De Zwarte Panter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
20-05-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

De Zwarte Panter
Toegangsdeur van het Sint-Julianusgasthuis, met toegevoegde zwarte panter
Toegangsdeur van het Sint-Julianusgasthuis, met toegevoegde zwarte panter
Oprichter(s) Adriaan Raemdonck
Specialisatie Hedendaagse kunst
Jaren actief 1968-heden
Land Vlag van België België
Locatie Antwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Zwarte Panter is een Antwerpse galerie voor figuratieve hedendaagse schilderkunst, grafiek en beeldhouwkunst. De galerie is in 1968 opgericht door Adriaan Raemdonck. Ze is tot op vandaag de oudste, nog actieve galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen en de op een na oudste galerie van België.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Galerie De Zwarte Panter is in 1968 gestart door Adriaan Raemdonck in de Wisselstraat in Antwerpen. Op 5 december 1968 werd de galerie geopend met een openingstentoonstelling van Belgische tekenares Lily van Oost,[2] en was er een muzikale inleiding door Wannes Van de Velde.

In oktober 1970 verhuist de galerie naar de huidige locatie in het Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat, Antwerpen; een historische site met middeleeuwse kapel, midden in de historische binnenstad van Antwerpen. Het gebouw was eigendom van het Antwerpse C.O.O., tegenwoordig het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW).

Het hoofddoel van de galerie was niet commercieel, maar eerder artistiek en sociaal. Het overleefde als een van de weinige galeries voor hedendaagse kunst de crisis van de jaren 1970. Tijdens deze jaren '70 met de doorbraak van de conceptuele kunst werd Raemdoncks’ tegendraadse selectie van kunstenaars afgedaan als ‘antiquarisch.’ De galerie kenmerkte zich door een eigenzinnige keuze van kunstenaars, een voorkeur voor doorgaans figuratieve schilderkunst en sculptuur, en een verscheidenheid aan activiteiten. [3]

In de schoot van de galerie werd in 1983 de vzw “Vrienden van de Zwarte Panter” opgericht ter ondersteuning van culturele nevenactiviteiten.

Tentoonstellingen en activiteiten[bewerken]

Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats en tientallen boekvoorstellingen, film- en concertavonden. Onder de kunstenaars, die in de galerie hebben geëxposeerd Fred Bervoets[4], Michel Buylen, Hugo Claus, Jan Cox, Jan Decleir, Benjamin Demeyere, Dr. Hugo Heyrman, Tom Liekens, Wilfried Pas, Pjeroo Roobjee, Albert Szukalski, Ysbrant van Wijngaarden, Frank Maieu, Frieda van Dun en Jan Vanriet.

De tentoonstellingen kenden regelmatig een interdisciplinair karakter: beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars en kunstliefhebbers troffen er elkaar.

Naast de tentoonstellingen werden immers ook concerten gehouden door o.a. Jos Van Immerseel, Karel Goeyvaerts, Champ d’Action, undergroundfilms geprojecteerd, en dichtbundels en publicaties voorgesteld.

Arkprijs van het Vrije Woord[bewerken]

De Arkprijs wordt sinds 1990 elk jaar uitgereikt op de vooravond van Hemelvaartsdag in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter

Bibliofiele edities[bewerken]

De Zwarte Panter gaf ook grafisch werk uit. In 1970 startte Adriaan Raemdonck - met Herbert Binneweg, Roger Vandaele (Panter Pers) en Roger Van Akelijen (Panter Print) – al een ets- en zeefdrukatelier, dat vanaf 1975 onder leiding stond van Roger Vandaele (later "Roger Vandaele Editie"). Het resultaat was een reeks van meer dan 200 zeefdrukaffiches en bijna 120 bibliofiele edities, waarmee De Zwarte Panter zich ook profileerde als een alternatieve en experimentele uitgeverij.

Enkele uitgaven:

Literatuur, een selectie[bewerken]

  • Raemdonck, Adriaan, en Marie-Thérèse Van Rillaer. Driemaal panter in druk, Antwerpen 1986. Amsterdam, Vlaams cultureel centrum de Brakke Grond; Antwerpen, Archief en museum voor het Vlaamse cultuurleven en Antwerpen, vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1986.
  • Adriaan Raemdonck en Patricia Peeters: Een kwarteeuw galerij: de Zwarte Panter. Forbo-Krommenie N.V., Artoleum en vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1994.
  • Raemdonck, Adriaan. (BUP, beroepsvereniging van galeries in moderne en hedendaagse kunst) Rol en betekenis van galeries en kunsthandel. Verleden, heden en toekomst. Gent, Lineart, 2007.
  • Pas, Johan. Een andere avant-garde: documenten uit het archief van Galerie De Zwarte Panter (1968-2008). Tielt, Lannoo, 2008.

Externe links[bewerken]