De vieze man

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Vieze Man)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vieze Man
Personage uit Van Kooten en De Bie
Gespeeld door Kees van Kooten
Persoonsinformatie
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Media

De vieze man is een typetje, gespeeld door Kees van Kooten, dat regelmatig voorkwam in de satirische televisieprogramma's van het Nederlandse komische duo Van Kooten en De Bie. Typisch aan het personage is zijn onfris voorkomen en seksueel geobsedeerd gedrag.

Oorsprong[bewerken]

Kees van Kooten kreeg het idee voor het typetje nadat hij eens tijdens een boswandeling een vreemde man tegenkwam die hem probeerde wijs te maken dat er 'verderop twee lagen die 'het' deden'.[1][2]

Personage[bewerken]

De vieze man is een ongeschoren, onguur en onfris ogend mannetje. Hij heeft een vet kapsel, een koortslip en draagt altijd een lange lichte regenjas en een stropdas. Hij heeft geen woning maar verblijft, zoals bleek in de uitzendingen over Juinen, op de vuilnisbelt en zwerft overdag meestal door de straten. In veel sketches valt hij met schuchtere stem voorbijgangers lastig met seksueel getinte vragen en probeert hij mensen geld af te troggelen. Meestal voelen de mensen die hij aanspreekt, zich snel ongemakkelijk. Ironisch genoeg wordt de vieze man boos, als zijn 'slachtoffers' er uiteindelijk met een smoes vandoor gaan, en scheldt hij hen uit voor "viespeuk" en "vieze man".

In zijn allereerste sketches was meneer Foppe zijn voornaamste slachtoffer. In latere sketches was ingenieur Walter de Rochebrune zijn tegenspeler, een kluizenaar, door de Vieze Man consequent met "professor" aangesproken,

Het personage kreeg nooit een naam en werd daarom altijd "de vieze man" genoemd. Walter de Rochebrune was de enige die hem ook daadwerkelijk met "vieze man" aansprak.

Enkele bekende sketches[bewerken]

 • De vieze man huurt een pornofilm, maar heeft geen videorecorder. Eerst probeert hij voorbijgangers op straat te bewegen bij hen thuis de video te mogen bekijken, maar uiteindelijk gaat hij op een bankje liggen en probeert deze dan zonder videorecorder af te spelen om aan zijn gerief te komen;
 • Hij troggelt een bonbonverkoopster (gespeeld door Wim de Bie) een gratis bonbon af, proeft deze en slikt hem dan 'per ongeluk' door. Vervolgens wil hij een nieuwe proeven; deze vindt hij niet lekker: hij moet er van overgeven. Hij loopt de zaak uit en gaat naar de banketbakker om iets gratis te proeven.
 • Hij valt een wandelaar (De Bie) die zijn hondje uitlaat lastig in een bos ("Daar liggen er twee").
 • Hij verkoopt kuikentjes met Pasen.
 • Hij beschuldigt een vader van "insect" met diens zoontje.
 • Hij is de 'vieze voorzitter' van de Algemene Recycling Partij.
 • Hij haalt gratis enveloppen om girokaarten te versturen, zodat hij iets heeft om aan te likken.
 • Bij een bushalte valt de vieze man een passagier lastig en probeert hij in een lantaarnpaal te klimmen.
 • Hij gaat naar de begrafenis of crematie van een onbekende voor gratis koffie en cake.

Cameo en parodie[bewerken]

De vieze man had een cameo in Bert Haanstra's film Vroeger kon je lachen (1983) waar hij Simon Carmiggelt confronteert met de seksueel dubbelzinnige titels van zijn boeken.

De vieze man werd in het programma Kopspijkers van 15 november 2003 geparodieerd door Owen Schumacher, in een aflevering waarin ook Klukkluk de indiaan (personage uit de kinderserie Pipo de Clown) en Bassie de clown (personage uit de kinderserie Bassie en Adriaan) gepersifleerd werden.

LP, video, dvd[bewerken]

 • "Ballen in me buik", single, Simpelpee 1985 (tevens verschenen op lp Draaikonten, Simpelpee 1984)
 • De Vieze Man En Walter Rochebrune, VHS, Polygram 1984
 • Daar liggen er twee!, dvd-compilatie van De Vieze Man-sketches (deel 7 uit de serie Ons kijkt ons)

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]