De Oversteek (brug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Oversteek
Locatie van De Oversteek, hier Stadsbrug genoemd, ten opzichte van de Waalbrug en Spoorbrug
Locatie van De Oversteek, hier Stadsbrug genoemd, ten opzichte van de Waalbrug en Spoorbrug
Algemene gegevens
Locatie Nijmegen, Nederland
Overspant Waal
Lengte totaal 1400 m
Langste overspanning 285 m
Bouw
Bouwjaar Begin 2011
Ingebruikname 2013
Bouwkosten € 260 miljoen
Gebruik
Huidig gebruik 24 november 2013
Weg s100
Architectuur
Type Boogbrug
Architect(en) Ney Poulissen Architects & Engineers
Materiaal Staal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Oversteek is de naam van de in november 2013 geopende nieuwe brug voor het autoverkeer over de Waal, gelegen te Nijmegen. Deze oeververbinding ligt ten westen van de twee reeds bestaande Nijmeegse bruggen. Aan de zuidkant sluit de brug aan op de Verlengde Energieweg, aan de noordkant op de Graaf Alardsingel.

De Oversteek maakt deel uit van de nieuwe stadsroute S100 die opende toen op 24 november 2013 de brug opengesteld werd voor al het verkeer.

Het eerste ongeval op De Oversteek vond plaats op 16 maart 2014.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De bouw van de brug werd noodzakelijk geacht om de uit 1936 stammende Waalbrug aan de oostzijde van de stad te ontlasten. Deze noodzaak is mede ontstaan door de bouw van de Waalsprong, een grote nieuwbouwwijk aan de noordkant van de Waal (daarnaast moest de oude Waalbrug tijdelijk afgesloten worden voor groot onderhoud).

Er was enerzijds verzet tegen de brug, met name vanuit de Vereniging Leefmilieu, vanwege de vrees dat er veel regionaal verkeer van de brug gebruik zou gaan maken, dat tot dan toe vooral over de Tacitusbrug in de A50 tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Valburg ging.[2] De voorstanders van de brug droegen aan dat het verkeer in de binnenstad ontlast zou worden en de files voor de oude Waalbrug zouden afnemen. De capaciteit van de A50 is vergroot omdat in 2005 ook werd besloten om daar een tweede brug te bouwen naast de bestaande.[3][4]

De kosten voor de bouw van de brug werden geraamd op 260 miljoen euro, waarvan het Rijk maximaal 70 miljoen euro bijdraagt. Daarnaast zegde de Rijksoverheid 90 miljoen euro toe om de te verwachten verkeersoverlast te kunnen opvangen die ontstaat door de eerder genoemde ingrepen in de Waalbocht. Ook dit bedrag werd ingezet voor de nieuwe stadsbrug.

De totale bouwtijd van de brug bedroeg 2,5 jaar; het totaal aantal mensen dat aan de brug heeft gewerkt is 2100; ze waren afkomstig uit 22 landen.

Het plan was om in 2009 met de bouw van de brug te starten, maar het werd begin 2011. De bouw heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen. In april 2013 werd het hoofddeel van De Oversteek ingevaren en op 23 november van dat jaar is de brug officieel geopend.[5]

Herinnering Waaloversteek 1944[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Waaloversteek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ter herinnering aan de Waaloversteek in 1944 door personeel van het US Army 504th Infantry Regiment van de 82d Airborne Brigade draagt de brug en de weg eroverheen de naam 'De Oversteek' (Eng: The Crossing).[6] Deze naam werd door de gemeenteraad in juni 2009 officieel vastgesteld. Bij de opening waren twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig alsmede nabestaanden van de bij de actie gesneuvelde 48 militairen.

Als eerbetoon aan deze mannen werd de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan, in het tempo van een trage mars.[7]. Sinds 19 oktober 2014 loopt als dagelijks eerbetoon elke avond bij zonsondergang een oud-militair over de brug, gelijk met het ontsteken van de 48 lichten.[8]

Fotogalerij[bewerken]

Kort na de opening, december 2013, gezien vanaf de Oosterhoutse dijk ten oosten van De Oversteek.
Kort na de opening, december 2013, gezien vanaf de Oosterhoutse dijk ten oosten van De Oversteek.
Volgende brug stroomafwaarts:
Tacitusbrug (A50)
Bruggen over de Waal Volgende brug stroomopwaarts:
Spoorbrug Nijmegen (Spoorlijn Arnhem-Nijmegen)