De Pré Historie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pré Historie
Presentatie Guy De Pré
Muziekgenre Popmuziek, Rock
Type programma Muziekprogramma, Geschiedenisprogramma
Uitzendingen
Tijdstip Zondagochtend, van 10.00 tot 12.00u.
Omroep VRT
Radiostation Radio 2 Limburg (Radio 2)
Periode 1984 - heden.
Portaal  Portaalicoon   Media
De Pré Historie
Genre documentaireprogramma, muziekprogramma, Geschiedenisprogramma
Speelduur 30 minuten
Bedenker Eric Taelman
Presentatie Guy De Pré
Voice-over Guy De Pré
Regie Eric Taelman
Muziek Popmuziek, Rock
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Productie
Producent Frank Symoens
Uitzendingen
Start 1990
Einde 2003
Afleveringen 44
Seizoenen 3
Zender Eén
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Pré Historie is een Vlaams historisch en muzikaal radioprogramma dat sinds 1984 op Radio 2 wordt uitgezonden. Naast een radioprogramma verschenen onder die naam ook een cd-reeks, een televisiereeks en werden live-fuiven georganiseerd tot in 2016. De programma's worden gepresenteerd en samengesteld door Guy De Pré. De Pré Historie duikt terug in de muziek- en nieuwsarchieven van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Radioserie[bewerken | brontekst bewerken]

Het radioprogramma loopt sinds 1984 op zondagmorgen op Radio 2. Elke week wordt teruggekeerd naar een maand uit een jaar van de voorbije decennia, en laat men muziek, hits en gebeurtenissen uit die tijd opnieuw horen. Vanaf september 2008 breidt het programma uit van 1 naar 2 uur. Het programma begint dan nog steeds op het vertrouwde tijdstip 10 uur, maar loopt voortaan door tot 12 uur 's middags. In één programma wordt de luisteraar meegenomen in de tijd langs vier decennia, gezien men om het half uur van decennium wisselt. Het is momenteel[(sinds) wanneer?] het langstlopende radioprogramma in Vlaanderen met dezelfde presentator. Aflevering 1.500 is niet meer ver af.

Televisieserie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 kreeg het radioprogramma een televisieversie op de openbare zenders. De groep De Nieuwe Snaar zorgde voor extra promotie met de singles "De Prehistorie" (bestaande uit de twee versies, één gezongen op de melodie van "Bread & Butter" door The Newbeats en de andere op de melodie van "Everybody Needs Somebody" door The Blues Brothers). De generiek van de televisieserie is dezelfde als die van de radioserie, "Because They're Young" door Duane Eddy. De reeks begon met het jaar 1955 en eindigde oorspronkelijk met het jaar 1984. De afleveringen werden wekelijks uitgezonden en behandelden één jaar per aflevering. De televisiereeks toont de opvallendste en belangrijkste nieuwsbeelden uit dat jaar en plaatst toepasselijke toenmalige hits op de beelden. Deze nieuwsbeelden worden af en toe afgewisseld met beeldmateriaal van een optredende groep of een videoclip. De Pré liet zich voor het format van de serie inspireren op de soortgelijke muziekhistorische Britse tv-reeks "The Rock 'N Roll Years" (1985-1994), waar men eveneens archiefbeelden combineerde met hits uit dat specifieke jaar.

Eind 1999 werd de hele "Préhistorie"-televisiereeks opnieuw uitgezonden, maar met extra afleveringen. De jaren 1940-1944, 1945-1950, 1951-1954 en 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 en 1990 werden aan de serie toegevoegd. De VRT vond het toepasselijk de reeks nog eens uit te zenden en tegelijkertijd aan te vullen, gezien de 20ste eeuw en het millennium op hun laatste benen liepen.

Al in het najaar van 2003 werd de hele reeks herhaald en de jaren 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 en 2000 aan de reeks toegevoegd. De speciale gelegenheid was ditmaal het 50-jarig bestaan van de Vlaamse openbare televisieomroep. De Pré verklaarde in een interview dat hij met de vorige edities steevast te weinig archiefmateriaal had om een hele aflevering aan te wijden, maar bij deze editie gewoonweg te veel had. De jaren 90 lagen immers nog vers in het geheugen.

Cd's[bewerken | brontekst bewerken]

Er verschenen doorheen de jaren uitgebreide cd-collecties rond "De Pré Historie". Iedere cd behandelt een bepaald jaar en laat een aantal hits uit de periode horen. Van 1950 tot en met 1999 zijn er per jaar twee volumes verschenen en van 1980 t.e.m. 1989 zelfs 3 volumes per jaar, met daarnaast nog enkele speciale uitgaven, zoals albums over de oorlogsjaren, 40 Jaar Songfestival, radiohits uit 75 jaar radiogeschiedenis, Best Of's per decennium en kersthits. Ook nu[(sinds) wanneer?] verschijnen er nog steeds nieuwe compilaties. In totaal werden er 3 miljoen cd's verkocht. Onder de naam De Pré Historie-live worden door Radio 2 eveneens fuiven georganiseerd, waar de grootste danshits uit de voorbije halve eeuw worden gedraaid en geprojecteerd op beeldschermen.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 verscheen er tegelijk met de televisieversie een boek rond "De Préhistorie". Het boek behandelde per hoofdstuk een jaar vanaf 1955 tot en met 1984. Cartoonist Gal maakte per hoofdstuk een illustratie waarin de actualiteit van elk jaar werd samengevat. De Pré vertelde per hoofdstuk een interessant verhaal rond de muziek, actualiteit of zijn eigen leven dat jaar. Ook stond er per jaar een lijst met de belangrijkste gebeurtenissen en een alfabetische lijst met de hits dat jaar. Het boek bevatte archieffoto's uit de televisiereeks. In samenwerking met de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen werd ook een De Pré Historie musical opgezet die zowel in Vlaanderen als in Nederland te zien was.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]