De betoverde doolhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De betoverde doolhof is een bordspel voor 1 tot 4 personen van Ravensburger voor personen vanaf 8 jaar.

Het spel[bewerken | brontekst bewerken]

Het speelbord bestaat uit een doolhof opgebouwd uit meerdere losse vakjes en enkele vaste vakjes. De startposities voor de spelers bevinden zich in de vier hoeken. De vaste vakjes zijn zo neergelegd dat er horizontaal en verticaal drie rijen ontstaan die geheel opgebouwd zijn uit losse vakjes.

Op veel van de vakjes waar de doolhof uit is opgebouwd staan voorwerpen of figuren afgebeeld. Deze komen overeen met de voorwerpen en figuren op een reeks kaarten waarvan alle spelers er evenveel krijgen bij aanvang van het spel. Doel van het spel is om als eerste alle voorwerpen of figuren die op de gekregen kaarten staan langs te lopen, en vervolgens terug te keren naar de startpositie. Spelers mogen maar achter 1 doel tegelijk aan gaan, en pas een volgend doelkaartje pakken als ze hun vorige doel hebben bereikt.

De doolhof bevat 1 bonusvakje. Per beurt mogen spelers dit vakje aan een zijkant de doolhof inschuiven, zodat een hele rij vakjes 1 plek opschuift en zo het doolhof van vorm laat veranderen. Dit heeft tot doel zelf een weg te openen naar het gewenste voorwerp, en tegelijk medespelers te hinderen in hun zoektocht. Spelers mogen na het schuiven van een gang met hun pion door de doolhof lopen tot ze bij hun volgende doel zijn, of niet verder kunnen. Spelers mogen de veranderingen die de vorige speler heeft aangebracht in de doolhof niet meteen terugdraaien.

De spelduur is ongeveer een half uur. Men heeft een klein beetje geluk nodig om het spel te winnen, maar het is vooral een strategisch spel.