De Zwijger (weekblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Zwijger was een Vlaams satirisch weekblad, opgericht in 1982 door journalist en publicist Johan Anthierens en Herman van Hove. Het blad ging in 1984 al failliet.

Geschiedenis[bewerken]

De Zwijger was bedoeld als een satirisch blad, vergelijkbaar met de Franse tijdschriften Le Canard enchaîné en Charlie Hebdo. Het moest op een eigenzinnige manier de actualiteit onder de loep nemen.

Het blad werd op 13 januari 1982 gelanceerd. Heel wat jong talent debuteerde destijds in "De Zwijger" of brak erin door. Huidig Humo-redacteur Jan Hertoghs, cartoonisten Pirana, ZAK en Quirit en schrijvers Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Ook cartoonist Gal tekende destijds voor het blad.

"De Zwijger" zorgde ook voor een voorpublicatie van Hugo Claus' Het Verdriet van België. Behalve satirische artikels was er ook ruimte voor scherpe onderzoeksjournalistiek. Het blad steunde actief de anti-kernrakettenprotesten en belichtte het bezoek van paus Johannes-Paulus II aan België in 1985.

Faillissement[bewerken]

Toen "De Zwijger" echter ook uitgeverij Roularta kritisch belichtte (een zakenpartner van uitgeverij Biblo, die "De Zwijger" uitgaf) verloor het blad meteen sympathie en sponsors. Het blad ging uiteindelijk failliet doordat Anthierens te veel organisatorische taken (hoofdredacteur, eindredacteur, directeur,..) op zich had genomen. Het blad, dat aanvankelijk 12 pagina's telde, slankte in 1983 al af tot acht bladzijden. Johans broer, Karel Anthierens, en diverse andere journalisten van het blad Knack werden als hulp ingeschakeld, onder meer: Hilde Geens, Jos Schrobben en Johan Struye. Eind 1983 werd "De Zwijger" voortaan door uitgeverij Kritak uitgebracht, maar in juni 1984 ging "De Zwijger" op de fles. Anthierens zou zich er de rest van zijn leven depressief over voelen.

In 1986 probeerde hij een nieuw satirisch blad op te richten, Gaandeweg, maar ook dit was geen lang leven beschoren.

Trivia[bewerken]

  • In strook 3 van het album "Het Bierkanaal" (1983) in de stripreeks Nero leest Nero een nummer van "De Zwijger".

Meer informatie[bewerken]