De Schippers van de Kameleon (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Schippers van de Kameleon
Regie Steven de Jong
Hoofdrollen Koen van der Donk
Jos van der Donk
Maarten Spanjer
Rense Westra
Saar Koningsberger
Muziek Ronald Schilperoort
Montage Paul Bruijstens
Cinematografie François Perrier
Anton Stoelwinder
Première 2003
Genre Familiefilm
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Gewonnen prijzen Gouden film
Platina Film
Vervolg Kameleon 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Schippers van de Kameleon is een Nederlandse familiefilm van de Friese regisseur Steven de Jong. De hoofdrollen worden vertolkt door Koen en Jos van der Donk.

Deze verfilming van de kinderboekenserie De Kameleon, geschreven door Hotze de Roos, trok in de hete zomer van 2003 meer dan 750.000 bezoekers naar de bioscopen en was daarmee de bestbezochte Nederlandse film van dat jaar. Eind juni 2005 verscheen de opvolger: Kameleon 2.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hielke en Sietse Klinkhamer zijn een vrolijke eeneiige tweeling van de vriendelijke dorpssmid en zijn vrouw, wonend in het rustige plaatsje Lenten aan de kust van Friesland. Ze beleven elke dag veel avonturen met al hun vriendjes, en het nieuwe buurmeisje genaamd Esther dat later bij hen intrekt, maar eigenlijk hebben ze slechts één grote wens: een boot. Wanneer er toevallig een opduwer crasht vlak achter de smederij van hun vader zien de jongens hun kans schoon. Hun droom komt uit want ze hebben nu een eigen boot! Het wordt allemaal nog mooier als het dorp geteisterd wordt door een zware storm die er onder andere voor weet te zorgen dat de dokter een rampzalig ongeluk met zijn auto krijgt waarbij hij bijna verongelukt. Hielke & Sietse weten hem echter van de dood te redden en als dank krijgen ze het autowrak van de dokter cadeau. De motor monteren ze in hun nieuwe aanwinst, en zo ontstaat er vanaf die dag, een snelle speedboot die gedoopt wordt met zijn naam 'Kameleon'. Onze twee helden kunnen meteen aan de slag als er een duo criminele nozems uit de grote stad inwoners komen terroriseren.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

De Schippers van de Kameleon was tevens de titel van het eerste deel uit de boekenreeks De Kameleon. Hoewel beide projecten dezelfde titel dragen, is de film slechts gedeeltelijk gebaseerd op het boek. De makers voegden ook eigen ideeën en elementen uit andere Kameleon-delen toe.

Vlak voor de start van de filmopnamen vond er een laatste abrupte wijziging in de rolverdeling plaats. Oorspronkelijk zou Thomas Acda de rol van Gerben Zonderland voor zijn rekening nemen, en Maarten Spanjer die van de dokter. Acda moest echter plotseling afzeggen vanwege een blessure die hij opliep tijdens een optreden van Acda en De Munnik. Binnen enkele dagen werd de rolverdeling gewijzigd. Spanjer kreeg nu de rol van Gerben toebedeeld. Joep Sertons, die oorspronkelijk als de burgemeester zou verschijnen, kreeg Gijs Scholten van Aschat als vervanger, en hijzelf werd de nieuwe dokter.

Peter Groot Kormelink (molenaar Dijkstra) werd min of meer toevallig toegevoegd. Aanvankelijk was hem gevraagd een compositie te schrijven voor de muziek van de film. Die was getiteld Twee handen op één buik. Daarna werd hij aangesproken voor het bescheiden rolletje van molenaar. Men vond hem voornamelijk geschikt vanwege zijn uiterlijk (kaal hoofd) en zijn lichaamsbewegingen (houterige manier van rennen).

Het personage Esther Bleeker, gespeeld door Saar Koningsberger, komt in de 64 boeken niet voor. Wel komt in de eerste delen een jongen voor met de naam Cor Bleeker. Hij raakt bevriend met Hielke en Sietse en gaat regelmatig mee op avontuur. De regisseur heeft er bewust voor gekozen er een meisje van te maken, zodat hiermee de doelgroep werd verbreed en er romantiek aan het verhaal kon worden toegevoegd.

Reacties[bewerken]

De film werd door recensenten met weinig enthousiasme ontvangen. Zij vonden de film hooguit "charmant" en leverden bijna allemaal kritiek op het gebrek aan samenhang tussen de scènes. Vooral een fragment waarin Peter Tuinman en Saar Koningsberger een scène uit Stanley Kubricks Lolita lijken na te spelen, werd door de recensenten niet begrepen, of ronduit "ongemakkelijk" genoemd.[1] Regisseur en scenarioschrijver De Jong liet weten de verwijzing naar Lolita bewust te hebben toegevoegd: "De ontwikkeling bij de tweeling van "Bah meisjes", naar "Hé meisjes" zit ook in de film."[2]

De film won op de tiende dag van roulatie de Nederlandse prijs Gouden Film wegens het halen van 100.000 bezoekers, later gevolgd door de Platina Film dankzij ruim 400.000 mensen. In juni 2005 werd de film vertoond op de 23e editie van het International Young Audience Filmfestival in Polen. Een jaar later, in juni 2006, werd De Schippers van de Kameleon in Israël bekroond als beste kinderfilm op het 4e Filmfestival van Eilat.

Filmmuziek[bewerken]

De muziek in de film werd geschreven door componist Ronald Schilperoort en uitgevoerd door het Metropole Orkest.

Verder hadden tien artiesten ieder een eigen lied geschreven. De regisseur koos hieruit een paar geschikte stukken. Grote winnaars waren De Boswachters met hun hit Wind In Mijn Haren, dat ergens in het midden van de film te horen was, en Han van Eijk met zijn nummer Voor Altijd Samen, dat werd gebruikt tijdens de openingcredits en de aftiteling. Overigens waren hiervan twee versies: één die slechts begeleid werd door een piano (openingcredits) en één die met veel instrumenten door meerdere muzikanten ondersteund werd (aftiteling).

Als extra werd aan de broertjes Koen en Jos van der Donk gevraagd iets muzikaals te verzinnen voor op de cd. Samen met zanger Peter Groot Kormelink begonnen zij vervolgens te werken aan het lied Tweelingen, een ode aan het tweeling zijn, met robotachtige sfeergeluiden.

Parodie[bewerken]

In 2002 maakte de Friese studentenvereniging FFJ Bernlef een parodie op de Kameleon-film. De studenten waren het er niet mee eens dat in de film Nederlands gesproken werd, omdat het verhaal zich in Fryslân afspeelt. Als grap maakten zij een film met de titel De Kameleon Sjocht Yn It Waar. De film werd tijdens de KEI-week (algemene studentenintroductie in Groningen) vertoond en daarna in vele dorpen in Friesland.

Notities[bewerken]

Boudewijn de Groot speelt een klein rolletje in de film, namelijk als een fietsende man die het lied Jimmy fluit, een lied van De Groot zelf. Ook Ed Nijpels, op dat moment Commissaris der Koningin in Friesland, had een rolletje als zichzelf.

Acteurs van de Baas Boppe Baas in de Schippers van de Kameleon

Prijzen en nominaties[bewerken]

Op 2 juli 2003 werd De Schippers van de Kameleon beloond met een Gouden Film. Op 5 augustus 2003 volgde een Platina Film.

Externe link[bewerken]