De Navigators

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Navigators is een christelijke interkerkelijke en internationale beweging, met als doelstelling om "Jezus Christus te leren kennen en bekend te maken".

Geschiedenis[bewerken]

De organisatie werd in de jaren 30 opgericht door de Amerikaan Dawson Trotman. Toen hij in 1933 in contact kwam met matrozen van de United States Navy, waren enkelen zeer geïnteresseerd in het evangelie. Deze matrozen spraken op hun beurt weer met anderen op de schepen. Zo werden velen geraakt door de evangelieboodschap, en besloten om christen te worden. Deze eerste groep noemde zich "Navigators".

Tijdens een conferentie in het Nederlandse Doorn in 1948 hield Trotman een lezing over zijn evangelisatiewerk. De Nederlandse schrijfster Gien Karssen werd erg aangesproken door de verhalen van Trotman en besloot de bijbelstudies van de Navigators te vertalen en onder Nederlandse belangstellenden te verspreiden. Met behulp van haar vertalingen en de evangelist Billy Graham werden uiteindelijk door heel Nederland verschillende gespreks- en bijbelstudiegroepen gestart.

In 1966 begon het werk onder studenten in Nederland door Gert en Baukje Doornenbal in Delft. Al snel ontstonden er ook groepen in andere studentensteden. De beweging kenmerkte zich in de jaren zeventig door een radicale toewijding aan en navolging van Jezus.[bron?] In 1973 werd begonnen met een werk onder tieners - De Captains Club (nu LEF geheten).

Begin jaren tachtig bleek het werken met bijbelkringen en gesprekskringen weinig studenten meer te trekken. In 1987 werd de Rotterdamse Navigator studentengroep omgevormd tot de Navigators Studentenvereniging Rotterdam (NSR). In plaats van alleen het werken met kringen kwam een gezelligheidsvereniging, die ook aan bijbelstudie deed. Dit bleek beter aan te sluiten bij de interesses van de studenten en leidde tot een groei van het aantal deelnemers van het studentenwerk. In navolging van Rotterdam werden ook in de andere studentensteden de kringen in verenigingen omgezet. In 2010 telde het studentenwerk 3000 leden in 15 studentensteden.

Situatie in 2016[bewerken]

Het Nederlandse werk van De Navigators heeft tegenwoordig de volgende takken:

  • LEF - voor jongeren 15-20 jaar en hun jeugdleiders (voorheen Captains Club)
  • De Navigators Studentenverenigingen - voor studenten aan universiteiten en HBO-instellingen
  • NETWERK - discipelschap & bijbelstudie voor studenten en jong werkenden
  • Stilteweekenden - God ontmoeten, bij Hem tot rust komen en leren om naar Hem te luisteren - voor zowel mannen als vrouwen in verschillende kloosters
  • Navigator Boeken - geeft boeken uit die de doelstelling van de beweging ondersteunen

De Navigators bevinden zich (2007) in 120 landen. Sinds 2015 is Mutua Mahiaini de internationale president van de Navigators.

Externe links[bewerken]