Naar inhoud springen

De Maagd van kanselier Rolin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Maagd van kanselier Rolin
De Maagd van kanselier Rolin
Kunstenaar Jan van Eyck
Jaar Ca. 1435
Techniek Olieverf op paneel
Afmetingen 66 × 62 cm
Museum Louvre
Locatie Parijs
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Maagd van kanselier Rolin (Frans: La Vierge du chancelier Rolin), naar zijn oorspronkelijke verblijfplaats ook De Maagd van Autun genoemd, is een schilderij van de Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck dat zich tegenwoordig in het Louvre in Parijs bevindt.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het stelt Nicolas Rolin voor, kanselier van Filips de Goede, hertog van Bourgondië, tegenover een Maria met kind. Ze bevinden zich in een hoge zaal uitkijkend op een stad. Rolin is adorant afgebeeld met voor zich een gebedenboek. De Heilige Maagd wordt gekroond door een engel, terwijl het Jezuskind een globe vasthoudt en een zegenend gebaar maakt richting de kanselier. De kapitelen boven hen bevatten voorstellingen die verwijzen naar de tekortkomingen van de mens. De stad op de achtergrond, waarvan een van de torens gebaseerd is op die van de Dom van Utrecht, stelt hoogstwaarschijnlijk het hemelse Jeruzalem voor.

Toeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk bevat bovenaan op de lijst het opschrift ‘.A´C.IXH.XAN’, wat staat voor ‘Als ich can’ en ‘Als Eyck can’, het devies van Jan van Eyck.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Rolin bestelde het paneel omstreeks 1434/1435 bij Jan van Eyck voor zijn in 1432 gestichte Église Notre-Dame du Châtel d'Autun in zijn woonplaats Autun. In 1794 werd het werk van de Église Collégiale overgebracht naar de Notre Dame, eveneens in Autun. In 1796 werd het genationaliseerd en in 1800 overgebracht naar het toenmalige Musée Napoléon, het huidige Louvre.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Virgin with Chancellor Rolin by Jan van Eyck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.