De Slavernij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Slavernij
Genre documentaireserie
Presentatie Daphne Bunskoek
Roué Verveer
Land van oorsprong Nederland
Uitzendingen
Start 2011
Afleveringen 5
Seizoenen 1
Zender NTR
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Slavernij is een Nederlandse documentaireserie van de NTR uit 2011 die werd uitgezonden op Nederland 2. De serie gaat over het Nederlandse slavernijverleden en de bredere context van slavernij als fenomeen in het verleden, maar ook in het heden. De serie wordt door de makers gezien als opvolger van de NTR-serie De Oorlog, over de Tweede Wereldoorlog, die in 2009 werd uitgezonden.[1] De serie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2011, nog voor de eerste uitzending werd uitgezonden, zorgde de serie internationaal voor ophef door een filmpje voor Slavery: The Game op verschillende videosites online te plaatsen. Het filmpje, waarin reclame wordt gemaakt voor een computerspel waarin de speler zelf slaven van Afrika naar Amerika moet vervoeren, bleek uiteindelijk een zogenaamde viral te zijn om het programma onder de aandacht te brengen.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Deel 1: Een wereld vol slaven[bewerken | brontekst bewerken]

In dit eerste deel wordt het Nederlandse aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel in de context van het wereldwijde fenomeen van slavernij geplaatst. Er is onder meer aandacht voor hedendaagse slavernij in de vorm van Oost-Europese slachtoffers van mensenhandel in Rotterdam, voor de christenslaven in Marokko, en voor de aanleiding voor de Nederlandse bemoeienis met de slavenhandel: de verovering van Brazilië op de Portugezen en, als gevolg daarvan, de inname van Elmina op de Afrikaanse Goudkust.[2]

Deel 2: Nederlandse geweren. Afrikaanse tranen[bewerken | brontekst bewerken]

In deze tweede aflevering wordt de route die slaven in Afrika (in het huidige Ghana) aflegden besproken, vanaf de binnenlanden waar ze tot slaaf gemaakt werden door andere Afrikanen, via handelsroutes en slavenmarkten, naar forten aan de kust waar ze aan Hollanders werden verkocht, gebrandmerkt werden en vastgehouden alvorens te worden verscheept naar Amerika. In deze aflevering wordt ook gesproken over de ervaringen van Nederlandse soldaten en ambtenaren op de Goudkust en hun relatie met de lokale Afrikaanse volkeren en er is aandacht voor hoe er in het hedendaagse Ghana tegen de slavenhandel aan wordt gekeken.

Gesprekken zijn er onder meer met: Tinde van Andel, Henk den Heijer.

Deel 3: Een slaaf komt niet in de hemel[bewerken | brontekst bewerken]

Deel 4: Industrie in de tropen[bewerken | brontekst bewerken]

Deel 5: Ketens van de geest[bewerken | brontekst bewerken]

Gesprekken zijn er onder meer met: Glenn Helberg, Carl Haarnack, Fresku, Armand Zunder en Piet Emmer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]