De Ruijter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor personen met de achternaam De Ruijter, zie De Ruiter (achternaam).
Televisiereclame De Ruijter-hagelslag uit 2015

Koninklijke De Ruijter is een producent van typisch Nederlands broodbeleg, zoals hagelslag, vruchtenhagel, muisjes, chocoladevlokken, anijshagel en gestampte muisjes.

De slagzin van De Ruijter is: 'De Ruijter, de broodversierder sinds 1860', het jaar waarin het bedrijf werd opgericht door C.R. (Cees) de Ruijter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Ruijter werd in 1860 opgericht door Cornelis Rutgerus de Ruijter. Hij opende een bakkerij in de Brinkstraat op nr. C108 te Baarn van waaruit hij Muisjes verkocht. Het woordmerk "Muisjes" is een geregistreerd merk van Koninklijke De Ruijter.

In 1928 werd de fabriek uitgebreid en gevestigd op de D'Aulnis de Bourouilllaan in Baarn. Ook begon De Ruijter met de productie van anijsblokjes en vruchtenhagel. De Ruijter nam in 1955 chocoladefabriek Van Campen uit Alkmaar over en begon toen met de productie van chocoladevlokken. De Ruijter nam in 1957 chocoladefabriek Erven de Jong uit Wormerveer over en startte met de productie van chocoladehagelslag.

In 1983 werd De Ruijter overgenomen door CSM. De Ruijter voegde in 1990 Zwaardemaker (uit Maarssen) en Venz (uit Vaassen) toe aan zijn onderneming. In 2001 werd Koninklijke De Ruijter samen met Hak, Honig en nog enkele bedrijven door CSM verkocht aan Heinz. De Ruijter verhuisde in 2007 vanuit Baarn naar de productiefaciliteiten van Heinz in Utrecht.

Hofleverancier[bewerken | brontekst bewerken]

In 1883 benoemde koning Willem III De Ruijter tot hofleverancier. In 1985 kreeg de onderneming het predicaat Koninklijk ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 bood Cornelis de Ruijter een reuzenblik met Muisjes aan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]