De Poezenkrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Poezenkrant (ook wel eens verscholen onder de afkorting PoKra) is een onregelmatig verschijnend Nederlands tijdschrift met korte berichten over, en veel illustraties van, of met betrekking op huiskatten, of liever: 'poezen'. De 'Brieven'-rubriek is berucht, niet in het minst door de antwoorden en dreigementen van De Directie. Het blad wordt gevuld, vormgegeven en uitgegeven door grafisch ontwerper Piet Schreuders. Schrijver Willem Frederik Hermans en fotograaf Ed van der Elsken leverden bijdragen.[1][2] De vormgeving is experimenteel en eclectisch in formaat, opmaak en stijl; de laatste tijd verschijnt de krant steeds meer als pastiche op bekende uitgaven, variërend van het tijdschrift National Geographic #56 tot het roddelweekblad Privé #67. Omdat het onregelmatig verschijnt, werden abonnementen tot 2019 afgesloten per aantal nummers in plaats van per periode. Thans is het blad alleen per los nummer in de betere boekhandel te koop, tegen sterk wisselende prijzen per uitgave. [3] Het ISSN-nummer is 0166-1345.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Eigenlijk is De Poezenkrant helemaal geen tijdschrift over poezen, maar meer een vervoermiddel voor de typografische vondsten en stilering van de zelfbenoemde 'Directeur van De Poezenkrant', Piet Schreuders-zelf, met als smoes de poes. Naïeve poezenliefhebbers vinden er dan ook niets van hun gading.

De Engelse lezers zijn gewaarschuwd: "...the stories may be several years old, containing outdated or incomplete information; the images (most of which are sent in by readers) are often blurry and unprofessional... Therefore, no English edition of De Poezenkrant – sorry!"

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Poezenkrant is voor het eerst uitgegeven op 7 februari 1974 en kwam aanvankelijk ongeveer eens per maand uit, hoewel er op 10 juli 1974 twee kranten verschenen. Vanaf het vijftiende nummer kwamen de kranten (soms in de vorm van kleine boekjes) onregelmatiger uit. Intussen zijn de intervallen tussen opeenvolgende uitgaven opgelopen tot enige jaren. Het gecombineerde nummer 50-51 kwam uit in oktober 2004, nummer 52 in 2007 en nummer 53 in voorjaar 2009. Nummer 57 uit 2013 was het boekje Poes in verdrukking en verzet 1940-1945 door Paul Arnoldussen. Nummer 67, de -voorlopig laatste- PoKra uit 2021 is de eerder genoemde pastiche op het blad Privé (waar de Privé-redactie zeer verguld mee schijnt te zijn geweest).

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 kwam Het Grote Boek van De Poezenkrant uit bij uitgeverij Thomas Rap. Het is samengesteld uit de nummers 1 t/m "49 bis" (jaargangen 1974-2004) en bevat een leeslint in de vorm van een kattenstaart, die aansluit aan de op het omslag afgebeelde kat. Het boek won de door het vaktijdschrift Boekblad uitgeschreven verkiezing van Mooiste Boekomslag van 2004.[4]

In 2015 vond een tentoonstelling plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]