De Mandemakers Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Mandemakers Groep
Oprichting 1978
Sleutelfiguren Ben Mandemakers
Hoofdkantoor Waalwijk
Werknemers 5.500
Producten Keukens, badkamers, meubels
Omzet/jaar € 1.100 miljoen[1]
Winst/jaar D.M.G. holding b.v.
2021 € 83 miljoen[2]
verlies 2011 € 28.590.669,-
verlies 2010 € 17.084.543,-
verlies 2009 € 18,8 miljoen
Website De Mandemakers Groep
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Mandemakers Groep of DMG is een Nederlands bedrijf dat actief is in het verkopen en plaatsen van keukens en in de meubel- en badkamersector. Het bedrijf is eigenaar van diverse keuken- en woonformules.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1978 opgericht door Ben Mandemakers (1956). Hij begon in de schuur van zijn ouders in Kaatsheuvel. In 2013 waren er in totaal 5.500 medewerkers en werd een omzet van € 1,1 miljard behaald.[1] Op dat moment waren er 55.000 keukens geïnstalleerd. DMG bezit de winkelformules Mandemakers, Brugman, Woonexpress, Keuken Kampioen, Keukenloods, Keuken Concurrent, Wooning, Nieuwenhuis, Morres, Sanders Meubelstad, Grando, Tulp, Montèl, Küchen Direct, De Tweede Kamer, Hello Kitchen en Piet Klerkx. Het bedrijf voert diverse eigen merken als Ben Sanitair en Job. Veel artikelen hiervan worden ingekocht bij fabrikanten als Plieger, Thebalux en Wisa en onder eigen naam verkocht. Andere producten komen uit China. Ook de keukenmerken Barletti en Steinhaus zijn eigendom van de Mandemakers Groep, keukenmeubelen voor deze eigen merken worden vaak ingekocht bij Häcker Küchen GmbH & Co KG.

Op het bedrijventerrein Haven Zeven in Waalwijk opende Mandemakers in 2008 een nieuwe kantoor- en magazijnruimte met een oppervlakte van 58.000 m². Het bedrijf ging zowel in Duitsland als in Zweden allianties aan met branchegenoten, waarna tal van overnames in de keuken- en meubelsector volgden. In 2009 nam Mandemakers Morres Wonen in Hulst over. Sinds 2013 is de groep ook actief in autoleasing. Mandemakers is betrokken bij RKC Waalwijk als sponsor. De naamgeving van het Mandemakers Stadion is daar een uitvloeisel van.

In 2018 werd Keuken Kampioen (onderdeel van de Mandemakers Groep) hoofdsponsor en naamgever van de Eerste divisie. Hierdoor heet de divisie vanaf dat moment de 'Keuken Kampioen Divisie'.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2017 kwam Keukencentrum Mandemakers, een van de dochterbedrijven van de Mandemakers Groep, negatief in de belangstelling te staan op de sociale media vanwege een omstreden annuleringsregeling.[3] Na de ontstane ophef besloten de betrokken bedrijven de regeling aan te passen.[4] De Autoriteit Consument en Markt kwam na onderzoek tot de conclusie dat de gebruikte koopovereenkomsten in 2015 en 2016 op beurzen (niet in de winkels) een "misleidende of oneerlijke handelspraktijk" inhield en veroordeelde drie bedrijven van de Mandemakers Groep in augustus 2019 tot een boete van in totaal 1 miljoen euro.[5]