De Nieuwe Lichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nieuwe Lichting
Uitgereikt door VRT en vi.be
Land Vlag van België België
Eerst uitgereikt 2013
Officiële website
Portaal:  Televisie
Muziek

De Nieuwe Lichting is een muziekwedstrijd waar Studio Brussel op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent. De Nieuwe Lichting presenteert elk jaar drie jonge beloftevolle bands of artiesten. Jaarlijks schrijven honderden bands zich in. Uit deze inschrijvingen selecteert een professionele vakjury de finalisten van de wedstrijd.

De finalisten worden voorgesteld op Studio Brussel. Uiteindelijk bepaalt de luisteraar welke drie artiesten gekroond worden tot De Nieuwe Lichting van dat jaar.

Geschiedenis[bewerken]

2013[bewerken]

Bij de eerste editie bestond de professionele vakjury uit Netsky (dj, producer) , Lefto (dj, producer), Luc De Vos (Gorki) en Eppo Janssen (Pukkelpop programmator). Tijdens De Week Van Eigen Kweek kozen de Studio Brussel- luisteraars welke drie bands uiteindelijk werden gekroond tot De Nieuwe Lichting. Dit werden Tout Va Bien, Soldier’s Heart en Rhinos Are People Too. Ze kregen van Pukkelpop ook een plekje op de affiche van het festival.

2014[bewerken]

Juryleden Jan Paternoster (Black Box Revelation), Mickael Karkousse (Goose) en Jef Neve (pianist en componist) selecteerden de eerste 8 finalisten van De Nieuwe lichting 2014. Tijdens De Week Van Eigen Kweek kozen de Studio Brussel-luisteraars voor Brihang, Amongster en Folie Douce als winnaars van De Nieuwe Lichting. Deze bands speelden een showcase in de Ancienne Belgique (gebouw) en mochten op Pukkelpop de Wablief?!-tent openen.

2015[bewerken]

In 2015 bestond de jury uit Mario Goossens (Triggerfinger), Isolde Lasoen (DAAN) en Flip Kowlier (’t Hof van Commerce). De luisteraars van Studio Brussel kozen uiteindelijk voor I will, I swear, Zinger en St. Grandson als De Nieuwe Lichting 2015. Studio Brussel-presentatrice Kirsten Lemaire maakte de winnaars bekend op 16 februari in de Ancienne Belgique.

2016[bewerken]

Voor de 5e editie in 2016 koos de vakjury, bestaande uit Jan Paternoster, Isolde Lasoen, Flip Kowlier en Eppo Janssen, de acht finalisten. Tijdens de finale speelden alle finalisten live op het grote podium van de Brusselse AB gepresenteerd door Kirsten Lemaire. De Studio Brussel-luisteraars kozen voor Equal Idiots, Clear Season en Wanthanee als winnaars van De Nieuwe Lichting.

2017[bewerken]

In 2017 kozen juryleden Flip Kowlier, Jan Paternoster, Eppo Janssen en Jonas Boel (Knack Focus-journalist) de finalisten. Tot vrijdag 3 februari 2017 konden mensen stemmen op hun favoriete band. Diezelfde dag speelden alle acht finalisten live in de Ancienne Belgique en werden de drie winnaars bekendgemaakt. The Lighthouse, Kai Wén en Tamino vormden samen De Nieuwe Lichting van 2017.

2018[bewerken]

Bij de zesde editie in 2018 schreven een duizendtal opkomende bands zich in voor De Nieuwe Lichting. Dat jaar bestond de jury uit Flip Kowlier, Jan Paternoster, Jeroen De Pessemier (The Subs) en Michael Ilegems (chef muziek bij Knack Focus). Zij selecteerden de negen finalisten. Voor de eerste keer maakte Kirsten Lemaire de finalisten bekend tijdens een Facebook live-slotshow. Dit gebeurde vanuit de DAFT opnamestudio’s in Malmedy. Portland, Chackie Jam en SONS wonnen De Nieuwe Lichting van 2018. Als winnaars kregen zij ook studiotijd in de DAFT-studio’s.

2019[bewerken]

In 2019 vond de zevende editie van De Nieuwe Lichting plaats. Uit bijna duizend deelnemers koos een jury, bestaande uit Flip Kowlier, Jan Paternoster, Jeroen De Pessemier (The Subs) en voorzitster Kirsten Lemaire, de negen finalisten. Op donderdag 31 januari kon de finale integraal gevolgd worden tijdens de Facebook liveshow op de Facebookpagina van Studio Brussel. Net zoals vorig jaar gebeurde dit vanuit de DAFT opnamestudio’s in Malmedy. De Nieuwe Lichting 2019 werd gewonnen door Mooneye, David Ngyah en Tessa Dixson.

Laureaten[bewerken]

Jaar Winnende artiesten
2013 Tout Va Bien
Soldier's Heart
Rhinos Are People Too
2014 Brihang
Folie Douce
Amongster
2015 I will, I swear
Zinger
St. Grandson
2016 Equal Idiots
Clear Season
Wanthanee
2017 The Lighthouse
Kai Wén
Tamino
2018 Chackie Jam
Sons
Portland
2019 Mooneye
David Ngyah
Tessa Dixson


Externe link[bewerken]