De avonturen van Pietje Bell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De avonturen van Pietje Bell
Regie Henk van der Linden
Producent Henk van der Linden
Scenario Chris van Abcoude (boek)
Henk van der Linden (screen)
Distributie Van der Linden Filmproducties
Première 26 maart 1964
Genre Jeugdfilm
Komedie
Avontuur
Speelduur 85 min.
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget onbekend
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De avonturen van Pietje Bell is een Nederlandse jeugdfilm uit 1964 van Henk van der Linden met in de hoofdrollen Jeu Consten, Hans Bost en Cor van der Linden.

Het scenario van de film is gebaseerd op de boeken rond de Rotterdamse straatjongen Pietje Bell van Chris van Abkoude. De film verscheen ook onder de titel Pietje Bell, De Straatjongen. Toen de De avonturen van Pietje Bell af was kreeg de film zijn première in twee theaters, en werd vervolgens vele jaren vertoond. In totaal trok de film 240.000 bezoekers.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Pietje Bell, de zoon van schoenmaker Bell is een echte kwajongen, al meent hij het niet kwaad. Zijn goede bedoelingen veroorzaken echter vaak veel overlast en wekken de woede bij de buren en de politie. Samen met zijn boezemvriendjes Peentje en Engeltje raakt Pietje regelmatig verzeild in allerlei avonturen. Als Pietje en zijn vrienden op kippenjacht gaan worden ze opgepakt door een politieagent en naar de commissaris gebracht. Gelukkig weet Pietje zichzelf en zijn vriendjes vrij te pleiten. Eenmaal weer op straat besluit Pietje om een circus op te richten, waar hij zal schitteren als een groot goochelaar. Helaas bestaat Pietjes opleiding in de magie alleen uit het observeren van een echte goochelaar en de truc mislukt niet alleen, het is tevens de oorzaak van een brand. Samen met Engeltje en Peentje weet Pietje de brand te blussen, maar ze durven nu niet naar huis. Terwijl ze zich proberen te verstoppen, belanden ze in een oude schuit. Daar treffen ze allemaal gestolen spullen aan. De spullen zijn afkomstig van het inbrekersduo Klok en Teun. Pietje en zijn vriendjes weten de twee te overmeesteren en aan de politie over te geven. Niemand praat meer over de brand en de drie vrienden keren moe maar voldaan naar huis terug.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Filmmaker Henk van der Linden was de zoon van een bioscoopexploitant uit Hoensbroek. Hij maakte zijn eerste film al als achttienjarige in 1944. In 1952 maakte hij op 16 mm zijn eerste lange speelfilm, nog zonder geluid. Het succes van deze film, maakte dat hij overstapte op 35 mm met geluid. Hij schreef en regisseerde vervolgens talloze speelfilms, vrijwel allemaal jeugdfilms en vaak gebaseerd op bestaande personages uit de jeudlectuur als Dik Trom, Pietje Bell en Sjors en Sjimmie. Al zijn films nam hij op in de omgeving van zijn woonplaats Thull (destijds gemeente Schinnen) in Limburg. Ook De avonturen van Pietje Bell maakte hij in 1963 vlak bij zijn eigen huis en in de omgeving van Thull. De stem van Hans Bost die Peentje speelt werd nagesynchroniseerd omdat hij geen Limburgs sprak. Volgens Van der Linden deugde zijn stem daardoor niet voor de film.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Info van Filmtotaal