank, en komt op een dag naar school om te vertellen dat hij bij haar weg gaat.
 • Pieter (Harpert Michielsen), de ex-man van Hannah. Is arts van beroep. Hij herkent Volkert als één van zijn patiënten, en maakt daar misbruik van. Heeft aanvankelijk een nieuwe vriendin, maar wil Hannah terug als dat stukloopt.
 • Matthijs van Nieuwkerk, als zichzelf, wanneer De Klimop met zijn Winterklaas een item wordt in De Wereld Draait Door.
 • Kees van Amstel, als journalist van De Veense Courant.
 • Agnès (Marieke Heebink), interim-manager.

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Schrijver(s) Regisseur Gastrol Uitzenddatum
1
Het zijn altijd de nieuwkomers
Ilse Warringa (script) en Eva Aben (plotlijn) Jan Albert de Weerd Geen 14 januari 2018
De pas gescheiden Hannah brengt haar dochter Floor naar een nieuwe school. Het is een publiek geheim dat de getrouwde hulpmoeder Nancy op het afgelopen zomerfeest een stoeipartij met directeur Anton in het fietsenhok heeft gehad. Moeder Ursula klaagt over het knutselen met wc-rolletjes, want ze vindt dat vies. Ze chanteert er Anton mee. Hannah verneemt dat haar dochter Floor luizen heeft en wordt meteen aangesteld als luizenmoeder.
2
Afspraak is afspraak
Warringa en Aben De Weerd Marloes van den Heuvel 21 januari 2018
Juf Ank is het zat dat het ouders zoveel tijd kost om in de klas afscheid van hun kind te nemen. Ze maakt een "zwaailicht", dat aangeeft wanneer wel en niet gezwaaid mag worden. Hannah heeft grote problemen een speelafspraakje buitenshuis voor haar dochter te regelen. Uiteindelijk krijgt ze zelf meerdere kinderen op bezoek. De directeur huurt een conciërge in, die vele malen beter met kinderen blijkt te kunnen omgaan dan hijzelf.
3
Er zijn er twee jarig, hoera hoera
Warringa en Aben De Weerd Geen 28 januari 2018
Hannah krijgt te maken met het rigide verjaardagsprotocol. Nancy klaagt over de werkdruk voor haar als hulpouder. Anton organiseert daarom een 'participizza-avond', waarbij onder het eten van pizza's met de ouders gesproken wordt over meer ouderparticipatie. Dit zorgt bij Nancy voor nog meer stress, omdat zij de ingrediënten voor de pizza's moet kopen. Omdat de ouders uiteindelijk niet zelf willen bakken, mag Floor dit als traktatie de volgende dag met de klas doen.
4
Laat ze maar glanzen
Warringa en Aben De Weerd Sarah Bannier, Bas Keijzer, Harpert Michielsen 4 februari 2018
Hannah laat zich aanpraten om ook het 'lief-en-leedpotje' te beheren. Een studente zou een dag meelopen met Juf Ank, maar vanwege haar bevallige verschijning eigent Anton zich haar toe. Ze springt bij hem op schoot, net als de conciërge zonder te kloppen de directeurskamer binnenkomt. Anton introduceert voor de oudergesprekken zijn "glansmethode", waarbij niet de leraren, maar de ouders praten. Dit loopt in de soep.
5
Winterklaas
Ilse Warringa, Diederik Ebbinge (script) en Eva Aben (plotlijn) De Weerd Kees van Amstel, Matthijs van Nieuwkerk 11 februari 2018
Anton besluit om Sinterklaas en zijn Pieten te vervangen door Winterklaas en zijn IJsberen, en hoopt op interesse vanuit de landelijke pers. De scholenkoepel waar De Klimop onder valt, verbiedt het en stuurt een eigen Sinterklaas. Als deze met Minions in plaats van Pieten komt, ontaardt dit in een massale vechtpartij. Ursula is kwaad omdat ze de surprise die Floor voor haar dochter heeft gemaakt niet mooi genoeg vindt en vervangt hem door een eigen exemplaar. De massale vechtpartij haalt die avond het tv-programma De Wereld Draait Door.
6
Lentekriebels
Warringa, Ebbinge en Aben De Weerd Harpert Michielsen 18 februari 2018
Anton wil een nieuw lespakket seksuele voorlichting wegens een klacht van Ursula, maar vindt er een kopen te duur. Bij een overleg over kindvriendelijke woorden voor geslachtsdelen krijgt hij een erectie. Pieter wil Hannah terug, maar ook Volkert heeft interesse. Omdat Volkert hem bij haar probeert weg te houden, begint hij Volkert te sarren, tot deze hem een stevige rechtse geeft. Nancy heeft een affaire met meneer Verhoek en Anton merkt dat ze zich sindsdien minder makkelijk voor zijn karretje laat spannen.
7
Een helder licht
Warringa, Ebbinge en Aben De Weerd   25 februari 2018
Het is 1 april. Zoals elk jaar haalt Anton daarom grappen met het personeel uit. Op Anton na vindt niemand die leuk. Dit jaar pakt het personeel hem terug. De leerlingen van groep 3 worden op basis van hun leesvaardigheid ingedeeld als zonnen, manen, sterren en raketten. Dit leidt tot onrust onder de ouders, met felle discussies en zelfs een ruzie tussen Mel en Kim tot gevolg.
8
Kanjer-training
Warringa, Ebbinge en Aben De Weerd Bas Keijzer 4 maart 2018
Juf Ank gebruikt de kanjertraining om Floor assertiever te maken. Floor gedraagt zich daardoor anders tegen Shenaya en Youandi. Hun moeders krijgen hier ruzie over. De school heeft een gat in de begroting, en om dat te dichten misbruikt Anton zijn functioneringsgesprekken met het personeel. Helma wil echter niet met vervroegd pensioen, en Ank wil geen salaris inleveren. Daarom probeert Anton tevergeefs om Volkert te ontslaan.
9
Send in the clowns
Warringa, Ebbinge en Aben De Weerd Marieke Heebink 11 maart 2018
Hannah regelt het zomerfeest ter afsluiting van het schooljaar. De andere ouders klagen over haar aanpak en willen niet meehelpen. Volkert regelt zijn zus en zijn vriendin om haar uit de brand te helpen. Meneer Verhoek heeft een interim-manager (Agnès) geregeld om de school (en met name Anton) te beoordelen, met als uiteindelijke doel om Agnès de nieuwe directeur te maken. Nancy verdedigt Anton en samen belanden ze na het zomerfeest zoenend in het fietsenhok.
10
De Luizenmoeder Special
Warringa, Ebbinge en Aben De Weerd   18 maart 2018
Bonusaflevering met bloopers en scenes uit de geschrapte aflevering de rat en de ezel, die oorspronkelijk na 'Winterklaas' uitgezonden had moeten worden.[31] De aflevering zou de dag hebben laten zien na de kerstborrel. Hierin komen de ouders meehelpen met opruimen, staat er een ezel uit de levende kerststal in de kamer van Anton, beëindigt Nancy haar affaire met Anton, raakt Hannah de tamme rat van Floor kwijt en is Kenneth een nacht zoek.

Externe link[bewerken]