De Valk (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Valk
Korenmolen De Valk
Basisgegevens
Plaats Flag of Montfoort.jpg Montfoort
Bouwjaar 1753
Type Stellingmolen
Kenmerken Gebouwd op de stadsmuur van Montfoort
Functie Korenmolen
Bestemming  Malen van graan op vrijwillige basis, verkoop in eigen winkel
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  30060
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
www.molendevalk.nl
De molen bij nacht
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Valk is een achtkantige bovenkruier korenmolen op de oude stadsmuur van Montfoort die als rijksmonument is aangemerkt.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De molen is gebouwd in 1753 in opdracht van Hendrik Utenhove, burgemeester van Montfoort. Vermoedelijk in het begin van de 19e eeuw heeft de molen de naam 'De Valk' gekregen. Onbekend is wat de oorsprong van de naam is. De molen staat op de plek waar ook in de eeuwen daarvoor al een molen heeft gestaan. Ook dit was een walmolen.

Verval[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de opening was De Valk een dwangmolen. Verschillende molenaars uit de buurt deden in de decennia erna verzoeken tot opheffing van het dwangrecht. In 1822 schafte Koning Willem I het dwangrecht af. Ook werd er steeds meer graan vermalen in fabrieken. Hierdoor verdiende de molen steeds minder geld. Een periode van verval brak aan.

Herstel[bewerken | brontekst bewerken]

André Versteegen, een plaatselijke projectontwikkelaar, besloot de molen te kopen en te herstellen. De buitenkant werd als molen gerestaureerd, maar het interieur werd voor bewoning geschikt gemaakt. De molen is in 1984 verkocht aan de huidige eigenaar, de Stichting De Utrechtse Molens.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

De Valk staat langs de Provinciale weg 228. De Valk heeft in 1953 en 1989 restauraties ondergaan. In 2008 is in opdracht van Het Utrechts Landschap (waar de eigenaar de Stichting De Utrechtse Molens deel van uitmaakt) begonnen met reconstructie en restauratie van het maalwerk van de molen. In 2009 is de restauratie afgerond en is de Valk weer in dienst als korenmolen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Valk, Montfoort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.