De Zegge (natuurreservaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Zegge
Natuurgebied
De Zegge (België)
De Zegge
Situering
Land België
Coördinaten 51° 12′ NB, 4° 56′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,96 km²
Beheer Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (93 ha), Natuurpunt en Agentschap voor Natuur en Bos
De Zegge onderdeel van Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden (habitatrichtlijngebied)/ De Zegge (vogelrichtlijngebied)
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Antwerpen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen
Site code (Europees) BE2100026 (habitatrichtlijngebied), BE2100424(vogelrichtlijngebied)

De Zegge is het oudste Vlaamse natuurreservaat. Het grootste deel (93 ha.) is eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, die het in 1952 aankocht. Kleinere stukken zijn eigendom van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

De Zegge is gelegen in de Antwerpse gemeente Geel en is een restant van het laagveengebied van het Geels Gebroekt. De Zegge ligt nabij het kerkdorp Ten Aard nabij de Molen van 't Veld. De Zegge bestaat uit laagveenmoeras en heidebiotopen. Het is samen met de naburige natuurreservaten Mosselgoren en Neerhelst een van de weinige plekken in Vlaanderen waar de ringslang nog voorkomt.

Het gebied werd in 1984 als beschermd landschap[1] en in 1985 als natuurreservaat erkend. Tevens is het een Europees beschermd Natura 2000-gebied (als habitatrichtlijngebied 'Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden' (BE2100026)) en vogelrichtlijngebied ('De Zegge' (BE2100424)).

De Zegge is enkel toegankelijk onder leiding van een gids.

In de zomer van 2019 sloeg medebeheerder Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) alarm over het voortbestaan van het reservaat, vanwege het systematisch oppompen van grondwater door de naburige landbouw, en vroeg de Vlaamse overheid om in te grijpen.[2]