De compagnie van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De compagnie van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans
De compagnie van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans
Kunstenaar Thomas de Keyser
Jaar 1632
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 220 × 351 cm
Verblijfplaats Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
Inventarisnummer SK-C-381
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De compagnie van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans is een schilderij van Thomas de Keyser in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een schuttersstuk van de officieren en andere schutters van wijk III in Amsterdam onder leiding van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans. De andere schutters zijn Claes Coeck Nanningsz (met vaandel), Jan Vogelensang, Gerrit Pietersz Schagen, Michiel Colijn, Hans Walschaert, Jan Kuysten, Adolf Fortenbeeck, Aris Hendrick Hallewat, Hendrick Colijn, Hademan van Laer, Dirck Pietersz Pers, Frederick Schulenborch, Thomas Jacobsz Hoingh en Julius van den Bergen.

Om de hoofdfiguren prominenter te laten uitkomen koos De Keyser voor een ongebruikelijke oplossing door hen op een klein podium te laten staan. Ook gaf hij de andere figuren verschillende posities en formaten, om zo de illusie van diepte te creëren.

Toeschrijving en datering[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk is linksboven gemonogrammeerd en gedateerd ‘TDK 1632’, waarbij TDK staat voor Thomas De Keyser.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk werd vermoedelijk in 1632 geschilderd in opdracht van de Kloveniersdoelen in Amsterdam. Toen deze doelen opgeheven werden kwam het in het bezit van de Stad Amsterdam, die het op 2 oktober 1885 in bruikleen gaf aan het Rijksmuseum.