De Vijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vijf
Originele titel The Famous Five
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Originele taal Engels
Genre kinderboek
Aantal delen in reeks 21
Creatieteam
Auteur(s) Enid Blyton
Publicatie
Uitgever H.J.W. Becht, Just Publishers,
The Company of Books
Huidige status Beëindigd
Eerste publicatie 1942
Laatste publicatie 1963
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Vijf (originele titel The Famous Five) is een populaire Britse kinderboekenreeks van Enid Blyton.

De boekenreeks gaat over 4 kinderen en een hond, die samen mysteries oplossen als amateurdetectives. Blyton creëerde voor haar boeken meer soortgelijke teams van jeugddetectives zoals de Secret Seven, maar de vijf zijn het bekendst geworden.

Overzicht[bewerken]

Het eerste boek, De vijf en het gestrande goudschip, werd uitgebracht in 1942 (in Nederland in 1943). Sindsdien is de serie uitgegroeid tot een van de succesvolste Britse kinderboekenseries. Blyton schreef 21 boeken in de serie, waarvan aan het einde van 1953 al meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht waren. Zelfs tegenwoordig worden jaarlijks nog twee miljoen exemplaren verkocht. In 1995 verscheen in Groot-Brittannië de bundel "Five have a puzzling time and other stories" met daarin 8 korte verhalen die toen pas gevonden waren. Deze bundel verscheen in 1997 onder de titel "De vijf staan voor een raadsel en andere verhalen" in Nederland.

Vanaf de jaren veertig worden de boeken in Nederland uitgegeven door H.J.W. Becht. Aan het begin van de 21ste eeuw werden de boeken opnieuw vertaald en gemoderniseerd. In de periode 1955-1959 verscheen een aantal verhalen in Donald Duck, met illustraties van Hans Kresse.

Personages[bewerken]

De boeken gaan over de broers Julian en Dick, hun zusje Annie en hun nichtje Georgina (George). Het vijfde groepslid is de bastaardhond van George, Timmy. De kinderen zitten allemaal op kostschool (uiteraard, gezien de tijd waarin de verhalen zich afspelen, zitten de jongens op een jongenskostschool en de meisjes op een meisjeskostschool). In de kostschool waar George en Annie op zitten zijn huisdieren toegestaan, waardoor George Timmy mee kan nemen. Als dat niet zou mogen, zou George nooit op een kostschool willen zitten. In de schoolvakanties komen ze altijd bij elkaar en beleven dan avonturen, die vaak rondom Kirrin, de woonplaats van Georges ouders afspelen.

Julian
Is de oudste van de vijf en neemt (of krijgt) meestal de leiding. Hij probeert stoer te zijn en dat is hij ook. Hij heeft blond haar en blauwe ogen. Julian is 12 jaar oud als de serie begint.
Dick
Het jongere broertje van Julian. Een beetje een grappenmaker en een liefhebber van eten. Hij heeft krullend bruin haar en bruine ogen. Aan het begin van de serie is hij 11 jaar oud.
Annie
De jongste van het gezelschap en het enige echte meisje. Ze houdt ervan de huishoudelijke taken op zich te nemen als de vijf op stap zijn. Annie heet in het Engels Anne. Ze heeft blond haar en blauwe ogen. Aan het begin van de serie is Annie 10 jaar oud.
George
Vindt het erg jammer dat ze een meisje is en was liever een jongen geweest. Daarom gedraagt ze zich alsof ze een jongen is, knipt haar haar kort, kleedt zich als een jongen en laat zich George noemen, terwijl ze eigenlijk Georgina heet. Ze wordt snel boos. Dat heeft ze van haar vader. Ze heeft krullend bruin haar en helderblauwe ogen. In de eerste boeken is ze 11 jaar oud.
Timmy
De hond van George: een lieve, dappere en trouwe bastaardhond. Er is een tijd geweest dat de vader en moeder van George Timmy niet meer in huis wilden hebben. In die tijd bracht George Timmy onder bij de vissersjongen Koos en ging haar zakgeld op aan eten en drinken voor Timmy.
Oom Quentin
Een bijzonder personage is de vader van George, over het algemeen oom Quentin genoemd. Hij is een stereotiepe 'verstrooide professor': hij brengt de hele dag door in zijn studeerkamer, luistert maar half naar gesprekken en is altijd papieren kwijt. In de gehele boekenreeks is hij slechts drie keer op vakantie geweest, en dat alleen omdat Tante Fanny, zijn vrouw er graag eens op uit wilde.
Tante Fanny
De moeder van George. Zij is dol op haar neven Julian en Dick en haar nicht Annie en heeft ze graag in huis. Ze staat altijd oom Quentin terzijde met raad en daad.
Joanna
De hulp in huis bij Oom Quentin en Tante Fanny. Ze wordt door Julian, Dick, Annie en George op handen gedragen omdat ze zo heerlijk kan koken. Soms wordt ze in de Nederlandse boeken ook Joan of Johanna genoemd.

Titels op volgorde van Nederlandse editie[bewerken]

1. De Vijf en het gestrande goudschip Five on a treasure island 1942
2. De Vijf en de geheime doorgang Five go adventuring again 1943
3. De Vijf gaan er vandoor Five run away together 1944
4. De Vijf op de smokkelaarsrots Five go to smuggler's top 1945
5. De Vijf in een kampeerwagen Five go off in a caravan 1946
6. De Vijf weer op Kirrin-eiland Five on Kirrin island again 1947
7. De Vijf en de spooktrein Five go off to camp 1948
8. De Vijf in de knel Five get into trouble 1949
9. De Vijf op avontuur Five fall into adventure 1950
10. De Vijf op trektocht Five on a hike together 1951
11. De Vijf en het geheim van de zigeuners Five go to Mystery moor 1954
12. De Vijf en het geheimzinnige spoor Five on a secret trail 1956
13. De Vijf en de verdwenen piloot Five go to Billicock hill 1957
14. De Vijf en de schat in de bergen Five get into a fix 1957
15. De Vijf als detectives Five have a plenty of fun 1955
16. De Vijf en de verdwenen geleerden Five have a wonderful time 1952
17. De Vijf en de schat van de strandjutter Five go to demon's rocks 1959
18. De Vijf op de oude boerderij Five on Finniston Farm 1958
19. De Vijf en het geheim van de oude toren Five go down to the sea 1953
20. De Vijf en de schat op het Fluistereiland Five have a mystery to solve 1960
21. De Vijf en het circusmysterie Five are together again 1961
22. De Vijf staan voor een raadsel en andere verhalen Five have a puzzling time and other stories 1995

Claude Voilier[bewerken]

Claude Voilier heeft 24 vervolgboeken geschreven die vanwege de rode omslag ook wel de rode De Vijf-boeken worden genoemd. Ook worden in deze boeken enkele verhaalfragmenten afgebeeld in stripformaat. De boeken wijken qua stijl sterk af van die van Enid Blyton.

 1. De Vijf en het smaragden halssnoer
 2. De Vijf en het spionagemysterie
 3. De Vijf en het raadsel van de oude schatkist
 4. De Vijf en de kasteeldieven
 5. De Vijf op de duivelsrotsen
 6. De Vijf en de luchtpiraten
 7. De Vijf en de verdwenen filmsterren
 8. De Vijf en de verborgen stad
 9. De Vijf en het sprekende beeld
 10. De Vijf en het zwarte masker
 11. De Vijf en de schat op de zeebodem
 12. De Vijf en de parelsmokkelaars
 13. De Vijf en de geheimzinnige straal
 14. De Vijf en de schat van Bellafinny
 15. De Vijf en de raadselachtige Turk
 16. De Vijf en het vreemde testament

Deel 17 t/m 24 zijn niet in het Nederlands verschenen.

Geisterbände[bewerken]

In het Duits verschenen in de serie Geisterbände van uitgeverij Bertelsmann twee De Vijf-titels: Fünf Freunde auf der verbotenen Insel (De Vijf op het verboden eiland, 1977) en Fünf Freunde und der blaue Diamant (De Vijf en de blauwe diamant, 1979). Hoewel Enid Blyton op de kaft van de boeken als auteur vermeld staat, is zij dat waarschijnlijk niet. Vermoed wordt dat de verhalen zijn geschreven door Brigitte Blobel, die in de boeken als vertaler genoemd wordt en zelf ook jeugdliteratuur schrijft. De schrijfstijl van de boeken komt overeen met die van Blyton.[1] Vanwege een auteursrechtengeschil zijn beide boeken slechts éénmaal uitgegeven en nooit vertaald.

Bewerkingen[bewerken]

De boekenserie is meerdere malen bewerkt voor radio, film en televisie.

 • In 1978 is er een televisieserie verschenen in het Verenigd Koninkrijk, geproduceerd door Southern Television en uitgezonden door ITV. De serie bestaat uit 26 afleveringen van dertig minuten. Op drie na werden alle boeken in de serie verwerkt.
 • In 1996 werd een tweede serie uitgezonden. Deze was geproduceerd door een aantal samenwerkende bedrijven. In deze serie zijn alle boeken opgenomen.
 • In 2005 verscheen de animatieserie De Vijf. Hierin staan de kinderen van de originele vijf centraal en het verhaal is geactualiseerd naar de vroege 21e eeuw.
 • Twee van de boeken zijn verfilmd door de Deense filmmaker Katrine Hedman.
 • In het Duits zijn verschillende verhalen onder regie van Mike Marzuk verfilmd als Fünf Freunde. De eerste film verscheen in 2012, de tweede (eenvoudig Fünf Freunde 2 geheten) in 2013, Fünf Freunde 3 (in het Nederlands De Vijf en de Piratenschat) verscheen in 2014 en in 2015 volgde Fünf Freunde 4.
 • De 21 originele verhalen van de Vijf zijn in de jaren 70 omgezet tot hoorspellen voor de Duitse radio.
 • In 1997 verscheen een musical gebaseerd op de boeken.
 • In 1990 verscheen het computerspel Five On A Treasure Island.
 • Tussen 1982 en 1986 verscheen in Frankrijk een reeks van zes stripboeken gebaseerd op de boekenreeks. Deze werden getekekend door Bernard Dufossé en geschreven door Serge Rosenzweig en Rafael Carlo Marcello.

Externe links[bewerken]