De Nederlanden van 1845 (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nederlanden van 1845
Het gebouw in 2010
Locatie
Locatie Willemsplein, Arnhem
Adres Willemsplein 5
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Verzekeringskantoor
Huidig gebruik Kantoor
Start bouw 1938
Bouw gereed 1939
Opening 1939
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme
Bouwinfo
Architect Willem Dudok
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 516839
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Nederlanden van 1845 is een kantoorgebouw in de Nederlandse stad Arnhem. Het gebouw is in de jaren 1938-1939 gebouwd naar ontwerp van Willem Dudok in opdracht van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845. Dudok ontwierp het gebouw in de stijl van het nieuwe bouwen, onderdeel van het functionalisme.

Het gebouw staat aan het Willemsplein en voor de bouw moesten twee panden wijken: een bankgebouw van de Betuwsche bank en een hotel. Voor deze locatie werd gekozen vanwege de ligging nabij het treinstation, nabij een knooppunt van tramwegen en de uitvalswegen naar het westen. Het gebouw volgt de kromming van de doorgaande weg en qua uiterlijk werd er aansluiting gezocht bij de bestaande HBS en de tegenoverliggende Fromberghuizen. Een opvallend element is het glazen trappenhuis. In 2006 is het gebouw gerenoveerd, waarna de Rabobank een vestiging in het gebouw heeft geopend.

Het gebouw is in 2000 aangewezen als rijksmonument.

Zie de categorie De Nederlanden van 1845 (Arnhem) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.