De brief voor de koning (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De brief voor de koning
Auteur(s) Tonke Dragt
Taal Nederlands
Genre jeugdboek
Uitgever Leopold
Uitgegeven 1962
Verfilming De Brief voor de Koning
Volgende boek Geheimen van het Wilde Woud
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De brief voor de koning is een gelauwerd jeugdboek geschreven door Tonke Dragt. Het boek kwam uit in 1962 en wordt uitgegeven door uitgeverij Leopold.

Samenvatting[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dit boek speelde zich af lang geleden in de fictieve Rijken van koning Dagonaut en koning Unauwen.

Tiuri is zestien jaar en zal tot ridder worden geslagen. Het enige wat hij nog moet doen, na vier jaar de schildknaap van zijn vader (Ridder Tiuri de Dappere) geweest te zijn, is vierentwintig uur in een kapel waken, waarbij hij voor niemand open mag doen. In de nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt de deur open, tegen de regels in. De man geeft hem een brief die hij moet bezorgen aan Ridder Edwinem van Forèstèrra (de Zwarte Ridder met het Witte Schild). Hij vindt Ridder Edwinem maar deze is bijna dood. Als Tiuri bij hem aankomt vertelt de ridder hem dat hij de brief moet bezorgen aan de koning van het land Unauwen. Hij geeft hem zijn bijzondere ring (deze ring heeft de koning van Unauwen hem gegeven omdat hij een van de 12 trouwste paladijnen van zijn rijk is) mee en zegt dat Tiuri naar Menaures moet gaan in de bergen. Onderweg komt Tiuri de Grauwe Ridders tegen. Als hij is aangekomen bij Menaures met een metgezel die hem eerst wilde vermoorden, geeft Menaures Piak mee om hem over de berg te brengen. Piak gaat ook na de bergen met Tiuri mee in het land van Unauwen omdat ze zulke goede vrienden zijn geworden. Daar moeten zij nog een paar gevaren doorstaan, waaronder Slupor, de Tolheer van de Regenboog Rivier (die later ook een vriend wordt) en de boze Burgemeester van Dangria. Eenmaal aangekomen bij de koning vertelt Tiuri wat er in de brief stond. Tiuri ontvangt, ondanks dat hij is weggelopen, toch de ridderslag en het Witte Schild, en heet voortaan "Ridder Tiuri met het Witte Schild".

Erkenning en prijzen[bewerken]

Prijs beste kinderboek 1963 door mr. L.B. van Ommen uitgereikt aan Tonke Dragt voor haar boek De brief voor de koning

In 1963 kreeg Dragt voor De brief voor de koning de onderscheiding voor het Kinderboek van het jaar, de voorloper van de Gouden en Zilveren Griffels. In het jaar 2004 werd ter gelegenheid van de 50e Kinderboekenweek een bijzondere prijs uitgereikt: de juryleden vanaf 1955 tot en met 2004 stemden welke van alle Gouden Griffel-winnaars (tot en met 2004) het allerbeste was. De brief voor de koning ontving deze Griffel der Griffels.

Een bijzondere vorm van erkenning was ook de uitgave in het Engels in 2013 door het nieuwe fonds Pushkins Children's Books, dat ernaar streeft om buitenlandse klassiekers onder de aandacht van Britse kinderen te brengen. Na juichende kritieken in onder meer het dagblad The Guardian haalde The Letter for the King in diverse Britse kwaliteitskranten de lijst met beste kinderboeken van het jaar.[1]

Voortzettingen[bewerken]

Dragt heeft ook een vervolg Geheimen van het Wilde Woud en enkele losstaande verhalen, die zich afspelen in het Rijk van Unauwen, geschreven. In Het gevaarlijke venster zijn twee sagen in het land van Unauwen te lezen, en andere verhalen over het land van Unauwen zijn te lezen in Het Dansende Licht.

Musical[bewerken]

In seizoen 2007/2008 maakte de musical De brief voor de koning een tournee langs de Nederlandse theaters. De bewerking, liedteksten en de regie was in handen van Dick van den Heuvel. De muziek is geschreven door Fons Merkies en Jan Tekstra. De cast bestond uit onder anderen Frits Lambrechts, Hanneke Last, Karel Simons, Simon Zwiers en Paul van Utrecht. Theo Terra was verantwoordelijk voor het toneelbeeld, en Sally Dyer voor de kostuums. De productie was in handen van Theater Terra en Stichting Beeldenstorm.

Luisterboek[bewerken]

De brief voor de koning is ook uitgegeven als luisterboek van 17 uur op 14 cd's. Het voorleeswerk is gedaan door Willem Nijholt. Ook Geheimen van het Wilde Woud is uitgegeven als luisterboek van 11 uur 52 min. Het voorleeswerk is gedaan door Victor Löw.

Film[bewerken]

Op 16 juli 2008 is de gelijknamige film, geregisseerd door Pieter Verhoeff, in de Nederlandse bioscopen uitgekomen.

Netflix[bewerken]

In juli 2018 maakte Uitgeverij Leopold bekend de internationale televisierechten van het boek te hebben verkocht aan de Britse producent FilmWave. Het was de bedoeling dat zij voor de streamingservice Netflix een Engelstalige serie van het boek zouden gaan maken. De opnamen zouden in de tweede helft van 2018 In Nieuw-Zeeland van start gaan.

Externe link[bewerken]