De Vos van Steenwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Vos van Steenwijk 1814[1]

De Vos van Steenwijk is een oud-adellijk Drents, later ook Overijssels adellijk geslacht.

Oorsprong[bewerken]

Het geslacht De Vos van Steenwijk behoort tot de oude Drentse adel. De bewezen, geregelde stamreeks vangt aan met Coenraad van den Goer wiens naam met deze en gelijkluidende schrijfwijze is verbonden aan een omvangrijk bisschoppelijk goed ‘In den Goere’ nabij Steenwijk. Hij wordt het eerst vermeld in 1318 en is in het bezit van allodiale, dus niet leenroerige, goederen in en om Steenwijk en bij Kampen. Een van zijn drie zonen is de eerste die in oorkonden voorkomt als ‘Johan van Steenwijc dictus Vos’. Uit hem stamt het huidige geslacht De Vos van Steenwijk. Zijn oudere broer, Roelof, ambtman van Drenthe, zette het geslacht voort onder de naam Steenwijck. Deze tak van de familie was tegen het einde van de 17e eeuw uitgestorven.

Een Gelderse tak van het geslacht, uitgestorven in de 16e eeuw, deelde het wapen De Vos van Steenwijck met dat van de bannerheren van Putten. Het familiewapen werd ook gevoerd door een Zuid-Nederlandse familie waarmee de verwantschap verklaarbaar is geworden over de persoon van Roelof, een natuurlijke zoon van Reynolt de Vos van Steenwijck, gelegitimeerd bij open brieven van keizer Karel V (1536). Deze Vlaamse tak stierf in de 18e eeuw uit. Het geslacht dat tijdens de Republiek van de Verenigde Provincies steeds een vooraanstaande rol speelde in de provinciale besturen en de ridderschappen, trad in de tijd van de Patriotten en na de omwenteling van 1795 ook landelijk op de voorgrond, zowel in de zogeheten Franse Tijd als daarna toen het Koninkrijk der Nederlanden ontstond. In 1814, bij besluit van de Soevereine Vorst en in 1816 bij KB, werden leden van het geslacht benoemd in de nieuw ingestelde Ridderschappen. In 1821 werd bij KB van 11 maart, nr. 56, voor G. W. de Vos van Steenwijk, voor zijn broers en voor de zonen van zijn overleden broer, erkend de titel van baron.

Enkele telgen[bewerken]

De Vos van Steenwijk Essen 1816

Wapen[bewerken]

Het wapen van dit geslacht kan als volgt omschreven worden:

De Vos van Steenwijk[bewerken]

"In zilver vijf rode linkerschuinbalken en op een zwarte schildzoom acht gouden bezanten. Een aanziende helm; een kroon van drie blaeren en twee gouden parels; helmteeken een uitkomende gouden adelaar. (508-V-251)[3]"

De Vos van Steenwijk genaamd van Essen[bewerken]

"Gevierendeeld: I en IV als 508-V-25a (De Vos van Steenwijk); II en III in zilver een zwarte schuinbalk, beladen met drie aanstotende gouden ruiten, geplaatst in de richting van de balk (Van Essen). Verder als 508-V-25a.[3]"

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • De Vos van Steenwijk, J.A. (1908) Het wapen van De Vos van Steenwijk en eenige mededeelingen betreffende enkele personen, behoord hebbende tot de eerste generatieën van dit geslacht (Voorstonden)