De Opkopers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Opkopers is een voormalige Vlaamse televisieserie voor de jeugd, onder regie van Mita Berger en Gie Lavigne, die van 1977 tot 1983 te zien was op de toenmalige BRT (tegenwoordig VRT). De producer was Bob Davidse. De opnamen vonden plaats in Studio Nauwelaerts in Bonheiden en op locatie in de Westhoek.

Het verhaal[bewerken]

De serie vertelt de avonturen van de opkoper Anton Piek (Jaak Van Hombeek) en zijn hulpje, de oud-matroos Pol (Paul Ricour). Deze avonturen speelden zich 92 afleveringen lang af in de opkoperszaak van Anton Piek, maar de laatste acht afleveringen vormden een soort vervolgverhaal dat op locatie gefilmd werd in de Westhoek. Nadat Anton Piek in de 100e aflevering een schat heeft gevonden, stopt hij als opkoper. Pol zit nu opnieuw zonder werk. Hij zou hierna opduiken in de jeugdserie Merlina waar hij werk vond bij detectievebureau Merlina.

Personages / rolverdeling[bewerken]

  • Polycarpus Tack, ook Pol de matroos genoemd, uit de serie Drie Maal is Scheepsrecht is het leven op zee moe. Op zoek naar werk komt hij terecht bij het opkopersbedrijf van Anton Piek.
  • Anton Piek, opkoper en baas van Pol.
  • Agent Boeikens (Ronny Waterschoot), een plaatselijke agent en gek figuur die later in de serie Merlina als detective Boeikens weer opduikt.
  • De nichtjes van Anton. Telkens als een actrice wegviel, bijvoorbeeld door zwangerschap, werd die vervangen door een andere actrice en werd een ander nichtje opgevoerd. (onder andere Marleen Maes speelde één van die nichtjes).

Gastrollen[bewerken]

Gastrollen waren er voor onder andere Marc Sleen, Willy Vandersteen, John Massis.

Trivia[bewerken]