De Zandhaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zandhaas
De Zandhaas met zeilen in 2008
Basisgegevens
Plaats Santpoort-Noord
Bouwjaar circa 1714/1779/1998
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkant
Vlucht 24,2 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Restauraties  1981
Huidig gebruik  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  37111
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Website
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Zandhaas is een windmolen in het dorp Santpoort-Noord, in de Nederlandse gemeente Velsen. De wieken hebben een vlucht van 24 meter.

De molen is vermoedelijk in 1779 gebouwd. Al eerder was sprake van een molen op dezelfde locatie. Vanwege slechte windvang is later een maalstoel met elektrische aandrijving op twee koppels geïnstalleerd. De molen heeft hiermee in totaal vier koppels stenen. Door molenliefhebbers is De Zandhaas in 1992-1998 grondig gerestaureerd. Hierbij is een derde koppel op windkracht verwijderd. Dit behoorde niet tot de oorspronkelijke inrichting. Ook zijn fokwieken gemonteerd en is de bovenas doorboord, om de remkleppen te kunnen bedienen. Sinds 26 juli 2016 is een van de roeden voorzien van Ten Have-kleppen.

De molenschuur die in 1872 is gebouwd is deels ingericht als bezoekerscentrum en deels in gebruik als molenaarswoning. Momenteel[(sinds) wanneer?] wordt op de Zandhaas graan gemalen en is er in de molen een bezoekerscentrum en een winkel met voornamelijk meel van diverse graansoorten. De molenwinkel is van donderdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur te bezoeken.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Zandhaas, Santpoort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.