Naar inhoud springen

De Muze van Rubens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Muze van Rubens
Regisseur Martin Michel
Muziek Sam Verhoeven
Teksten Allard Blom
Boek Allard Blom
Première 13 februari 2016[1]
Laatste voorstelling 6 maart 2016
Standplaats Fakkelteater (Zwarte Zaal)
Producent Judas TheaterProducties
Portaal  Portaalicoon   Musical

De Muze van Rubens is een Vlaamse musical van Judas TheaterProducties, gebaseerd op het leven van Helene Fourment. De musical speelde vanaf 11 februari 2016 tot en met 6 maart 2016 in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Muze van Rubens vertelt het levensverhaal van Helene Fourment, de tweede vrouw van de bekende schilder Peter Paul Rubens.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Anne Mie Gils Helene Fourment
Brent Pannier Bediende
Overige rollen

Creatieve team[bewerken | brontekst bewerken]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

'De Muze van Rubens' werd goed onthaald door de Vlaamse en Nederlandse (vak)pers. Wietske Vos van De Morgen gaf de voorstelling 4 sterren op vijf, en roemde vooral hoofdrolspeelster Anne Mie Gils: "Net zoals in eerder genoemde musicalcreaties vallen ook in 'De Muze van Rubens' een aantal puzzelstukjes synergetisch in elkaar. Het eerste is hoofdrolspeelster Anne Mie Gils (58), die toont dat ze niet zomaar de leading lady van de betere Vlaamse musical is. Ze past haar prachtig lage, vrij krachtige stem aan haar personage aan en zingt bijna de hele voorstelling door als het ware ingehouden, maar haarzuiver en daardoor des te indringender."[2]. Sascha Siereveld van Concertnews gaf de voorstelling 2.5 ster uit 3, en was enthousiast over de muziek van de voorstelling: " Het viel ons opnieuw op hoe vlot Sams muziek in de oren klonk. Het ene moment ging hij voor het gevoel van de verwachting en de zachte romantische noot om vervolgens naadloos over te gaan naar een krachtige melodie die ons meenam naar de passie en de geestdrift. Sam Verhoeven had ook deze keer voor wondermooie melodieën gezorgd."[3].