De arte venandi cum avibus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Afbeelding van keizer Frederik II op bladzijde 2 van het manuscript

De Arte Venandi cum Avibus (De kunst van het jagen met vogels) is een 13e-eeuws geïllumineerd Latijns manuscript geschreven door keizer Frederik II. Het originele exemplaar is verloren gegaan bij de belegering van Parma in 1248. Een kopie die zijn zoon Manfred van de twee koloms 111 folia perkamenten codex had laten maken bevindt zich in de bibliotheek van het Vaticaan. Dit manuscript over de valkenjacht bevat, duidelijk gemarkeerde, toevoegingen van de hand van Manfred en meer dan 900 afbeeldingen van verschillende vogels die door de gedetailleerde weergave, tot in de pluimage aan toe, worden beschouwd als een essentieel onderdeel van het boek.

Frederik II was bekend met Aristoteles in Latijnse vertaling Liber Animalium, maar ook met Arabische verhandelingen over de valkenjacht, zoals het aan zijn hof in het Latijn vertaalde De scientia venandi per aves van Moamyn. Opvallend is dat Frederik II hoofdzakelijk uitgaat van eigen observaties en experimenten. Hij doet proeven om er achter te komen of eieren door de warmte van de zon uitgebroed kunnen worden, of doet onderzoek naar het reukvermogen van gieren door hun ogen af te dekken. De schrijver houdt zich aan het voornemen in het voorwoord om de dingen te beschrijven zoals ze zijn “que sunt, sicut sunt”.

De Arte Venandi com Avibus.jpg

Literatuur[bewerken]

Haskins,C.H, The "De Arte Venandi cum Avibus" of the Emperor Frederick II. (the English Historical Review.) Jrg. 36, No 143 (juli 1921), p. 334 - 355.

Externe link[bewerken]