De Wereld van Kina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum

De Wereld van Kina is een museum voor kinderen en jongeren, ondergebracht op twee locaties van de Belgische stad Gent. Van 1924 tot 2003 was de naam van dit museum het Schoolmuseum Michel Thiery.

Het museum bestaat uit twee afdelingen:

De wereld van Kina: het Huis is ondergebracht in een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein. Via fossielen wordt getoond hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft. In andere zalen komen de inheemse vogels aan bod.

De tentoonstelling Goede minnaars geeft jongeren inzicht in seksualiteit. In ‘k Zag 2 beren… wordt hetzelfde thema behandeld op niveau van jongere kinderen. Verder is er het klank-en-lichtspel over keizer Karel V en zijn woelige relatie met Gent. Het museum beschikt over een natuurbibliotheek en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

In De wereld van Kina: de Tuin zijn een 1500 planten verspreid over talrijke thematische perken zoals geneeskrachtige planten, verfplanten, bos, duinen,… In de plantenzaal vind je informatie over het plantenrijk. Verder kom je er ook alles te weten over het fascinerende leven van de bijen en kun je hen gadeslaan in een glazen observatiekast. Een twintigtal levende vogelspinnen zijn de blikvangers in de spinnenzaal.

Historiek[bewerken]

Leo Michel Thiery, een onderwijzer met vooruitstrevende didactische inzichten, richtte in 1924 zijn “Schoolmuseum” op. Het was ondergebracht in een oude school voor letterzetters, gelegen in het Berouw in Gent.[1] Oorspronkelijk was het museum afgestemd op het onderwijs maar groeide uit tot een natuureducatief en cultureel centrum. Onder conservator Roland Verstraelen werd het Schoolmuseum gereorganiseerd en in 1970 overgebracht naar een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein in Gent.

Het oorspronkelijke museum in het Berouw werd in 1983 gerenoveerd en de bijhorende plantentuin werd volledig gereconstrueerd. Dit gedeelte kreeg in 2003 de naam De wereld van Kina: de Tuin. Het gedeelte gevestigd in de Sint-Pietersabdij werd vanaf dan De wereld van Kina: het Huis.

Externe link[bewerken]