De Sionsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sionsberg is een gebouw in de Friese stad Dokkum waarin een huisartsenpost, diverse paramedische bedrijven, een lunchroom en een aantal zelfstandige behandelcentra (zbc) voor medisch specialistische zorg zijn gevestigd.

Het gebouw aan de Birdaarderstraatweg huisvestte tot 2014 voormalig ziekenhuis De Sionsberg. Dit was met 52 bedden het kleinste ziekenhuis van Nederland[bron?]. Ziekenhuis De Sionsberg was onderdeel van Pasana Cure BV. In 2014 ging Zorggroep Pasana failliet. Daardoor kwam de status als ziekenhuis te vervallen. Het eigendom van het gebouw is overgenomen door DC Klinieken en wordt thans gebruikt door een huisartsenpost en sinds 26 januari 2015 ook door DC Klinieken, Cardologie Centrum Dokkum, beide zelfstandige behandelcentra voor medisch specialistische zorg. Er zijn geen bedden voor klinische opnames. Er is ook geen 24 uurs EHBO. In 2017 werd een lunchroom van de firma Haagens geopend in een prominent gedeelte van het gebouw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ziekenhuis De Sionsberg is gesticht in 1956 en kon worden geopend met steun van de bewoners en de kerkelijke gemeenten in de omgeving van Dokkum. Daarna ontwikkelde het ziekenhuis zich langzamerhand. In 1960 werd een kinderafdeling geopend. In 1974 kwam het verpleeghuis erbij. Sinds 1997 werd het ziekenhuis een onderdeel van de christelijke organisatie Talma Sionsberg.

In 2007 werd het een onderdeel van de nieuw opgerichte Zorggroep Pasana, waar verder ook de verpleeghuizen De Waadwente (Dokkum) en Talma Hûs (Veenwouden) en de verzorgingshuizen De Skûle (Metslawier), Spiker (Ternaard), Dongeraheem (Dokkum), Talma Hoeve (Veenwouden) en De Stelp (Ameland) deel uitmaken.

Op 1 januari 2013 fuseerde Pasana met het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.[1] De ziekenhuizen van Dokkum en Drachten gingen samen verder om de ziekenhuiszorg in Dokkum te kunnen behouden.

Op 1 februari 2014 werd het ziekenhuis na een verbouwing opnieuw geopend door burgemeester Waanders van Dongeradeel. Er is een nieuwe vleugel gebouwd voor de polikliniek.[2]

Op 24 november 2014 werd een patiëntenstop ingesteld omdat de zorg niet meer kon worden gegarandeerd in het ziekenhuis, ook waren er financiële problemen en was reeds aangekondigd dat een derde van het personeel weg moet.[3] Een dag later werd bekend dat het ziekenhuis werd gesloten.[4]

Op 26 november 2014 heeft het bestuur van Pasana het faillissement aangevraagd van de gehele groep (ziekenhuis en verzorgingstehuizen). Voor de verzorgingstehuizen is een doorstart in de maak, het bestuur van Pasana ziet geen kans het ziekenhuis te behouden voor Dokkum. Op 28 november werd Pasana failliet verklaard door de rechtbank in Leeuwarden.[5]

De curatoren hebben besloten het Ziekenhuis in ieder geval tot 24 december 2014 open te houden. Drie partijen meldden zich voor een overname van het gebouw en de inventaris.

Op 17 januari 2015 heeft de regio tijdens de Sionsbergdag de plannen gemaakt voor een nieuwe structuur van medisch specialistische zorg in de regio.

Op 23 januari 2015 werden er definitieve plannen bekendgemaakt. Sionsberg 2.0 begon op maandag 26 januari 2015 als samenwerkingsverband tussen de verschillende zelfstandige behandelcentra met 35 werknemers en als diagnostisch en anderhalve lijns centrum met in totaal circa 100 medewerkers. De nieuwe eigenaren zijn drie ZBC's met ieder een eigen WTZI vergunning: DC klinieken (Loek Winter), Cardiologie Centra Nederland en ZuidOost Zorg. In het medisch centrum kunnen mensen terecht voor de huisarts, poliklinische en dagbehandelingen op gebied van cardiologie, neurologie, longgeneeskunde, dermatologie, chirurgie, interne geneeskunde, orthopedie, kno-heelkunde, urologie, gynaecologie en kaakchirurgie.

In de laatste week van januari werd bekend dat de oogkliniek ook als ZBC ging doorstarten in Dokkum. Verder openden per 2 februari 2015 de spoedeisende hulp en de poli chirurgie weer de deuren en per 9 februari de poli interne geneeskunde.

De afdeling oogheelkunde is afgesplitst en overgenomen door zelfstandig behandelcentrum Oog en Welzijn. Op 2 maart 2015 ging de nieuwe oogkliniek van start met twee oogartsen en 17 medewerkers. Inmiddels is Oog en Welzijn gemoderniseerd en uitgegroeid tot een centrum met zeven oogartsen en meer dan dertig medewerkers. Jaarlijks zijn er meer dan 20.000 polikliniekbezoeken en worden meer dan 1.600 staaroperaties uitgevoerd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]