De Wereld van Kina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum

De Wereld van Kina is een museum voor kinderen en jongeren, ondergebracht op twee locaties van de Belgische stad Gent. Van 1924 tot 2003 was de naam van dit museum het Schoolmuseum Michel Thiery.

Het museum bestaat uit twee afdelingen:

De wereld van Kina: het Huis is ondergebracht in een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein. Via fossielen wordt getoond hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft. In andere zalen komen de inheemse vogels aan bod.

De tentoonstelling Goede minnaars geeft jongeren inzicht in seksualiteit. In ‘k Zag 2 beren… wordt hetzelfde thema behandeld op niveau van jongere kinderen. Verder is er het klank-en-lichtspel over keizer Karel V en zijn woelige relatie met Gent. Zo herbergt het museum een uniek[bron?] schaalmodel van het middeleeuwse Gent. Het museum beschikt over een natuurbibliotheek en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

In De wereld van Kina: de Tuin zijn een 1500 planten verspreid over talrijke thematische perken zoals geneeskrachtige planten, verfplanten, bos en duinen. In de plantenzaal wordt informatie gegeven over het plantenrijk en het leven van bijen. De bezoeker kan hen gadeslaan in een glazen observatiekast. Een twintigtal levende vogelspinnen zijn de blikvangers in de spinnenzaal.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Leo Michel Thiery, een onderwijzer met vooruitstrevende didactische inzichten, richtte in 1924 zijn “Schoolmuseum” op. Het was ondergebracht in een oude school voor letterzetters, gelegen in het Berouw in Gent.[1] Oorspronkelijk was het museum afgestemd op het onderwijs maar groeide uit tot een natuureducatief en cultureel centrum. Onder conservator Roland Verstraelen werd het Schoolmuseum gereorganiseerd en in 1970 overgebracht naar een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein in Gent.

Het oorspronkelijke museum in het Berouw werd in 1983 gerenoveerd en de bijhorende plantentuin werd volledig gereconstrueerd. Dit gedeelte kreeg in 2003 de naam De wereld van Kina: de Tuin. Het gedeelte gevestigd in de Sint-Pietersabdij werd vanaf dan De wereld van Kina: het Huis.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie van het museum kent enkele pronkstukken aangevuld met enkele unieke stukken.

Blikvanger in het museum is de Krokodil van Maransart. Verder:

Het museum heeft de volgende tentoonstellingen:

Kei-Cool[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling uit 2016 focust zich op mineralen en gesteenten. Naast een didactische insteek worden er 1150 mineralen en 1739 gesteenten getoond.

De Mens[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling is gecentreerd rond didactisch materiaal. Aan de hand van grote modellen wordt er meer informatie gegeven rond de werking van het lichaam.

Evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling is opgedeeld in drie delen. Het museum beschikt over 1220 archeologische objecten, waarvan er 1070 afstammen uit het paleolithicum, mesolithicum, neolithicum en de bronstijd. De overige objecten kennen hun oorsprong in de metaaltijd, Romeinse, middeleeuwse en recentere perioden. De tentoonstelling focust zich op de evolutie van de mens, de evolutie van de zoogdieren en het ontstaan van het leven.

Goede Minnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling focust zich op op jongeren. Aan de hand van toegankelijke informatiebronnen draagt deze bij tot de lessen uit het secundair onderwijs.

'k Zag twee beren[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling is op maat van kleuters en lagereschoolkinderen. Ontdekkend leren ze over de voortplanting van de mens.

Vogels[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tentoonstelling is opgedeeld in twee delen:

Opgezette vogels[bewerken | brontekst bewerken]

194 van de 827 vogels zijn in het museum te bezichtigen in diorama's die hun natuurlijke biotoop nabootsen.

Susketwiet[bewerken | brontekst bewerken]

Dit luisterverhaal is speciaal ontworpen voor blinden.

Zapland[bewerken | brontekst bewerken]

Deze interactieve tentoonstelling focust zich op de 1e en 2e graad lager onderwijs en behandelt dinosauriërs, de Noordzee en insecten.

.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]