De Trollenkoning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Trollenkoning
De Trollenkoning
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Animatronicsshow
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Ton van de Ven
Status Geopend
Opening 1988
Thematisering en muziek
Thema Magie
Sprookje
Voorshow Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Trollenkoning is een sprookje in het Nederlandse attractiepark de Efteling. In 1988 is het sprookjesfiguur de Trollenkoning toegevoegd aan het Sprookjesbos en bevindt zich tussen De Rode Schoentjes en De Sprekende Papegaai.

Deze animatronic is in 1974 al door Ton van de Ven ontworpen maar komt in 1988 pas tot leven. Voor de ontwikkeling van de trol werd nauw samengewerkt met TNO en een team dat karikatuurpoppen voor het tv-programma Spitting Image heeft gemaakt. De bewegingen zijn zo echt mogelijk nagemaakt.

De oorspronkelijke trollenkoning had in zijn gezicht 21 servomotoren om zo getrouw mogelijk de mimiek van een mens te benaderen. Ondanks dat al deze mini-elektromotoren ieder afzonderlijk met een luchtslangetje gekoeld werden, waren toch vaak een aantal servo's doorgebrand. Proefondervindelijk werd ontdekt dat het publiek nauwelijks in de gaten had dat er servo's uitgevallen waren. Pas als er nog een stuk of zes servo's functioneerden werden ze gerepareerd. Dat viel dan vaak samen met het vervangen van het masker omdat de rubbercomponent die voor het spitting-image werd gebruikt niet gemaakt was om dagelijks urenlang in weer en wind te functioneren en op den duur ging scheuren.

De bewegende pop is geplaatst in een holle boom waarvoor een vijvertje is gemaakt. De bezoeker kan draaien aan een wijzer op een ronde steen die is geplaatst op een boomstronk. Daarna begint de trol te mompelen, praten en lachen en gaat de tegel op de grond voor de steen met de wijzer trillen. Peter van Ostade heeft de stem ingesproken.

De trol kent twee verschillende programmering die willekeurig afgewisseld worden, een blije en een droevige uitdrukking. Het uiltje wat aan de voet van de trol zit schud heftig “nee” als de trol een droevige toekomst voorspelt.

De boom waarin de Trollenkoning zit, is geen echte boom. De boom is (net zoals vele andere attracties in de Efteling) een met spuitbeton bespoten constructie die met behulp van een mal de boomstructuur heeft gekregen.[bron?]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2010 kreeg de Trollenkoning een nieuw gezicht, een nieuwe staf en nieuw haar. In 2001 kreeg hij al eerder een nieuw masker.
  • In 2013 onderging de Trollenkoning weer een hele upgrade met een nieuw gezicht met veel soepelere bewegingen. Hij kreeg ook een nieuwe staf, haar en belichting.
  • Het sprookjesboek, dat een korte samenvatting van het sprookje geeft, werd in 2016 bij het sprookje geplaatst.
  • Een versie van het oude masker is terug te vinden in het Efteling Museum.