De Steeg (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Steeg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Steeg (Gelderland)
De Steeg
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Rheden Rheden
Coördinaten 52° 1′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.085[1]
Overig
Woonplaatscode 1502
Detailkaart
Kaart van De Steeg
De Steeg in het rood aangegeven
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Steeg is een van de zeven dorpen in de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. Het heeft 1.085 inwoners (per 1 januari 2021). Het dorp ligt in het IJsseldal aan de rand van het Nationaal Park Veluwezoom.

In De Steeg bevindt zich het Kasteel Middachten. Veel woningen in en rond De Steeg hebben elementen die verwijzen naar Middachten, zoals de kleuren rood en wit. Een treffend voorbeeld hiervan is het monumentale postkantoor van De Steeg. Bij De Steeg ligt verder de buitenplaats Huis Rhederoord.

In De Steeg stond de herberg De Engel, die in de loop der jaren uitgroeide tot het hotel De Engel. Daar verbleven bekende mensen als Louis Couperus (woonde er drie maanden tot zijn overlijden), Wim Kan en Simon Carmiggelt met enige regelmaat. De historicus Johan Huizinga overleed op 1 februari 1945 in De Steeg. Recenter woonden onder meer Miss Universe Nederland Paulien Huizinga, voetballer Johan de Kock, radio-dj Vincent de Lijser en Joop Boer in De Steeg.

Recht tegenover het gemeentehuis van Rheden, dat staat in De Steeg, is in 1990 een monument voor Carmiggelt opgericht van de hand van kunstenaar Wim Kuijl. Dit beeld werd in januari 2012 ontvreemd, in stukken gezaagd teruggevonden en een jaar na de verdwijning teruggeplaatst na te zijn gerestaureerd door de maker.[2][3]

Ook Couperus wordt in het dorp herdacht met een bankje.[4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]