De Vorte Bossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vorte Bossen
Natuurgebied
De Vorte Bossen (België)
De Vorte Bossen
Situering
Land België
Locatie Ruiselede, West-Vlaanderen
Coördinaten 51° 4′ NB, 3° 22′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,5 km²
Beheer natuurvereniging Natuurpunt De Torenvalk vzw
Foto's
De Vorte Bossen
De Vorte Bossen
De Vorte Bossen onderdeel van Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie West-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2500004
Foto's
De Vorte Bossen

De Vorte Bossen is een natuurgebied op het grondgebied van de gemeente Ruiselede, tussen de parochies Doomkerke en Kruiskerke. Het bos van 50 ha ligt op de grens van de Vlaamse Zandrug. Het is eigendom van Natuurpunt en wordt beheerd door de regionale afdeling Natuurpunt De Torenvalk vzw. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel' (BE2500004).

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

Ten noorden vinden we het typische landschap van het voormalige Bulskampveld met bossen, kasteelparken, restjes heide en met dreven doorsneden landbouwdland. Ten zuiden van het bos is er veel intensieve landbouw. De bodem in dit natuurgebied is er zeer verscheiden: er komen zowel arme droge zandgronden voor als voedselrijke natte kleigronden. Hierdoor is ook de flora en de fauna van het gebied zeer verscheiden. Op de drogere zandgronden vinden we naaldbossen, maar ook eiken- en berkenbossen, met varens en bramen in de ondergroei. Langsheen de paden vind je ook typische planten van de heide terug. Struikheide vormt er in augustus paarse vlekjes, met daartussen de kleine gele bloempjes van tormentil.

Recreatie[bewerken | bron bewerken]

Het gebied is toegankelijk via de Bruwaanstraat. In het noordelijk deel kan je vrij wandelen op een aantal paden. Aangelijnde honden zijn er welkom, maar geen fietsers, ruiters of gemotoriseerd verkeer.

Bibliografie[bewerken | bron bewerken]

  • Marc De Coster en Jean-Paul Herremans, Bossen en wouden - Natuur in België, 1997, blz. 8 - 16.
  • R. De Brabandere, Het natuurreservaat 'De Vorte Bossen', in: 150 jaar Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand in Ruiselede 1849 - 1999, Ruiselede-Tielt, 1999, blz. 41-44.