De Mellard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Mellard
De Mellard
Locatie Valburg
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar privévezit
Gebouwd in 17e-18e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 36720

De Mellard of De Mellaard is een landhuis in het Nederlandse dorp Valburg, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van de Mellard zou vanaf de 15e eeuw bewoning zijn in de vorm van een blokvormige toren. Deze toren was in eigendom van Simon van Volden. In 1467 wordt voor het eerst melding gemaakt van Mellaard, dat toen als bouwinge landts in bezit kwam van de familie Ingen Nulandt dankzij het huwelijk van Margriet van Volden, dochter van Simon, met Willem Ingen Nulandt.

Van 1480 tot 1520 zou er een rechtbank op de Mellard zijn gevestigd. In 1521 wordt het huis een hoff genoemd, in 1590 een bouhoff. In de 16e eeuw ging het huis over in handen van de familie Van der Lynden, die het zou uitbouwen tot het huidige landhuis.

In 1796 kocht Hendrik Engelen het huis en landgoed om het als zomerverblijf te gebruiken. Op 23 augustus 1804 werd Adriaan Walraven Engelen op de Mellard geboren.

In 1830 werd het huis tijdens een openbare veiling gekocht door burgemeester Geurt de Hartog. Nadien veranderde het huis nog enkele malen van eigenaar.

In 1936 brandden de bijgebouwen volledig af.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige landhuis dateert uit de 18e eeuw, maar de oorsprong is waarschijnlijk 17e-eeuws. Bij graafwerkzaamheden zijn restanten aangetroffen die wijzen op een oudere voorganger.

Het huis bestaat uit een voorhuis en twee haakse vleugels aan de achterzijde. Het gebouw heeft één verdieping en een schilddak. Op het dak is een koepeltorentje aangebracht.

Op het landgoed bevindt zich het historisch bouwfragmentendepot van de Monumentenwacht.[2][3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

• Nabij het landgoed bevindt zich De kleine Mellaard (oorspronkelijk Nieuwe Mellaard genoemd), een boerderij uit 1690.

Zie de categorie De Mellard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.