De Nieuwe Wildernis (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nieuwe Wildernis
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Nederland zoals je nooit eerder zag
Regie Mark Verkerk
Ruben Smit
Producent Ton Okkerse
Ignas van Schaick
Productie-
maatschappij
EMS Films
Voice-over Harry Piekema
Muziek Bob Zimmerman
Montage Helen Delachaux
Niels Roza
Cinematografie Ruben Smit/ Michael Sanderson
Distributie Dutch FilmWorks
Première 23 september 2013 (Concertgebouw)
Vlag van Nederland 26 september 2013
Genre Documentaire, Natuurfilm
Speelduur 97 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Opnamelocaties Oostvaardersplassen
Gewonnen prijzen 4
Overige nominaties 1
Vervolg Holland: Natuur in de Delta (2015)

De Wilde Stad (2018)

(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
De Nieuwe Wildernis
Voice-over Menno Bentveld
Uitzendingen
Start 11 december 2013
Einde 25 december 2013
Afleveringen 3
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VARA
Zender Nederland 1
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen.

De Nieuwe Wildernis is een Nederlandse natuurfilm uit 2013, geregisseerd door Mark Verkerk en veldregisseur Ruben Smit en is een VARA-televisieserie uit drie delen die gaan over de vier jaargetijden in het jonge natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland.[1] De eerste beelden van de film werden geschoten in het najaar van 2011.[2]

De film toont onder meer edelherten, konikpaarden, vossen en ijsvogels. Op een korte uitzondering na toont de film geen mensen. Ook toont de film niets van de spoorlijn en de langsrijdende treinen.

Achtergrond[bewerken]

EMS Films heeft van Staatsbosbeheer als eerste toestemming gekregen om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen te filmen.

De score van de film werd gecomponeerd door Bob Zimmerman en uitgevoerd door het Metropole Orkest, onder leiding van dirigent Ernst van Tiel.

De film had zijn wereldpremière in het Concertgebouw te Amsterdam op 23 september 2013 live met het Metropole Orkest[3] en kreeg binnen een week de status Gouden Film, omdat 100.000 bezoekers de film hadden gezien. De filmposter won de Cinema.nl Afficheprijs 2013 voor beste filmposter van het jaar.[4] Op 28 oktober 2013 kreeg De Nieuwe Wildernis officieel de status van Platina Film[5] en eind november 2013 hadden zeshonderdduizend mensen de film gezien.[6] Op 5 december 2013 verscheen de film op dvd en blu-ray.

De film werd onderscheiden met een Rembrandt Award voor de beste Nederlandse film van 2013[7] en de Gouden Kalf Publieksprijs voor beste film van 2014.[8] In september 2015 werd het vervolg Holland: Natuur in de Delta uitgebracht.[9]

Dieren[bewerken]

43 verschillende diersoorten die in de film te zien zijn worden ook met naam genoemd, verdeeld per klasse zijn dit de volgende. Zoogdieren: konikpaard, vos, bever, bruine rat, edelhert; vogels: aalscholver, fuut, grauwe gans, knobbelzwaan, ijsvogel, nachtegaal, rietgors, blauwborst, rietzanger, snor, gele kwikstaart, roerdomp, waterral, lepelaar, distelvink, spreeuw, raaf, grote zilverreiger, brandgans, buizerd, baardman, roodborst, dodaars, zeearend; amfibieën: rugstreeppad en bruine kikker; vissen: karper; insecten: grote zijdebij, aardhommel, strontvlieg, staafwants, aasvlieg, bladluis, mier, lieveheersbeestje, klein geaderd witje, klein koolwitje; kreeftachtige: watervlo.

Kritieken[bewerken]

De reacties op de film zijn over het algemeen lovend. Vooral de beelden als zodanig worden zeer positief beoordeeld. Er worden echter ook kanttekeningen geplaatst. Die kritiek richt zich ten dele op de film, die de mens te veel buiten beeld zou houden, maar vooral ook op het veel bediscussieerde beheer van de Oostvaardersplassen, dat ten koste zou gaan van bepaalde vogels en planten en leed met zich mee zou brengen voor de grote grazers.[10][11] Een deel van dit kritische commentaar is verwoord in de korte documentaire De Nieuwe Wildernix (The New WilderMess).[12]

Serie[bewerken]

Onder de titel De Nieuwe Wildernis werd vanaf 11 december 2013 door de VARA op Nederland 1 een televisieserie uitgezonden. Deel 1 heet Nieuw leven, deel 2 Op eigen benen en deel 3 Leven en dood. Deze serie put uit hetzelfde beeldmateriaal als de film. Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels besteedde in zes afleveringen aandacht aan De Nieuwe Wildernis. In het Academisch Medisch Centrum Amsterdam wordt de film in onderzoeksverband ter onstpanning aangeboden voor mensen die een operatie onder plaatselijke verdoving moeten ondergaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]