De Weere (Opmeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Weere
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Weere (Noord-Holland)
De Weere
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Opmeer Opmeer
Coördinaten 52° 43′ 22″ NB, 4° 59′ 55″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 880[1]
Overig
Woonplaatscode 2789
Detailkaart
Kaart van De Weere
Locatie in de gemeente Opmeer
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Sint Lambertuskerk

De Weere (West-Fries: De Weare) is een dorp in de gemeente Opmeer, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

De Weere is bijna een compleet lintdorp. Het dorp staat haaks op - en verbindt - de Oosterboekelweg en de Vekenweg. De hoofdstraat heet de Driestedenweg, omdat het dorp tot 1811 onder drie verschillende "steden" viel. Deze steden, Hoogwoud, Abbekerk en Sijbekarspel, waren rechtsgebieden op het Westfriese platteland met stadsrechten. Na 1811 vervielen de stadsrechten, maar bleef het dorp verdeeld onder drie verschillende gemeentes. Deze situatie bleef tot 1979, waarbij a.g.v. gemeentelijke herindeling het gehele dorp nu in de gemeente Opmeer kwam te liggen.

Sinds de 20e eeuw wordt bij het dorp ook de doodlopende weg Tropweere gerekend, daarvoor werd dat nog als een eigen, maar kleine plaats gerekend; de plaatsnaam verwijst overigens naar het feit dat het boven het dorp is gelegen. Onder het dorp worden ook de buurtschappen Harderwijk, Paradijs en Abbekerkeweere gerekend.

De plaatsnaam komt al in 1745 voor als De Weere. Ook wordt vaak gesproken over de Hoogwouder Weere of de Abbekerker Weere, om aan te duiden om welk stuk van het dorp het ging. Er zijn ook andere Weeres elders in de regio aanwezig, zoals de Winkeler Weere, gelegen binnen het dorpsgebied van Winkel. De plaatsnaam is namelijk een veel voorkomende veldnaam-toponiem in West-Friesland. Het toponiem betekent land dat gelegen is tussen twee afwateringssloten, waarbij het land een enige redelijke omvang had.

De huidige bewoning van De Weere is een combinatie van huizen en agrarische bewoning en bedrijven. Er staat ook een kerk, namelijk de katholieke Sint-Lambertuskerk.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ellen Laan (1962-2022), hoogleraar seksuologie en psychologe

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]