De Wever-Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het De Wever-Ziekenhuis was de naam van een ziekenhuis in de Nederlandse stad Heerlen. Nadat het ziekenhuis een tijdlang deel heeft uitgemaakt van het Atrium Medisch Centrum Parkstad is het tegenwoordig een onderdeel van het Zuyderland ziekenhuis dat naast de locatie Heerlen nog 3 locaties kent.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het ziekenhuis begint aan het eind van de 19e eeuw. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis, tevens het enige in Zuid-Limburg, ligt in Maastricht: het Calvariënberg (tegenwoordig azM). Vanwege de industrialisatie en de opkomst van de mijnen is Heerlen in die tijd een snelgroeiend dorp. De dorpsarts van Heerlen, Frans de Wever, dringt aan bij Monseigneur Savelberg, oprichter van de zustercongregatie, op een eigen ziekenhuis voor Heerlen. Door de toename van de bevolking en de zware arbeid in de mijnen is er namelijk dringend behoefte aan opvang voor zieken.

Rond de eeuwwisseling wordt de frequentie van ritten naar Maastricht zo hoog dat de dorpsarts zijn handen eraan vol heeft. Op de hoek van de Akerstraat en de Putgraaf wordt in de tuinen van Mariabad een nieuw ziekenhuis gebouwd. Op 9 september 1904 zegent Savelberg het ziekenhuis als het 'Maria Hilfspital'. Savelberg stelt zijn zustercongregatie ter beschikking als verpleging. In het begin zijn er twee zalen (een voor mannen en een voor vrouwen) met elk 10 bedden, twee kamers (vijf bedden in totaal), een operatiekamer en een keuken. Na enkele jaren wordt het ziekenhuis omgedoopt tot 'Sint-Josephziekenhuis'.

Omdat de congregatie de voortdurende progressie van het ziekenhuis niet meer kan bijhouden, wordt op 15 februari 1919 besloten het ziekenhuis zelfstandig te maken. De congregatie verkoopt de gebouwen en inventaris. De groei van het ziekenhuis is begonnen.

Koningin Beatrix en burgemeester Frans Gijzels bij een miniatuurversie van het ziekenhuis, op de dag van opening.

Huidige locatie[bewerken]

In 1964 begint de bouw van een nieuw complex in Welten aan de rand van Benzenrade. Op 2 februari 1968 wordt het gebouw in gebruik genomen en op 14 juni door prinses Beatrix feestelijk geopend. Door de ontkerstening in de jaren zeventig wordt de christelijke naam gewijzigd in 'De Wever-Ziekenhuis', een eerbetoon aan de stichter Frans de Wever. Tegenwoordig is het ziekenhuis onderdeel van het Atrium Medisch Centrum als locatie Heerlen en herinnert alleen de naam van het restaurant, 't Wevertje, nog aan de oude naam van het ziekenhuis.

Zie ook[bewerken]