De Muntel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Muntel
Wijk van 's-Hertogenbosch
Map NL 's-Hertogenbosch-'s-Hertogenbosch-Muntel en Vliert-De Muntel.png
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Stadsdeel Muntel/Vliert
Coördinaten 51°41'46"NB, 5°18'29"OL
Oppervlakte 121 ha  
Inwoners 7070
(5843 inw./km²)

De Muntel is een wijk in 's-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De wijk is in 1917 gebouwd. Doordat de wijk buiten de oude stadsmuren van de Binnenstad ligt, moest het terrein opgehoogd worden. Hiervoor is de IJzeren Vrouw gegraven, een meer in de gemeente 's-Hertogenbosch. De wijk is evenwijdig aan de stadswallen gebouwd, wat goed herkenbaar is in het stratenpatroon. In 2008 werd een groot deel van de wijk aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Aanvankelijk was het de bedoeling, dat de Zuid-Willemsvaart om de wijk heen gelegd zou worden, maar dit is vanwege de hoge kosten afgeblazen. Wel waren er al wel voorbereidende werken gestart. De bomenrij aan de Van Lanschotlaan is nog een stille getuige van dit plan.

De wijk is gebouwd om de arbeiders in de stad huisvesting te bieden. In die tijd telde de stad nog vele krotten. Met sociale woningbouw kon men dit probleem een halt toeroepen. De kosten van de bouw van de wijk rezen echter de pan uit, waardoor de huurprijzen van de woningen niet door de arbeiders opgehoest konden worden. Alleen ambtenaren en middenstanders konden ze betalen.

De Muntel is de eerste wijk in de gemeente met een rioleringssysteem. De pompinstallatie van de wijk is bewaard gebleven en staat thans op de hoek van de Vlijmenseweg met de Engelenseweg.[bron?]

De naam Muntel is waarschijnlijk te herleiden naar het woord muntelo, een ruig begroeide plaats in een drooggelegd moeras.

Zie ook[bewerken]